Χατζηπαντέλας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα αποφύγουμε Lockdown

Χατζηπαντέλας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα αποφύγουμε Lockdown

Ποιο το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις - Όσα ανέλυσε στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας

Νέα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας αποφάσισε χθες (24/11) το Υπουργικό Συμβούλιο, θέλοντας να μπει ένα φρένο στην νέα έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σταδιακά σε ισχύ σταδιακά αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Digital Tv, «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», όπου ανέλυσε το σκεπτικό γύρω από τις νέες αποφάσεις. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αρχή την Δευτέρα με μέτρα στα σχολεία

Τρία μέτρα έχουν αποφασιστεί για τους μαθητές των Δημοτικών όπου μεταξύ άλλων γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά θα υποβάλλονται σε rapid test.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως:

  • Από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.
  • Από 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6–11 ετών οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προυποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε β) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).
  • Από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.
  • Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.
  • Από τις 29 Νοεμβρίου ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
  • Από τις 29 Νοεμβρίου, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

Ο κύριος στόχος σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» είναι να μειωθούν τα κρούσματα στα σχολεία. 

Για την χρήση μάσκας από 6 ετών και άνω ο υπουργός υποστήριξε πως πρέπει να περιοριστεί ο ιός και «θεωρούμε πως με τη χρήση μάσκας θα μειωθεί αρκετά η διασπορά του ιού».

Για το απαραίτητο πλέον SafePass και για τις ηλικίες 6–11 ετών ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε πως όταν κάποιοι γονείς αποφασίσουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να μην κάνουν το rapid test, την ίδια στιγμή αυτά τα παιδιά να μην βρίσκονται σε παιδότοπους ή άλλους χώρους».

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να ανιχνεύονται έγκαιρα τα κρούσματα ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα σχολεία και στην κοινότητα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα θα υπάρξουν και εξελίξεις αναφορικά με εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών. 

Την ίδια ώρα ο υπουργός ανέφερε πως δυστυχώς κάποιοι νεαροί προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα είτε παίρνοντας αντίγραφο του SafePass ενός άλλου φίλου ή συγγενή. Θέλουμε σταματήσει αυτή η “παρανομία”», γι’αυτό και πλέον ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Rapid σε όλους όπου υπάρχουν αλυσίδες

Το εν λόγω νέο μέτρο αποτελεί εισήγηση των ειδικών και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «όταν έχουμε μια εστία μόλυνσης ή κάποιες περιοχές μπορεί να είναι υψηλού ρίσκου τότε πρέπει να πηγαίνουν κινητές μονάδες και να γίνεται έλεγχος σε όλο τον κόσμο, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους». 

«Στην Πάφο υπάρχει μια μειονότητα και υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Αν υπήρχε αυτό το μέτρο θα πηγαίναμε σε αυτή την μειονότητα στοχευμένα και να περάσουν από έλεγχο».

Με τεστ όσοι δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό

Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.

Ουσιαστικά η ισχύ του rapid test μειώνεται από 3 ημέρες σε 2. Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή rapid test κάνουν τα άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Τα κρούσματα τα χωρίζουμε στις εξής 3 κατηγορίες: σε παιδιά κάτω των 11 ετών, σε άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα που είναι ανεμβολίαστοι ή είναι άνω των 60 και έχουν περάσει 6 μήνες που έκαναν την τελευταία δόση. Με αυτό το μέτρο θέλουμε να ανιχνεύουμε τον ιό στα άτομα που είναι ανεμβολίαστα πολύ πιο σύντομα». 

Έρχονται τα self-test

Από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για την προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. 

Το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει διαγωνισμό ώστε το κράτος να αγοράσει self-test με στόχο να αγοραστούν φθηνότερα, παρά να τα παραλάβει το κράτος από τα φαρμακεία. «Θα εξοικονομήσουμε χρήματα».

Ερωτηθείς ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε πως ο αρχικός σκοπός είναι να δίνοντας 5 self-test ανά άτομο βάσει κάποιου χρονικού διαστήματος το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. 

Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και, σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους - Που δεν θα μπορούν να πάνε

Από τις 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου:

(i) κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

(ii) θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων

(iii) νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

Διευκρινίζοντας ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως για τα παιδιά από 1-5 ετών δεν υπάρχουν έλεγχοι, ενώ από 6-11 ετών θα τα παιδιά που θα έχουν αρνητικό rapid test θα μπορούν να εισέρχονται στους εν λόγω χώρους. 

«Στόχος είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα στα άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν. Πρέπει να δώσουμε κίνητρο σε κάποια άτομα που είτε το σκέφτονται είτε προβληματίζονται να το κάνουν για να πηγαίνουν σε αυτούς τους χώρους. Την ίδια στιγμή θέλουμε να προστατεύσουμε τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα να πηγαίνουν σε αυτούς τους χώρους που υπάρχει κόσμος για να μην νοσήσουν. Σεβόμαστε το δικαίωμα να μην εμβολιαστούν αλλά πρέπει να προστατεύσουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους». 

Για τους εργαζόμενους σε γήπεδα, νυχτερινά κέντρα κλπ, που είναι ανεμβολίαστοι, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως πρέπει να προσκομίζουν το SafePass τους με αρνητικό rapid test ή PCR τεστ. 

Εξαίρεση αποτελούν τα σουπερμάρκετ και οι φούρνοι.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ποιοι χάνουν το SafePass τους 

Σε ισχύ τίθεται από τις 18 Δεκεμβρίου η κατάργηση του SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

«Σε μια συνάντηση που είχα με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο ζήτησα και μου στάλθηκαν στοιχεία με το τι έχει γίνει με την 3η δόση. Όταν ξεκίνησαν στο Ισραήλ τους εμβολιασμούς με την 3η δόση τα κρούσματα είχαν μειωθεί σημαντικά σε όλες τις ηλικίες. Πριν πάρουμε αυτό το μέτρο μίλησα με τους λοιμωξιολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ένας από αυτούς μου ανέφερε πως από τις 87.000 άτομα που έχουν κάνει την 3η δόση κανείς δεν είναι μέσα στο νοσοκομείο». 

Ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε πως οι περισσότερες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνονται πολύ σοβαρά βάσει των συστάσεων του ΕΜΑ. «Από τη στιγμή που ο ΕΜΑ κάνει σύσταση πως η ενισχυτική δόση να είναι 6 μήνες δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε». 

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι, δεν προχωρήσουν με ενισχυτική δόση και θα χάσουν το SafePass τους, θα συνεχίσουν να μπορούν να ελέγχονται δωρεάν με rapid test στις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας. 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο στόχος είναι να περάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς επιπρόσθετα μέτρα αναφέροντας ότι από τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα και τα πρωτόκολλα. 

Μάλιστα  σε ερώτηση εάν θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι σε συγκεκριμένους χώρους δεν θα μπορούν να πάνε ανεμβολίαστοι, σημείωσε ότι η ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα θα ήταν μεγαλύτερη εάν δεν παίρνοντα μέτρα και θα αναγκαζόμαστε να πάμε σε lockdown.

Παράλληλα σημείωσε ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εάν εφαρμοστούν σωστά τα νέα μέτρα θα αποφύγουμε το lockdown και θα έχουμε μείωση στα κρούσματα. 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Home