Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χρονιά ΓεΣΥ το 2019 - Προς ολοκλήρωση το 2020

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
03.01.2020 - 06:00

Χρονιά ΓεΣΥ το 2019 - Προς ολοκλήρωση το 2020

Thumbnail
Τι έπεται τους επόμενους μήνες στον τομέα της υγείας

Χρονιά υγείας ήταν το 2019, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Υγείας που ανέτρεψε τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα στον τομέα αυτό. 

Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου του 2019 τέθηκε σε εφαρμογή το πολυαναμενόμενο ΓεΣΥ, σχέδιο που σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια αλλά πήρε σάρκα και οστά φέτος. Παρά τις αντιδράσεις από αρκετούς εμπλεκόμενους για τη φιλοσοφία του σχεδίου και την αντίσταση που έθεσαν ορισμένες ειδικότητες γιατρών, το σχέδιο φαίνεται ότι στη συνέχεια πήρε τη υγιή του πορεία, καθώς πλέον συμμετέχουν αρκετοί προσωπικοί και ειδικοί γιατροί όλων των ειδικοτήτων. 

Με τα σημερινά δεδομένα στο ΓεΣΥ συμμετέχουν 615 προσωπικοί γιατροί, 1 277 ειδικοί γιατροί, 167 εργαστήρια - χημεία και 667 φαρμακεία παγκύπρια, γεγονός που σημειώνει την επιτυχία του σχεδίου. 

Προς ολοκλήρωση το 2020 - Τι έπεται τους επόμενους μήνες 

Αύξηση εισφορών από 1η Μαρτίου 2020 

Αύξηση αναμένεται να δουν τα ποσοστά των εισφορών μας στο ΓεΣΥ από την 1η Μαρτίου του 2020 ενόψει και της εφαρμογής της τελικής φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.

Δείτε στον πιο κάτω πίνακα την αύξηση των εισφορών κάθε κατηγορίας 

EISFORES

 

Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την αύξηση των εισφορών ΕΔΩ

Μπαίνουν και τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια; 

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με την ένταξη τους στο ΓεΣΥ. Όπως όλα δείχνουν ΠΑΣΙΝ και ΟΑΥ βρίσκονται σε καλό δρόμο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αρχίζουν να βλέπουν σιγά σιγά την πόρτα του ΓεΣΥ. Εξάλλου όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Δρ. Σάββας Καδής, στην Offsite “υπάρχει θέληση” από την πλευρά των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Σε περίπτωση συμφωνίας - λοιπόν - τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναμένεται να ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας από την 1η Ιουνίου 2020. 

1η Ιουνίου η ολοκλήρωση του ΓεΣΥ

Από την 1η Ιουνίου 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί η δεύτερη και τελευταία φάση του ΓεΣΥ που θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση του. Η δεύτερη φάση - λοιπόν - θα περιλαμβάνει την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας που είναι η φροντίδα από επαγγελματίες όπως είναι οι κλινικοί διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, φυσικοθεραπευτές και κλινικοί ψυχολόγοι. Επιπλέον, στο ΓεΣΥ μπαίνουν οι νοσηλευτές και μαίες, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, οι υπηρεσίες ασθενοφόρων, οι οδοντίατροι, η ανακουφιστική φροντίδα υγείας και η ιατρική αποκατάσταση. 

 

Home