Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Διακήρυξη της Λευκωσίας για το Περιβάλλον - Οι κατευθύνσεις

Offsite Team
- 11.10.2022

Η Διακήρυξη της Λευκωσίας για το Περιβάλλον - Οι κατευθύνσεις

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Πρ. Επιτροπής Εκπαίδευσης για την Αειφορία & Εκπαίδευση

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τα αποτελέσματα της 9ης Υπουργικής αντανακλώνται μέσα από τις δύο Διακηρύξεις που έχουν υιοθετηθεί, τη «Διακήρυξη για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2020-2030» και τη «Διακήρυξη της Λευκωσίας για το Περιβάλλον», σημείωσε η Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης για την Αειφορία των Ηνωμένων Εθνών και Συντονίστρια Γραμματείας της 9ης Υπουργικής Συνόδου σε παρέμβαση της στην εκπομπή Offsite On Air.

«Στην ουσία αυτό που δεσμεύει τις χώρες είναι ότι πλέον πρέπει να προσανατολιστούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις που συνδέονται με την κυκλική οικονομία με έμφαση στις αειφόρες υποδομές, λαμβάνοντας υπόψιν το γενικότερο συγκείμενο που αφορά την Πράσινη Μετάβαση», ανέφερε συγκεκριμένα. 

Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι η Σύνοδος ήταν διάχυτη από αναφορές σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντας την ευκαιρία με αφορμή την Ουκρανία να καταδικάσουν οποιαδήποτε μορφή πολέμου και επέμβαση από μια χώρα σε άλλη και να ειπωθούν πράγματα και για την Κύπρο. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Υπουργική Σύνοδος: ανάγκη για διεθνή συνεργασία για το περιβάλλον

Όπως ανέφερε, ήταν μια εβδομάδα που έδωσε πολλά ερεθίσματα και κυρίως εργαλεία. Πρόκειται στην ουσία για 4 βασικά κείμενα πολιτικής που θα ακολουθούν τις χώρες το 2020-2030. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η αναφορά που θα γίνεται στην Λευκωσία, η οποία θα αποτελεί σημείο αφετηρίας, ελέγχου αλλά και βάσης για να συνεχίσουν τα επόμενα κείμενα πολιτικής την επόμενη πενταετία.

Διαβάστε την συνέντευξη της δόκτορος Ζαχαρίου στην εκπομπή Offsite On Air:

- Πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία η 9η Υπουργική Σύνοδος για των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της Συνόδου;

H περασμένη εβδομάδα ήταν καθοριστική σε ότι αφορά τις στρατηγικές που υιοθετήθηκαν στις 56 χώρες της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για την αειφόρο αναπτυξη, όπως επίσης και η στρατηγική που θα υιοθετηθεί για το 2020-2030.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης Συνόδου αντανακλώνται μέσα από τις δύο Διακηρύξεις που έχουν υιοθετηθεί,. Η «Διακήρυξη για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2020-2030» και η «Διακήρυξη της Λευκωσίας για το Περιβάλλον».  

Σε ότι αφορά την «Διακήρυξη της Λευκωσίας για το Περιβάλλον», στην ουσία αυτό το οποίο δεσμεύει τις χώρες είναι ότι πλέον θα πρέπει τάχιστα να προσανατολιστούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αφορούν την ενδυνάμωση του άξονα που συνδέεται με την οικονομία δίνοντας έμφαση στο κομμάτι που αφορά τις αειφόρες υποδομές ως ένα κομμάτι πλέον της προσπάθειας προς την πράσινη μετάβαση λαμβάνοντας υπόψιν και το γενικότερο συγκείμενο που έχει να κάνει με την ενεργειακή κρίση την οποία βιώνουμε. Σε ότι αφορά τον αειφόρο τουρισμό η έμφαση αναδεικνύεται στην προσπάθεια των χωρών για να προσανατολιστούν πάνω σε πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της κάθε χώρας στην βάση της προώθηση μέτρων τα οποία θα μπορούν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε και υπήρξε ομόφωνη γνώμη των χωρών είναι ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να είναι κινητήριος δύναμη οριζόντια όλων των πολιτικών ακριβώς διότι το να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία και να διαμορφώσουμε πολίτες οι οποίοι θα στέκονται δυναμικά υπεύθυνοι για τις επιλογές τους σε ότι αφορά την προάσπιση του πλανήτη. Αυτό μόνο η εκπαίδευση μπορεί να το κάνει.

Ήταν μια εβδομάδα που έδωσε πολλά ερεθίσματα και κυρίως εργαλεία. Δεν ήταν μια θεωρητική συζήτηση που έγινε ούτε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο αλλά ένα πολιτικό φόρουμ το οποίο εδράζεται σε μια πολιτική πλατφόρμα για το περιβάλλον και την Ευρώπη  το οποίο μας έδωσε στην ουσία 4 βασικά κείμενα πολιτικής που θα ακολουθούν τις χώρες το 2020-2030 και κυρίως για τα επόμενα 5 χρόνια η αναφορά στην Λευκωσία και τα αποτελέσματα αυτής της Συνόδου αλλά και ο έλεγχος των πολιτικών τις οποίες καλούμαστε να υιοθετήσουμε μέσα από τα συγκεκριμένα κείμενα πολιτικής είναι αυτά που θα συνοδεύουν τις χώρες και θα αποτελούν σημείο αφετηρίας, ελέγχου αλλά και βάσης για να συνεχίσουμε στα επόμενα κείμενα πολιτικής την επόμενη πενταετία.

- Οι Υπουργοί και αρχηγοί αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη Σύνοδο υιοθέτησαν Υπουργική Διακήρυξη στην οποία υπάρχουν αναφορές στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.

Η Σύνοδος ήταν διάχυτη από αναφορές σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν εμφανές από την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ουκρανίας και της μεγάλης αποστολή που ήρθε από Ουκρανία. Υπήρχε η αλληλεγγύη των χωρών σε ότι αφορά το θέμα της υποστήριξης για ακόμη μια φορά των χωρών απέναντι στην Ουκρανία. Ήταν δεδομένο ότι μέσα στην διακήρυξη θα υπήρχε παράγραφος αναφορικά με την αντίθεση των χωρών σε ότι αφορά την βίαιη  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για να φτάσουμε στα συγκεκριμένα κείμενα πολιτικής τα οποία  υιοθετήθηκαν, όπως επίσης και στην διακήρυξη, υπήρξε μεγάλη διαβούλευση σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και ήταν πάγιο αίτημα όλων των χωρών της ΕΕ και δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια διακήρυξη  χωρίς να γίνει η όποια αναφορά στον πόλεμο. Βεβαίως δόθηκε η δυνατότητα με αφορμή την Ουκρανία να γίνει αναφορά ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή πολέμου και επέμβαση από μια χώρα σε άλλη. Δόθηκε και η δυνατότητα να ειπωθούν πράγματα και για την Κύπρο. Μπορεί να υπήρχε η παράγραφος για την Ουκρανία αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία στην Κύπρο να αναδείξει παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 47 χρόνια και τα αποτελέσματα ενός πολέμου στην Κύπρου το 1974, τις οποίες εισπράττουμε και έχουμε μέχρι σήμερα.

Δείτε την συνέντευξη της δόκτορος Ζαχαρίου στην εκπομπή Offsite On Air:

Home