Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Χρυσά διαβατήρια»: Kαταθέτουν στη Δ.Ε. Υπουργοί και αξιωματούχοι

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
04.11.2020 - 06:00

«Χρυσά διαβατήρια»: Kαταθέτουν στη Δ.Ε. Υπουργοί και αξιωματούχοι

Thumbnail

Πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των μελών - Ίσως και ενδιάμεσα πορίσματα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μέσω των πολιτογραφήσεων τερματίστηκε την 1η Νοεμβρίου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ο «ντόρος» που προκάλεσε το βίντεο του Αl Jazeera προκάλεσε δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Τα «χρυσά» διαβατήρια προκάλεσαν και θεσμική κόντρα μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή με επίκεντρο τη διεξαγωγή έρευνας είτε από τη Νομική Υπηρεσία, είτε από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε εξέλιξη όμως ήδη βρίσκεται η έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββιδης με συγκεκριμένους όρους εντολής. Η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το 2007 μέχρι το 2020. Στο «κάδρο» της Επιτροπής θα βρεθούν οι ενέργειες όλων των Υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων που είχαν σχέση με το Επενδυτικό Πρόγραμμα. Όπως μάθαμε το κέντρο βάρους των ερευνών ίσως δοθεί σε συγκεκριμένη περίοδο και οι αρμόδιοι που είχαν σχέση με το ΚΕΠ θα κληθούν να καταθέσουν.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι η Διερευνητική Επιτροπή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνάς της. Ήδη, στα γραφεία όπου στεγάζεται (σ.σ. Εκτός Νομικής Υπηρεσίας) συγκεντρωθηκαν οι πρώτοι φάκελοι και εξετάζονται. Παράλληλα, στα χέρια της Επιτροπής βρίσκεται και το πόρισμα που εξέδωσε η Ad Hoc Επιτροπή υπό την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου η οποία αποτελεί κατόπιν απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, μελος της Διερευνητικής.

Όπως πληροφορούμαστε, η Επιτροπή χώρισε σε δυο κατηγορίες τα έγγραφα που έχει ενώπιόν της διαβαθμισμένα ή μη  ώστε να μπορέσει να βγάλει άκρη. Τα μέλη της Επιτροπής σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνουν τον Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με τα ευρήματά τους.

Ενδεχομένως και ενδιάμεσα πορίσματα

Αρμόδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Διερευνητική Επιτροπή να εκδώσει και να δημοσιεύσει ενδιάμεσα πορίσματα. Όπως μας αναφέρθηκε αυτό θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για κάποια δεδομένα, αρκεί να μην επηρεάζονται άλλες διαδικασίες. Άρα, τα πάντα εναπόκεινται στη βούληση του Γενικού Εισαγγελέα.

Με βάση τους όρους εντολής της Διερευνητικής, το έργο της ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών,  Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε όχι μόνο επειδή υπήρξε αλλαγή μέλους στην Επιτροπή, αλλά διότι  η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει παράταση. Τα πάντα σε αυτή την περίπτωση θα κριθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μόνο έτσι θα δημοσιοποιηθει

Από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε κουβέντα για το πότε και εάν θα δημοσιοποιηθεί το τελικό πόρισμα. Αυτή τη στιγμή (είναι ενήμερα τα μέη της Επιτροπής) ότι το πόρισμα ή κομμάτια του πορίσματος θα δημοσιοποιηθούν μόνο εάν δεν επηρεάζουν ποινικές διαδικασίες.

 

Home