Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Έλενα είναι δότης μυελού των οστών-Περιγράφει την εμπειρία της

Μικάελλα Μέσσιου
- 19.10.2020

Η Έλενα είναι δότης μυελού των οστών-Περιγράφει την εμπειρία της

Thumbnail

«Το να προσφέρεις μυελό είναι σαν να προσφέρεις ζωή..» - Τα λόγια νεαρής που έδωσε μόσχευμα μυελού των οστών - Πάνω από 550 άτομα έδωσαν μόσχευμα στο Καραϊσκάκειο από το 2000 - Έχει 170,000 εθελοντές δότες στο αρχείο του το Ίδρυμα

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αρχικά συστάθηκε με κύριο στόχο την οργάνωση  και διαχείριση ενός Αρχείου Δοτών Μυελού των Οστών. Σήμερα, θέτοντας ένα δυναμικό όραμα «για ένα κόσμο χωρίς  λευχαιμία», συνδυάζει  τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.

>>> Όλη η σημερινή επικαιρότητα <<<

Αφορμή της ίδρυσης του, στάθηκε η μάχη που έδωσαν κατά της λευχαιμίας, ο Γιάννης Τριταίος και η Άννα Γεωργίου από το Λονδίνο καθώς και ο πεντάχρονος Ανδρέας Καραϊσκάκης από την Κύπρο, οι οποίοι ύστερα από απεγνωσμένες προσπάθειες για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη, έχασαν τη μάχη για τη ζωή. 

1

Ονομάστηκε «Καραϊσκάκειο Ίδρυμα» στην μνήμη του Ανδρέα Καραϊσκάκη, αφού μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε το ποσό που είχε μαζέψει μετά από έρανο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών του παιδιού τους, στο Υπουργείο Υγείας με την υπόσχεση να δημιουργηθεί ένα Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και στην Κύπρο.

Μιλώντας και με την υπεύθυνη αρχείου δοτών του Καραϊσκάκειου Αννίτα Κούμουλη, μας ανέφερες πως οι ανάγκες του ιδρύματος είναι πολλές. 

Όπως έχει αναφέρει στην ιστοσελίδα μας, το Καραϊσκάκειο κάνει συλλογές από εθελοντές δότες που είναι Κύπριοι (έχουν και ασθενείς που ψάχνουν για δότες, αλλά βρίσκουν από το εξωτερικό). 

«Έχουμε 170,000 εθελοντές δότες στο αρχείο μας και μοσχεύματα από το 2000 έχουν δώσει γύρω στους 555».

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Τόνισε επίσης πως υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που κάνει το ίδρυμα, και δεν είναι μόνο αυτές που φαίνονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, η κ Κούμουλη είπε πως χρησιμοποιούν δραστηριότητες μέσα από τα social media. 

Βρείτε ΕΔΩ όλες τις δραστηριότητες 

Έλενα Στυλιανού – Δότης μυελού των οστών

Η Offsite βρήκε και επικοινώνησε και με μία νεαρή δότη μυελού των οστών, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την δική της εμπειρία καθώς και τα συναισθήματά της. 

Η Έλενα Στυλιανού, έδωσε δείγμα όταν ήταν φοιτήτρια και είχε άτομα από το Καραϊσκάκειο στο Πανεπιστήμιό της και έδωσε όταν η διαδικασία γινόταν με δείγμα αίματος.

Πως ένιωσες

Μόλις με πήραν τηλέφωνο από το Καραϊσκάκειο και με ενημέρωσαν ότι ήμουν συμβατή και μπορούσα να το σκεφτώ για 2 - 3 μέρες αν θα προχωρήσω ή όχι, έβαλα τα κλάματα από τη χαρά μου και δεν μπορούσα καν να απαντήσω. Μετά τους είπα ότι δεν χρειάζεται να σκεφτώ τίποτε, θα το κάνω και απλά να μου πουν τι πρέπει να κάνω για να ξεκινήσει η διαδικασία, ανέφερε η Έλενα.

Τι σκέφτηκες όταν σε ειδοποίησαν πως είσαι συμβατή  

«Η χαρά που νοιώθεις είναι απερίγραπτη γιατί ακόμα και στην εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές επιλέγεις εσύ να δώσεις ζωή. Ενώ με τον μυελό σώζεις την ζωή κάποιου και η ευλογία είναι μεγάλη γιατί δεν είναι κάτι που επιλέγεις συνειδητά»

Η διαδικασία πλέον είναι πολύ απλή, όπως είπε στην ιστοσελίδα μας η Έλενα και είναι κρίμα που ο κόσμος νομίζει ότι πονάει κλπ.. γιατί σε πολλά άτομα που το είχα πει μου έλεγαν ότι θα πονέσω και δεν θα αντέξω.

sali0

Η διαδικασία αφού ήταν συμβατή 

Όπως μας ανέφερε η Έλενα, την κάλεσαν από το Καραϊσκάκειο, έδωσε ξανά αίμα απλά για επιβεβαίωση, και μετά από μια μέρα πήγε στο νοσοκομείο μαζί με κάποιο άτομο από το Καραϊσκάκειο και έκανε διάφορες εξετάσεις για να είναι σίγουρο ότι η ίδια είναι ασφαλής όσο και ο λήπτης για να γίνει η διαδικασία.

Στην συνέχεια, όπως μας έχει περιγράψει σου δίνουν ενέσεις, τις οποίες κάνεις για 4 μέρες 2 φορές τη μέρα, για να αρχίσουν τα κύτταρα που χρειάζονται να βγουν από τα οστά και να κυκλοφορούν στο αίμα. Την 4η μέρα πας στο νοσοκομείο, σου ενώνουν τα 2 χέρια πάνω σε ένα μηχάνημα, σαν να βγάζεις απλά αίμα, κατέληξε η Έλενα.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

«Παίρνουν από το 1 χέρι το αίμα, μαζεύουν τα κύτταρα που θέλουν και από το άλλο χέρι επιστρέφει πίσω το αίμα»

Ποια τα συναισθήματα σου όταν πρόσφερες 

Σύμφωνα με την Έλενα, το να προσφέρεις μυελό είναι σαν να προσφέρεις ζωή.. 

«Είναι χαρά, ευλογία, όλα ανακατωμένα αλλά είναι πραγματικά ότι πιο μεγάλο έζησα»

gine-dotis

Home