Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό αιτητών πολιτικού ασύλου σε ΕΕ

Offsite Team -
17.03.2021

Η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό αιτητών πολιτικού ασύλου σε ΕΕ

Thumbnail
Όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό

Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της, το οποίο ανέρχεται στο 4%, έχει η Κύπρος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως η Τουρκία στέλνει συντονισμένα μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κούσιος είπε ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα ουσίας θέμα για την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ. «Είμαστε η μόνη χώρα που έχει φτάσει το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου στο 4% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ καμιά απολύτως άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξεπερνά το 1%», είπε και πρόσθεσε πως είναι ένα θέμα που έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να έχει τη λεγόμενη θετική ατζέντα με την ΕΕ.

Στον ένα πυλώνα αυτών των συζητήσεων, όπως είπε, είναι το Μεταναστευτικό υπενθυμίζοντας ο κ. Κούσιος τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 2016, καθώς και ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορούμε να έχουμε τις επιστροφές των προσφύγων προς την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Το να έχεις αυτό το 4% θα πρέπει κάποιος να το δει στη σωστή του διάσταση. Δεν έχουμε τις υποδομές. Και ενώ δεν έχουμε τις υποδομές τυγχάνουμε και κριτικής γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε όλες αυτές τις ροές που συντονισμένα και στοχευμένα μας στέλνει η Τουρκία», είπε. 

Ο κ. Κούσιος τόνισε πως αν παρατηρήσει κάποιος τους μετανάστες που έρχονται, η συντριπτική πλειοψηφία είναι μονήρεις ηλικίας 25-35 ετών, χωρίς οικογένεια «και πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα αυτό το θέμα, πρέπει να μας προβληματίσει και το οικονομικό κόστος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι λογικό ότι το στερείται ο συμπολίτης μας που το έχει ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα είναι και η δημογραφική αλλαγή. Δημιουργούνται αλυσιδωτά θέματα για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home