Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Βουλή θέλει ποινή καταλύτη, για να μην κλέβουν καταλύτες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.11.2022 - 06:00

Η Βουλή θέλει ποινή καταλύτη, για να μην κλέβουν καταλύτες

Η Επιτροπή Μεταφορών κάλεσε Αστυνομία ,μηχανικούς, Υπουργείο Μεταφορών και ΠΟΒΕΚ για να βρει λύσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ - ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η νέα μόδα για να πλουτίσουν οι επιτήδειοι και να ξεγελάσουν ακόμα και ανυποψίαστους επαγγελματίες μηχανικούς ως επί το πλείστον είναι οι κλοπές καταλυτών από αυτοκίνητα. 

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις αφου στη βάση στοιχείων που αποκάλυψε η Offsite News στις 12 Νοεμβρίου 2022 κλάπηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 473 καταλύτες εντός 10 μηνών  παγκύπρια με αποτέλεσμα να προκύψουν 44 συλλήψεις.

Οι επιτήδειοι προσεγγίζουν μηχανικούς, και τους προσφέρουν καταλύτες στην τιμή των 200 και 300 ευρώ, άρα σε τιμή ευκαιρίας.

Το θέμα απασχολεί σήμερα Πέμπτη και την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής όπου μετά από εισήγηση του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη θα το  εξετάσει αυτεπαγγέλτως.

Πληροφορίες από το περιβάλλον της Επιτροπής ανέφεραν στην Offsite News ότι τους βουλευτές απασχολεί η έξαρση του φαινομένου κλοπής καταλυτών γι’αυτό επιδιώκεται να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

>>>>Διαβάστε επίσης: Tέλος από 2023 οι επισκέψεις σε Αστυνομικούς Σταθμούς -Όλα Online<<<<

Μεταξύ άλλων μας λέχθηκε, ότι θα ζητηθεί από την Αστυνομία να παρουσιαστεί η πλήρη εικόνα του προβλήματος το οποίο θεωρείται νέα μορφή εγκλήματος και να δοθούν επικαιροποιημένα στοιχεία.

Παράλληλα, θα ακουστούν οι απόψεις και άλλων εμπλεκομένων όπως: Tου Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ακόμα και του Τμήματος Περιβάλλοντος. Προσκεκλημένοι θα είναι και από την  Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ). Παράλληλα, οι μηχανικοί μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Μηχανικών Κύπρου και του Συνδέσμου Ανακυκλωτών Κύπρου θα διαφωτίσουν τους βουλευτές για το πως λειτουργούν οι καταλύτες.

Πάνε για αυστηρή ποινή

Πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο τροποποίησης νομοθεσίας ώστε οι ποινές να είναι πιο αποτρεπτικές για να σταματήσει το φαινόμενο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε νέα συνεδρία έχοντας ακούσει τις απόψεις των ειδικών.

Γίνεται επεξεργασία

Ο καταλύτης είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο και οι ευφάνταστοι διαρρήκτες αφού αποκόψουν τον καταλύτη από τα οχήματα επεξεργάζονται τα μέταλλα και τα μοσχοπωλούν.

Αναλυτικά τα στοιχεία που εξασφαλίαμε από την Αστυνομία:

ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ  01/01/2022 – 31/10/2022

 

ΕΠΑΡΧΙΑ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

 ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ

 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

149

 

8

 

ΛΕΜΕΣΟΣ

 

130

 

14

 

ΛΑΡΝΑΚΑ

 

177

 

20

 

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

 

9

 

-

 

ΠΑΦΟΣ

 

6

 

-

 

ΜΟΡΦΟΥ

 

2

 

2

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

473

 

44

Home