Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας - Πηγή προβλημάτων για ΑμεΑ

Offsite Team
- 03.12.2019

Η αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας - Πηγή προβλημάτων για ΑμεΑ

Thumbnail
"Τέρμα στην προδιάθεση των μελετητών εις βάρος των ατόμων με τις φανερές ειδικές ανάγκες", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Η αναπηρία δεν είναι πηγή προβλημάτων αλλά είναι η "προβληματική αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας", ως προς την αντιμετώπιση των ατόμων με κάποιες ειδικές ανάγκες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ατόμων με Αναπηρίες Λεμεσού, Ανδρέας Γεωργιάδης, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για Άτομα με Αναπηρίες.

 

Ο κ.Γεωργιάδης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας "Λεμεσός", με τη συμμετοχή εκπροσώπων και μελών της Βουλής, της τοπικής κοινωνίας, καθώς και εκπρόσωπών άλλων κοινωνικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στα άτομα με αναπηρίες, για ίση μεταχείριση και διαμόρφωση συνθηκών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Στο χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες  τους ανάγκες.

 

Τα άτομα αυτά, πρόσθεσε, βιώνουν συχνά το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού και αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.  

Διαμήνυσε δε ότι "αντί να μιλούμε για την κοινωνική ένταξη του ατόμου με αναπηρία και να βλέπουμε την αναπηρία ως την πηγή των προβλημάτων, θα πρέπει να μιλούμε για την προβληματική αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας ως προς την αντιμετώπιση των ατόμων με κάποιες ειδικές ανάγκες".  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ατόμων με Αναπηρίες Λεμεσού, πλέον η νέα αντιμετώπιση του προβλήματος και η μελέτη στρέφεται όχι μόνο προς τα ΑμεΑ, αλλά και προς την ίδια την κοινωνία.  

"Τέρμα στην προδιάθεση των μελετητών εις βάρος των ατόμων με τις φανερές ειδικές ανάγκες", είπε και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα δεν ευρίσκεται σίγουρα εκεί, μπορεί  όμως να βρίσκεται στα μυαλά όλων μας, και αυτό φαίνεται στη συμπεριφορά μας, φτάνει να τη μελετήσουμε".  

Τόνισε , ακόμη, πως στόχος πρέπει να είναι, όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και πως "αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας".  

Τη στήριξη του προς τον αγώνα των ΑμεΑ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είπε ότι η χθεσινή διαμαρτυρία, έξω από τη Βουλή, της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, ανέδειξε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει σχέση με τη διαχείριση των θεμάτων των ΑμεΑ.  

" Το βασικό είναι ότι οι  αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τα άτομα για αναπηρίες. Τα άτομα με αναπηρίες δεν ζητούν ελεημοσύνη, δεν ζητούν από την Πολιτεία να είναι φιλεύσπλαχνη", είπε και υπογράμμισε πως "είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συνδιαλέγεται και να αποφασίζει μαζί με τα άτομα για αναπηρίες, είναι αυτό που διεκδικούν και το πρώτο αναγράφεται στη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ".  

Δυστυχώς, συνέχισε, αυτό παραβιάζεται καθημερινά, ακόμα και στη Βουλή, η οποία λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των ατόμων με αναπηρίες και διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα έχει θέσει ως σημαντική προτεραιότητα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.  

Εξάλλου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, Πάρης Ποταμίτης ανέφερε πως "η μέρα μας δίνει την ευκαιρία και ως άτομα και ως κοινωνία και ως Πολιτεία, να σκεφτούμε πως σήμερα αλλά και όλες τις μέρες του χρόνου, οφείλουμε στα άτομα με αναπηρία αλλά και προς τους ίδιους τους εαυτούς μας, να τα βοηθήσουμε και να κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας".

ΚΥΠΕ

Home