Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η απόφαση για τα σχολεία & η ανασκόπηση της χαλάρωσης των μέτρων

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
14.05.2020 - 06:20

Η απόφαση για τα σχολεία & η ανασκόπηση της χαλάρωσης των μέτρων

Thumbnail
Πότε να αναμένουμε μηδενικά κρούσματα & πότε επιστρέφουμε στην καραντίνα

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες μέρες για τη συνέχεια των μέτρων χαλάρωσης αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας στο νησί μας. 

>>> Διαβάστε επίσης: Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο ο Υπουργός Παιδείας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) <<<

Επιστροφή στα σχολεία 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή(15/05) αναμένεται να κριθεί αν συνεχίζουν όλα σύμφωνα με το πλάνο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, μετά από την ενημέρωση του προέδρου Αναστασιάδη από την επιδημιολογική ομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο. 

Όπως ανέφερε στην Offsite, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος τη επιδημιολογικής ομάδας, Δρ Μαρία Κολιού, κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο θα συζητηθεί η εξέλιξη της πανδημίας. “Φαντάζομαι ότι θα συζητήσουμε για το πως θα προχωρήσουμε με το άνοιγμα των σχολείων και ποιες είναι οι εισηγήσεις μας για τη συνέχεια. Οι εισηγήσεις μας θα είναι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με κάποιες πολιτικές και τρόπους που μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Θα δούμε ανάλογα αν θα αλλάξει κάτι, ωστόσο αυτό δεν είναι απόφαση δική μας αλλά της πολιτείας, εμείς θα κάνουμε μόνο εισηγήσεις. Δε θα έλεγα ότι υπάρχει κάποια αλλαγή αναφορικά με τα όσα εξαγγέλθηκαν, πάμε καλά μέχρι τώρα. Βέβαια, πιθανώς να μην είναι ακόμη ολοκληρωμένη η εικόνα της αποκλιμάκωσης των μέτρων, γιατί στην αρχή ο κόσμος ίσως να ήταν λίγο πιο προσεκτικός και στη συνέχεια να χαλάρωσε. Οπότε, πιθανόν να χρειάζεται να δούμε και την επόμενη εβδομάδα για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των συνεπειών της αν υπάρχουν”

Την ίδια στιγμή, όπως επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές στην Offsite, γίνεται καθημερινά ανασκόπηση της κατάστασης απο την Δευτερα που ανοιξαν τα σχολεια και θα παρθούν οριστικές αποφάσεις μετά και την συνάντηση με τους ειδικους κατά την οποία θα υπάρχει μια πρωτη εικονα για το πως κινούνται τα πράγματα. Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία λειτουργούν εκ περιτροπής για τους τελειόφοιτους μαθητές από τη Δευτέρα(11/05), ενώ οι δειγματολικοί έλεγχοι τους ξεκίνησαν χθες Τετάρτη(13/05). 

Θα υπάρξει διαφοροποίηση για το άνοιγμα κομμωτηρίων;

Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε Συμβούλιο Εγγραφής Κομμωτών και Κουρέων στο Υπουργείο Υγείας για άνοιγμα των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 18 Μαΐου και όχι την Πέμπτη 21 όπως αποφασίστηκε η Δρ. Κολιού απάντησε ότι δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. “Σε εμάς δεν ήρθε τέτοια πρόταση, αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν κάνει και τόσο μεγάλη διαφορά να περιμένουν μέχρι τις 21 Μαΐου, αλλά αυτό είναι η προσωπική μου άποψη”.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, απάντησε ότι δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο. “Δεν νομίζω ότι τρεις μέρες θα κάνουν διαφορά, οι αποφάσεις πάρθηκαν για την 21 Μαΐου επομένως δεν το βλέπω να αλλάζει” 

Πότε θα έχουμε μηδενικά κρούσματα 

Όπως δήλωσε η Δρ. Κολιού τα μηδενικά κρούσματα δε φαίνεται να πλησιάζουν. “Δεν νομίζω τις επόμενες μέρες να έχουμε μηδενικά κρούσματα. Μηδενικά θα είναι τέλος της πανδημίας. Να είμαστε ευτυχείς αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα δεν έχει εξοφληθεί πλήρως. Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσοχής, πειθαρχίας και τήρησης των μέτρων για να μην έχουμε αυξήσεις. 

Δεν νομίζω ότι θα μηδενιστούν στην άμεση περίοδο. Είναι πιο κοντά στη λογική να περιμένουμε κάποια αύξηση, δεδομένου ότι ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο. Βέβαια, αν ο κόσμος δείξει την πειθαρχία που χρειάζεται μπορεί να μην υπάρξει και αύξηση. Ευχόμαστε να μην υπάρξει σημαντική αύξηση, αν υπάρξει δε θα πούμε ότι δεν ήταν αναμενόμενη. Το θέμα είναι να μην υπερβεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει"

Εξάλλου, όπως δήλωσε στην Offsite ο Δρ Καραγιάννης “δεν είχαμε μηδενικά κρούσματα μέχρι τώρα γιατί κάνουμε αρκετά τεστ σε σχέση με άλλες χώρες και υπάρχουν χώρες που δεν ελέγχουν τόσο πληθυσμό όσο εμείς”.

Σε ποια περίπτωση επιστρέφουν στην καραντίνα

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους αναβολή των σχεδίων για άρση των μέτρων θα υπάρξει αν ο αριθμός των περιστατικών είναι 130  σε τρεις συνεχόμενες μέρες. “Επιπλέον, είναι και δείκτης R0 που θέλουμε να είναι κάτω από 1 για να σβήσει η πανδημία αλλά και ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας", δήλωσε η Δρ. Κολιού.

Home