Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χρήση μάσκας: Επηρεάζει ή όχι την κοινωνικοποίηση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 23.08.2020

Χρήση μάσκας: Επηρεάζει ή όχι την κοινωνικοποίηση

Thumbnail
Δυο ειδικοί εξηγούν τι ισχύει

Η χρήση προστατευτικής μάσκας αποτελεί μόνιμο «συνοδό» μας τους τελευταίους μήνες. Με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του Covid19 το Υπουργείο Υγείας προέβη στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους. Παντού στο σούπερ -μάρκετ, σε αίθουσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ξενοδοχεία, καταστήματα όλοι κυκλοφορούν με μάσκες. 

Η κοινωνιολόγος Χριστίνα Λοϊζου και ο ψυχολόγος Αχιλλέας Κουκκίδης ανέλυσαν στην Offsite κατά πόσον η χρήση μάσκας επηρεάζει την κοινωνικοποίηση.

Χρ. Λοϊζου: «Χάθηκαν τα συναισθήματα»

Η κα Λοϊζου τόνισε ότι « Το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαστήκαμε, σαν κοινωνίες, να προσαρμοστούμε σε νέες πρακτικές, που εστιάζουν κυρίως στα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι και η χρήση μάσκας σε δημόσιους και κυρίους σε κλειστούς χώρους».

Όπως είπε η κα Λοϊζου, «επειδή οι άνθρωποι είναι κατά βάση κοινωνικά όντα, ανάλογα με την κουλτούρα στην οποία ζουν, αναπτύσσουν και τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα. Στα κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τη στενή οικογένεια, οι συγγενείς, οι παρέες, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και συνεργάτες στο εργασιακό περιβάλλον, και άλλοι χώροι μέσα στους οποίους οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν φιλίες».

Η κα Λοϊζου μέσα από την ανάλυσή της τόνισε ότι «στην κάθε κοινωνία, η διάδραση αποτελεί αναπόσταστο μέρος επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, με κύριο μέσο τη γλώσσα και τη διάλεκτο. Όμως η αλήθεια είναι ότι στις κοινωνικές μας συνευρέσεις, χρησιμοποιούμε και άλλα μέσα επικοινωνίας, όπως αυτό της γλώσσας του σώματος (body language), ή τις εκφράσεις του προσώπου. Οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να μας πουν πολλά σχετικά με τις αντιδράσεις του άλλου ατόμου με το οποίο επικοινωνούμε σε δεδομένη στιγμή και ενισχύονται από τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης του ατόμου στην ευρύτερη κοινωνία στην οποία έχει μεγαλώσει».

«Χάνονται οι αντιδράσεις»

«Με τη μάσκα», τόνισε η κα Λοϊζου, «τα μάτια και τα φρύδια εξακολουθούν να μας δίνουν ορισμένα μηνύματα από αυτά που αναμένουμε ή και που δεν αναμένουμε. Όμως η μάσκα καθιστά αδύνατο των εντοπισμό άλλων συναισθημάτων, τα οποία εξαρτώνται από τις εκφράσεις στο υπόλοιπο πρόσωπο. Ένα παράδειγμα είναι το χαμόγελο. Το χαμόγελο μπορεί να είναι ικανοποίησης ή ειρωνικό, ανάλογα με την αντίδραση σε ένα άκουσμα ή σε μια εικόνα. Η μάσκα στερεί από τους συνομιλητές την ευκαιρία να προσμετρήσουν τέτοιους είδους αντιδράσεις».

Συνεχίζοντας η έγκριτη κοινωνιολόγος τόνισε ότι «Ένα άλλο πρόβλημα είναι πολλές φορές και το να μην καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε ένα ήδη γνωστό μας άτομο, ενώ στη περίπτωση νέας γνωριμίας, αδυνατούμε να γνωρίσουμε ουσιαστικά το άτομο το οποίο μας συστήνεται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, τόσο στην κοινωνική μας ζωή, όσο και στην εργασιακή μας ζωή, αλλά και στη ζωή μας σαν πωλητές και σαν καταναλωτές»

«Τραγικό»

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η κα Λοϊζου τόνισε: «Πέραν από τη μάσκα, αναγκαστήκαμε να μπούμε και σε άλλες διαδικασίες που αφορούν την έκφραση συναισθημάτων σε άλλο επίπεδο, αυτό του εναγκαλισμού και του ασπασμού, κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας και μαθαίνεται κατά τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης μας. Σε μια κοινωνία όπου αυτό είναι πολύ βαθιά ριζωμένο, νιώθουμε μέχρι και στέρηση της ανάγκης να εκφράσουμε σε κάποιο την αγάπη μας, την συμπαράσταση μας, ή οποιαδήποτε άλλα συναισθήματα έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε.

ΜΑΣΚΑ

Ενώ είναι κάπως πιο εύκολο να περιορίσουμε αυτή την ανάγκη όσον αφορά τα χαρούμενα γεγονότα στη ζωή μας, είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούμε σε περίπτωση όπου ο συνάνθρωπος μας χρειάζεται την συμπαράσταση μας. Αυτό το βλέπουμε αρκετά συχνά στις κηδείες, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται αυξημένη συμπαράσταση γιατί έχουν χάσει κάποιο δικό τους άτομο, αλλά είναι αναγκασμένοι, λόγω του μέτρου της αποστασιοποίησης, να συγκρατηθούν και από τις δύο μεριές, τόσο από την πλευρά του αποδέκτη της συμπαράστασης, όσο και αυτού που αναμένεται να τη δώσει, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως και τραγικό. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν οι συνθήκες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις συνηθισμένες μας κοινωνικές πρακτικές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια κανενός».

Α. Κουκκίδης: «Κρυφτούλι με συναισθήματα»

Ο ψυχολόγος Αχιλλέας Κουκκίδης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι η μάσκα επηρεάζει μεν αλλά δεν αλλοιώνει την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Ο κ. Κουκκίδης μέσα από το δικό του φακό εξήγησε ότι η χρήση μάσκας θα προκαλέσει κοινωνική αποστασιοποίηση σε συγκεκριμένα γεγονότα όπου η συμπαράσταση είναι αναγκαία όπως οι κηδείες. 

Ο κ. Κουκκίδης όμως παρατήρησε ότι  η μάσκα  μπορεί να κρύψει τα αισθήματα που νιώθουμε σε κάποιες δεδομένες στιγμές.

Home