Η διαδικασία για το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο - Πόσο κοστίζει

Η διαδικασία για το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο - Πόσο κοστίζει

Αρκετό ενδιαφέρον από τον κόσμο, αναφέρει ο πρόεδρος την εργαστηρίων

Στη μάχη με τον κορωνοϊό ρίχθηκαν και μερικά Ιδιωτικά Εργαστήρια εδώ και μερικές μέρες με σκοπό να διεξάγουν τις εξετάσεις ανίχνευσης του ιού. Μετά από τη διαβούλευση το Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων, έχει καταρτιστεί προκαταρκτικός κατάλογος εργαστηρίων, τα οποία μπορούν να διενεργούν τη διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), που αποτελεί τη μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδο διερεύνησης του COVID-19.

Ποια είναι όμως η διαδικασία, ώστε ένας ασθενής να καταφύγει σε κάποιο Ιδιωτικό Εργαστήριο; Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου μίλησε στην Offsite και εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται για να φτάσει ένας ασθενής στα χέρια τους.

Πως μπορεί κάποιος να κάνει την ανάλυση σε ιδιωτικό εργαστήριο

“Αν κάποιος πολίτης νιώθει ότι πρέπει να κάνει την ανάλυση θα πρέπει να καλέσει τον προσωπικό του γιατρό, να του αφηγηθεί τα συμπτώματα του και ο γιατρός να δει αν εμπίπτει στο πρωτόκολλο που πρέπει και να τον παραπέμψει στην μονάδα επιτήρησης του 1420. Εκεί, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να έχει κάποιος πολίτης για να τον παραπέμψει για το τεστ. Αν το 1420 δεν κρίνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα η εξέταση ή του πει να περιμένει και ο γιατρός τον συμβουλέψει να το κάνει, τότε μπορεί απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα για να διεκπεραιώσει την εξέταση. Ο πολίτης τότε θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με το ιδιωτικό εργαστήριο και θα του δοθούν οδηγίες για το τι θα κάνει στη συνέχεια”

Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, από πλευράς τους τα ιδιωτικά εργαστήρια στέλνουν τα αποτελέσματα τους στο Ινστιτούτο Γενετικής για επιβεβαίωση και όταν συμπληρωθεί ο κύκλος των πέντε θετικών δειγμάτων, τότε το εργαστήριο θα στέλνει απευθείας τα αποτελέσματα του στο Υπουργείο Υγείας. “Αυτό συμβαίνει για σκοπούς διεργαστηριακού ελέγχου μεταξύ εργαστηρίων για να δούμε ότι υπάρχει αμοιβαιότητα και δουλεύουμε στα ίδια επίπεδα. Για τον λόγο αυτό μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγεγραμμένο αριθμό των τεστ που έγιναν” 

Ερωτηθείς αναφορικά με την τιμή του τεστ ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι “το συγκεκριμένο τεστ που είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Γενετικής - και γίνεται από την μύτη - κυμαίνεται από τα 100-150 Ευρώ, ωστόσο σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται κι άλλου είδους τεστ με πιο γρήγορα αποτελέσματα κτλ.”

Σχετικά με το ενδιαφέρον από τον κόσμο δήλωσε ότι “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό και βγαίνουν από τις καραντίνες ή από εργοδότες που μπορεί να έχουν υπαλλήλους και παρουσιάζουν μερικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό που τόνισε ο κ. Χαριλάου “είναι ότι το πιο σημαντικό είναι να ξοδεύουμε  με φειδώ τα αντιδραστήρια και τα  τεστ για να μην υπάρχει έλλειψη στο τέλος. Ο κόσμος το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μείνει απομονωμένος γιατί το καλύτερο τεστ είναι η απομόνωση”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα εργαστήρια που εντάσσονται προς το παρόν στον κατάλογο είναι:

1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)

2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS

3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη

4. Mendel Center for Biomedical Sciences

5. MyGene Molecular Diagnostics 

6. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)

7. KP Lambrou Labs Ltd

8. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)

9. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια  PZ Agapiou Diagnostics

10. NIPD Genetics (από Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020)

11. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center (από Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020).

Home