Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στη Λάρνακα (φωτος)

Offsite Team -
08.02.2022

Χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στη Λάρνακα (φωτος)

Θλίψη και προβληματισμός για τις νεκρές χελώνες

Σε τουλάχιστον 3 παραλίες της επαρχίας Λάρνακας (Ορμήδεια, Ορόκλινη και Άγιος Θεόδωρος) ξεβράστηκαν νεκρές χελώνες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, ο Επαρχιακός Γραμματέας Λάρνακας κ. Ανδρέας Σώσειλος σε δηλώσεις του αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών επαρχίας Λάρνακας, επικοινωνήσαμε άμεσα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών το οποίο είναι το καθ' ύλην αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα και το καλέσαμε όπως πέραν της απλής καταγραφής των θανάτων, προχωρήσει σε διερεύνηση των περιστατικών και  νεκροψίες, οι οποίες θα καταδείξουν τα ακριβή αίτια που οδηγήσαν αυτές τις χελώνες στον θάνατο. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε με απογοήτευση ότι η διαδικασία αυτή δεν πραγματοποιείται επι του παρόντος.

Πιστεύουμε πως η προσέγγιση αυτή από μέρους της αρμόδιας αρχής θα πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί.  Πέραν της απλής καταγραφής των θανάτων χελωνών επιβάλλεται να επιδιωχθεί πάραυτα η εφαρμογή προγράμματος για διενέργεια νεκροψίας σε κάθε νεκρή χελώνα που ξεβράζεται καθώς και καταγραφή των όποιων ευρημάτων που αυτή θα καταδείξει Μόνο έτσι, μπορούν να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία θα οδηγήσουν στην εφαρμογή ορθών μέτρων για πρόληψη περαιτέρω θανάτων, ώστε ο  πληθυσμός τόσο της καρέτα-καρέτα όσο και της πράσινης χελώνας οι οποίες αποτελούν απειλούμενο είδος πανίδας στη Μεσόγειο, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ανακάμψει».

1

2

3

Home