Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Λεωφόρος Λεμεσού μετονομάστηκε σε Βάσσου Λυσσαρίδη στη Λάρνακα

Offsite Team -
15.05.2022 - 13:11

Η Λεωφόρος Λεμεσού μετονομάστηκε σε Βάσσου Λυσσαρίδη στη Λάρνακα

Αποκαλυπτήρια από Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Αραδίππου και Μητροπολίτης Κιτίου

Πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας της Λεωφόρου Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη, παρά το Αρχαίο Υδραγωγείο Καμάρων στη Λάρνακα. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματός του στους Δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου Ανδρέα Βύρα και Ευάγγελο Ευαγγελίδη και στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δυο δήμων, που με την απόφαση τους να μετονομάσουν τη Λεωφόρο Λεμεσού σε Λεωφόρο Βάσου Λυσσαρίδη, σηματοδοτούν μια νέα πορεία και κυρίως συμβάλλουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στη διατήρηση της μνήμης του Βάσου Λυσσαρίδη. Ενός αγωνιστή για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, ενός αγωνιστή εναντίον του αποικισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ενός πρωτοποριακού γιατρού, ενός ποιητή, ενός ζωγράφου, ο οποίος, μέσα από τη βιολογική του πορεία, κατόρθωσε να στιγματίσει ανεξίτηλα τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και όχι μόνο, όπως είπε.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Εμείς από τη δική μας πλευρά, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και απότιση φόρου τιμής σε αυτή την ηγετική φυσιογνωμία, την πρωτοποριακή για την εποχή του και όχι μόνο, δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι πιστοί τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα του για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την διατήρηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον άνθρωπο για την κοινωνική δικαιοσύνη για την δημοκρατία», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η ζωή του Βάσου Λυσσαρίδη είναι ταυτισμένη με την αναζήτηση της ελευθερίας όχι μόνο της Κύπρου αλλά και των καταπιεζόμενων και αγωνιζόμενων λαών όπως της Παλαιστίνης της Αγκόλας της Νοτίου Αφρικής και όχι μόνο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το ήθος η συνέπεια η συναίσθηση ευθύνης και η πολιτική ευθυκρισία του, εξακολουθούν να επηρεάζουν την πορεία της ιστορίας της Κύπρου, μιας και ο ίδιος ανήκει σε αυτούς που με τη δράση και τη ζωή τους έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο χώρο της πολιτικής και του τόπου μας, σημείωσε.

Πέραν από αυτό, επάξια αποκαλείται και άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών για το πνευματικό του έργο στον χώρο της ποίησης και της ζωγραφικής, τόνισε ο κ. Βύρας.

«Ο γελαστός γιατρός υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος άνθρωπος. Υπήρξε αγωνιστής της πρώτης γραμμής. Ένας ποιητής, προοδευτικός διανοούμενος που η μαχητικότητα και το πολιτικό του φρόνιμα που τον διέκριναν έγιναν τα μέσα μέσα από τα οποία κέρδισε τον σεβασμό του λαού αφού πάντα αγωνιζόταν για τα δίκαια του ακόμα και με κίνδυνο την ίδια του την ζωή», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης προς ένα γνήσιο δημοκράτη και πατριώτη ο οποίος κόσμησε με την παρουσία και το ήθος του την πολιτική ζωή του τόπου και ανάλωσε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας μας.

Η μετονομασία της συγκεκριμένης λεωφόρου μιας από τις κεντρικότερες αρτηρίες της Λάρνακας Αραδίππου εκπληρώνει ένα πολύ μικρό χρέος απέναντι στον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος με την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική ζωή του τόπου καταξιώθηκε ως πρότυπο πολιτικού ανδρός και ως φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, πρόσθεσε.

Το όνομα του Βάσου Λυσσαρίδη συνδέθηκε με τους αγώνες πολλών λαών για ελευθερία και δημοκρατία, ενώ η μορφή του ταυτίστηκε με την πολιτική εντιμότητα και το πολιτικό ήθος, με την καλλιέργεια την ευγένεια και την σεμνότητα, ανέφερε.

Σήμερα, κατέληξε ο κ. Ευαγγελίδης, με την τελετή αυτή τιμούμε τον πολιτικό, τον επιστήμονα και τον ποιητή αλλά πάνω από όλα τον αγωνιστή και οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη, που έταξε ως στόχο της ζωής του την ελευθερία και τη δικαίωση της πατρίδας του.

(ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΓΒΑ) 

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home