Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η 2η δόση και πότε θεωρείται ένας εμβολιασμένος προστατευμένος

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 24.02.2021

Η 2η δόση και πότε θεωρείται ένας εμβολιασμένος προστατευμένος

Thumbnail

Μετά από πόσες εβδομάδες χορηγούνται οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων - Είναι ή όχι προστατευμένοι οι εμβολιαζόμενοι μέχρι να λάβουν την 2η δόση 

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τον πρώτο της στόχο για την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η Κύπρος, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC η χώρα μας κατατάσσεται στην 2η θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο υγείας, μέχρι και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, έγιναν συνολικά 58.490 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 19.221 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. 

Τα 3 εμβόλια

Τα διαθέσιμα εμβόλια τη δεδομένη στιγμή είναι τρία και είναι τα εξής:

α) εμβόλιο Pfizer

β) εμβόλιο Moderna

γ) εμβόλιο Astrazeneca

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστο Πέτρου, οι δεύτερες δόσεις των τριών αυτών εμβολίων, χορηγούνται μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Η 2η δόση του εμβολίου της Pfizer χορηγείται 3 εβδομάδες μετά την χορήγηση της 1ης δόσης. Για το εμβόλιο της Modera, η 2η δόση χορηγείται σε διάστημα 4 εβδομάδων. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, η 2η δόση χορηγείται σε διάστημα 4-12 εβδομάδων, μετά την χορήγηση της 1ης δόσης. 

Είναι προστατευμένοι οι εμβολιαζόμενοι μέχρι να τους χορηγηθεί η 2η δόση;

Κληθείς να απαντήσει εάν ο εμβολιαζόμενος είναι θωρακισμένος μέχρι να λάβει την 2η δόση του εμβολίου του, κυρίως της AstraZeneca που είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης, ο δρ Πέτρου μας ανέφερε πως το κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικό δοσολογικό σχήμα. 

«Τα δεδομένα που έχουν προδημοσιευτεί για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρουν ότι όταν η 2η δόση γίνει αργότερα και την 12η εβδομάδα, μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα, αφού αυξάνονται και οι τίτλοι αντισωμάτων. Παρόμοια αναφέρει και ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον ο ΠΟΥ στην αξιολόγησή του αναφέρει ότι κανένας συμμετέχοντας στην κλινική μελέτη που έλαβε το υπό δοκιμή εμβόλιο δεν νοσηλεύτηκε 22 ημέρες μετά την 1η δόση, σε σύγκριση με 14 μη εμβολιασμένα άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε πραγματικές τώρα συνθήκες τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά από τον εμβολιασμό στην Σκωτία δείχνουν ότι την 28η μέρα μετά την 1η δόση είχαν μειωθεί οι νοσηλείες έως και 94%».

Παράλληλα ο δρ Πέτρου τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να τηρούνται από όλους, ανεξάρτητα από την δόση και το είδος του εμβολίου. 

Στόχος η προστασία

Βάσει των μελετών που έγιναν για τα τρία εμβόλια, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι μηδενίζουν τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου μετά τη 2η δόση. 

Σύμφωνα με τον δρ Πέτρου «για τα εμβόλια της Pfizer & Moderna που το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δόσεις είναι μικρό, οι μελέτες έδειξαν ότι το μέγιστο στην προστασία επιτυγχάνεται μια βδομάδα μετά τη 2η δόση. Για το εμβόλιο της AstraZeneca η προστασία αυξάνεται προοδευτικά προς τη 2η δόση». 

Το παράδειγμα της Σκωτίας

Τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκατ. εμβολιασμούς στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα εκείνων που είχαν λάβει την 1η δόση με εκείνους που δεν είχαν λάβει καμία δόση. 

Όπως δήλωσε ο δρ Πέτρου, «η μελέτη δείχνει ότι, έως την τέταρτη εβδομάδα μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από το Covid-19 έως και 85% και 94% αντίστοιχα. Μεταξύ αυτών άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, μιας από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την τέταρτη εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν».

Καταληκτικά ο δρ Πέτρου, τόνισε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια μειώνουν την διασπορά του ιού και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, για κανένα εμβόλιο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον βαθμό που μπορούν να μειώνουν την μεταδοτικότητα του ιού. 

Home