Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τα προβλήματα του Κτηματολογίου

Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τα προβλήματα του Κτηματολογίου

Προβλήματα στο Κτηματολόγιο εντοπίζει η Βουλή

Παρά τη βελτίωση η λειτουργία του Κτηματολογίου δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, ανέφεραν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είπε πως τα προβλήματα του κτηματολογίου είναι πολλά και πως τουλάχιστον μία φορά το μήνα καταγγελίες για το Τμήμα απασχολούν την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.  

Την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εξέτασε θέμα που ενέγραψε ο κ. Περδίκης για τη λειτουργία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Διευθυντή του Τμήματος Ανδρέα Σωκράτους. Παρούσα στη συνεδρία ήταν και Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου  Άννα Ζαβού.

 

H Κατερίνα Καλλητσιώνη που παρέστη στη συνεδρία εκ μέρους της Επιτρόπου Διοικήσεων ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι τα παράπονα σε σχέση με το 2007, 2009 και το 2010  έχουν μειωθεί καθώς ανατέθηκαν σε ιδιώτες οι χωρομετρήσεις.

 

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις για εκτιμήσεις 10 χρόνων και ότι διαπιστώνονται πολλά χρονίζοντα προβλήματα. Δηλώνοντας ότι δεν θέλει να μηδενίσει το έργο που επιτελείται, πρόσθεσε ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να γίνει συμμέτοχος στα κακώς κείμενα.  

«Κάποιοι υπάλληλοι του κτηματολογίου θεωρούν ότι εκπροσωπούν τον Άγιο Πέτρο στη γη», είπε χαρακτηριστικά.  

Η Εφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Χριστοφόρου δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου θεωρεί πολύ σημαντική την άμεση σύσταση και υποστήριξη των μονάδων ελέγχου των Υπουργείων, οι οποίες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου θα μπορέσουν να εντοπίσουν τις αδυναμίες και να βοηθήσουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων. Πρόσθεσε πως το κτηματολόγιο δεν διαφέρει από τις άλλες κρατικές υπηρεσίες.  

 Ανέφερε ότι υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν προβλήματα αν δεν δοθούν σωστές διορθωτικές λύσεις, σημειώνοντας πως σε αυτό θα συμβάλουν οι μονάδες ελέγχου που θα λειτουργούν προληπτικά στην επίλυση όλων των αδυναμιών.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι το κτηματολόγιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα χρόνια της λειτουργίας του. Πρόσθεσε πως μπορεί να γίνει ακόμα πιο σύγχρονο.

Είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι η θετική προσφορά προς τον Κύπριο πολίτη και η μικρή εικόνα είναι ότι εκκρεμούν 100.000 παλιές υποθέσεις. Πρόσθεσε πως έχει ανατεθεί ειδικά προσωπικό η διεκπεραίωση τους, που προσπαθεί να τις βάλει σε μια τάξη. Παρατήρησε δε ότι παρά τη βελτίωση υπάρχουν πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα ότι χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, πρόσθεσε πως είναι πασιφανές το πρόβλημα της υποστελέχωσης και εξέφρασε την ελπίδα πως με τη συμβολή της Βουλής αυτό θα βελτιωθεί.

Εκκρεμεί ένα μεγάλο θέμα που είναι η ηλεκτρονική υπογραφή και η οποία θα συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Ζαχαρίου.  

Αναφερόμενος στο θέμα με τις εκτιμήσεις, παρατήρησε πως είναι λογικό σε ένα μεγάλο έργο να γίνουν και λάθη. Έπρεπε το ηλεκτρονικό σύστημα να εντοπίζει άμεσα το λάθος, ανέφερε.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι από το 2013 και μετά έχει διπλασιαστεί ο όγκος εργασίας του τμήματος. Πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο που συχνά – πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα προβλήματα. Είπε ακολούθως ότι συγκριτικά με το παρελθόν έγιναν βήματα προόδου. Πρόσθεσε πως στη συνεδρία ακούστηκε η κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση του Κτηματολογίου, η πολιτεία πρέπει να εξετάσει τις ανάγκες του τμήματος, το οποίο ως ένα βαθμό λειτουργεί ως ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας.  

Ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν περνά μήνας που να μην απασχολήσει την Επιτροπή Ελέγχου κάποια καταγγελία η σκάνδαλο για το Τμήμα. Πρόσθεσε πως είναι γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκτιμήσεων και πραγματικότητα είναι ότι  τα τελευταία χρόνια ερευνάται αριθμός πειθαρχικών υποθέσεων για λειτουργούς του κτηματολογίου.  

Πρόσθεσε πως τρεις λειτουργοί έχουν απολυθεί από τη θέση τους επειδή διευκόλυναν την παράνομη μεταβίβαση περιουσιών στα κατεχόμενα.  

Αφού παρατήρησε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί πως όλα αυτά είναι ένα μικρό σπυρί στην πλάτη, όπως τα παρομοίασε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, εξέφρασε την άποψη ότι το κτηματολόγιο είναι «έξω κούκλα μέσα πανούκλα».  

Είπε τέλος ότι τον άλλο μήνα πάλι θα είναι στη Βουλή το Κτηματολόγιο για άλλη υπόθεση.

Home