Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χωρητικότητας 10 ατόμων ο νέος χώρος κράτησης παιδιών - παραβατών

Offsite Team
- 07.12.2022

Χωρητικότητας 10 ατόμων ο νέος χώρος κράτησης παιδιών - παραβατών

Έρχεται ειδικός χώρος κράτησης σε λίγους μήνες για παραβάτες ηλικίας 16-21 ετών – Τι θα υπάρχει μέσα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Το πράσινο φως έλαβε τον Απρίλιο του 2021 η νομοθεσία για το σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά, δηλαδή το νομοσχέδιο που συνιστά μια ουσιαστική τομή στο πεδίο διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο.

Ο κ. Άριστος Τσιάρτας, Α’ Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, φιλοξενήθηκε την Τρίτη (6/12) στην εκπομπή Offsite on Air και χαρακτήρισε την νομοθεσία, μια διαδικασία που εφαρμόζεται οριζόντια και αφορά την αντιμετώπιση των παιδιών παραβατών με ένα παιδοκεντρικό τρόπο και φιλικό. 

«Εγκαθιδρύθηκε με τον νόμο αυτό ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικής για τα παιδιά, η οποία έχει στον κύριο της πυλώνα να αντιμετωπίζονται πρωτίστως με εξωδικαστικό και εξωποινικό τρόπο οι παραβατικές συμπεριφορές».

Την δεδομένη στιγμή όπως σημείωσε ο κ. Τσιάρτας «έχουν εγκαθιδρυθεί οι δομές σε όλη την δημόσια υπηρεσία. Στην Αστυνομία λειτουργεί ειδικό τμήμα που εφαρμόζει τον νόμο και έχει εκπαιδευτεί ένας μεγάλος αριθμός Αστυνομικών οι οποίοι ασκούν διαφορετικής φύσης καθήκοντα με σκοπό να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την παραβατικότητα. Στην Νομική Υπηρεσία, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, στα σχολεία, σε κοινωνικούς φορείς, έχουν εγκαθιδρυθεί ειδικά δικαστήρια». 

Βγαίνουν σε προσφορές για τους χώρους κράτησης των ανήλικων

Ο κ. Τσιάρτας αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών παραβατών ηλικίας 16-21 ετών. Ο χώρος αυτός θα έχει χωρητικότητα 10 παιδιών, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιβολή της ποινής κράτησης είναι το ύστατο μέτρο. «Αυτό που επιδιώκουμε με τον νόμο, είναι να αποφεύγουμε την κράτηση και την φυλάκιση των νεαρών, αφού έχουν εξαντληθεί όλοι οι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μιας παραβατικής συμπεριφοράς».

Ταυτόχρονα, μίλησε για τον εξωδικαστικό τρόπο αντιμετώπισης παραβατικής συμπεριφοράς, ο οποίος μπορεί να πάρει όμως σημείωσε, «πολλές μορφές, με την εμπλοκή της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας».

Στον χώρο κράτησης των παιδιών, θα λειτουργεί σχολείο, υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης. Θα υπάρχει επίσης θεραπευτικό κέντρο για τα ουσιοεξαρτώμενα παιδιά. «Αυτός ο χώρος δεν είναι μια φυλακή, με την παραδοσιακή έννοια. Είναι χώρος ο οποίος αναμορφώνει και στηρίζει τα παιδιά, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους αργότερα στην κοινωνία με ομαλό και παραγωγικό χώρο». 

Ο χώρος όπου θα γίνεται η κράτηση των παιδιών, δεν έχει ακόμη επιλεγεί, ωστόσο έχουν ετοιμαστεί οι προδιαγραφές του από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί. 

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προκηρυχθούν προσφορές. Σε διάστημα 6 μηνών μετά την προκήρυξη προσφορών, θα πρέπει να παραδοθεί στο κράτος ο χώρος αυτός. Η φύλαξη των παιδιών θα γίνεται από ειδικό φυλακτικό από τον δημόσιο τομέα». 

Καταληκτικά ο κ. Τσιάρτας ξεκαθάρισε πως δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανεγερθεί νέος χώρος ή θα διαμορφωθεί υφιστάμενο κτίριο. 

Γι’ αυτό έφτιαξαν τον νόμο για την αλλαγή φύλου

Ο Α’ Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρθηκε και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

«Στις 23 Νοεμβρίου συζητήθηκε το νομοσχέδιο και η υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε ενώπιον της Βουλής τους άξονές του. Όταν λέμε “νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου” μιλάμε για την αποτύπωση στα δημόσιο έγγραφα και τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα φύλου, τον εσωτερικό τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βιώνει το φύλο του».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσιάρτας υποστήριξε πως η διαφορετική έκφραση φύλου από αυτήν που καταγράφεται στα έγγραφα, αποτέλεσε αιτία στιγματισμού, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού των τρανς ατόμων

«Θέλαμε με μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία να μπορούν τα έγγραφα ενός ατόμου να αντιστοιχηθούν με τον εσωτερικό τρόπο που ένα άτομο βίωνε το φύλο του».

Η διαδικασία αυτή, εξήγησε, θα γίνεται ενώπιον των αρμόδιων αρχών. 

Με την επανέναρξη λειτουργίας της Βουλής μετά τις Προεδρικές, σημείωσε ο κ. Τσιάρτας θα προχωρήσουν σε κατά άρθρον συζήτηση.

Σε σχέση με τις ποινές που προνοεί το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι αυτές είναι για «τις παραβάσεις που αφορούν τα ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τις διακρίσεις και τη βία εναντίον αυτών των ανθρώπων».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο Α’ Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Άριστος Τσιάρτας

Home