Η Γυναικεία Τετράδα του ΟΗΕ στην Κύπρο

Το προφίλ των τεσσάρων γυναικών του ΟΗΕ στην Κύπρο

Μετά και τον διορισμό της νέας Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Cheryl Pearce, γίνονται 4 οι γυναίκες στις υψηλές θέσεις του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λούτ ως υπεύθυνη για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Σέριλ Πιρς διοικήτριας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τέλος η Ann-­Kristin Kvilekval ως αστυνομικός σύμβουλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Who-is-Who τις γυναικείας τετράδας:

Ελίζαμπεθ Σπέχαρ: Τον Μάρτιο του 2016 διορίζεται ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αλλά και ως επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χαρακτηρίζεται ως βαθιά γνώστης του Κυπριακού αφού από το 2009 μέχρι και το 2015 διηύθυνε το Τμήμα Ευρώπης στη Γραμματεία του ΟΗΕ, ενώ είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Κύπρο και πείρε μέρος σε πολλές συναντήσεις για το κυπριακό πρόβλημα. 

Κατάγεται από τον Καναδά και κατέχει πτυχίο στην Τέχνη και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Τζέιν Χολ Λούτ: Τον Μάιο του 2018 διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες και τις πιθανότητες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Γεννημένη το 1956, υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ από το 2009 μέχρι το 2013.

Η κα. Λουτ μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε αρκετές θέσεις στον ΟΗΕ αλλά και σε ειδικές αποστολές όπως το 2016 είχε διοριστεί ως Ειδική Συντονίστρια για Βελτίωση της Αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση. Επίσης πρίν από το διορισμό της στην Κύπρο, βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη στον τομέα της Στήριξης της Ειρήνευσης.

Σέριλ Πιρς: Ήρθε στην Κύπρο προ ημερών για τη θέση της διοικήτριας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κατάγεται από την Αυστραλία με πλούσιο βιογραφικό στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα από Πανεπιστήμια στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη. Μέχρι σήμερα, ήταν διοικήτρια της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 2016 ήταν υπεύθυνη της Αυστραλιανής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Για 3 χρόνια (2013-2016) ήταν υπεύθυνη προσωπικού στα Κεντρικά Γραφεία του Αυστραλιανού Στρατού, ενώ από το 2010 μέχρι και το 2012 ήταν υπεύθυνη υποστήριξης της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων. Τέλος ήταν διοικήτρια του τμήματος Άμυνας της Αστυνομικής Ακαδημίας. Τέλος να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει διοικήτρια στο στρατιωτικό κομμάτι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ann-Kristin Kvilekval: Από τον Νοέμβριο του 2017 αναλαμβάνει ανώτερος αστυνομικός σύμβουλος στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Κατάγεται από την Νορβηγία και από το 1991 είναι μέλος της Αστυνομίας της χώρας της. Υπηρέτησε σε παρόμοιες θέσεις στον Λίβανο και το Αφγανιστάν.

10