Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Βουλή απλοποιεί τα διαζύγια - Οι αλλαγές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 05.10.2022

Η Βουλή απλοποιεί τα διαζύγια - Οι αλλαγές

Πακέτο οκτώ νομοσχεδίων στη Βουλή - Στο επίκεντρο η λύση του γάμου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου αποτελεί προτεραιότητα. Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής θα ξανα συζητηθούν σήμερα Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2022 τα νομοσχέδια που αλλάζουν σχεδόν τα πάντα στα διαζύγια.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται η αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο να  τροποποιείται το Άρθρο 111 του Συντάγματος ώστε η δίκη για διαζύγιο να γίνεται από ένα δικαστή αντί για τρεις. Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα προνοούσε ότι ο ένας εκ των τριών δικαστών θα είναι κληρικός. Ωστόσο, με τροποποίηση τη δίκη για τη λύση του γάμου θα αναλάβει ένας δικαστής που θα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία.

Σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία θα επιχειρηθεί στο Νόμο που τιτλοφορείται: «ΟΙ Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018. Με βάση τη νομοθεσία, πρέπει να καταχωρείται στη Μητρόπολη όπου τελέστηκε ο γάμος η αίτηση διαζυγίου εντός τριών μηνών. Μέσα από την τροποποίηση που επιχειρείται είναι η αίτηση να  υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε μικρότερο διάστημα των 3 μηνών.

>>>Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν τα πάντα με τα διαζύγια στην Κύπρο<<<<

Τα κριτήρια έκδοσης συναινετικού διαζυγίου θα είναι: ‘Oταν οι σχέσεις των συζύγων έχουν κλονιστεί τόσο ισχυρά για λόγο που αφορά και στους δύο συζύγους ώστε να είναι αφόρητη η εξακολούθηση του γάμου. O γάμος  να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά. 

Ο χρόνος διάστασης για το αμάχητο τεκμήριο κλονισμού των σχέσεων μεταξύ των συζύγων περιορίζεται από τέσσερα στα δύο χρόνια και οι μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων περιορίζονται στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι μήνες.

Στο Νόμο Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων σκοπός είναι η ρύθμιση της σύνθεσης των Οικογενειακών Δικαστηρίων. Στόχος οι δικαστές να έχουν προσόντα του προέδρου επαρχιακού δικαστή και του επαρχιακού δικαστή αντίστοιχα, σύμφωνα με τον περί Δικαστηρίων Νόμο, και να διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο

Home