Η μάχη με το χαλούμι χάνεται - Η κτηνοτροφία σβήνει

Μεγάλη μείωση στους κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια - Το χαλούμι θα βοηθούσε αλλά...

Μια επαγγελματική κατηγορία η οποία χρόνο με τον χρόνο "σβήνει". Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερο κενό στον τομέα της Κτηνοτροφίας, καθώς δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει το επάγγελμα αποφασίζουν να αποσυρθούν ή να αποστασιοποιηθούν.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι στην πλειονότητα συνέχισαν παράδοση χρόνων παίρνοντας την σκυτάλη από τους γονείς τους.

Από την μια οι δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και από την άλλη μηδαμινή βοήθεια του κράτους, όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι στην Offsite, έχουν αναγκάσει τους επαγγελματίες του χώρου να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Μάλιστα όπως τόνισαν, το γεγονός της παρατεταμένης ανομβρίας τα τελευταία χρόνια έχει γονατίσει κυριολεκτικά τον κλάδο, με αποτέλεσμα τα έξοδα να αυξάνονται περαιτέρω.

Καταγγέλλουν τους αρμόδιους ότι "γέμισαν τα μυαλά των κτηνοτρόφων με ελπίδες για επένδυση και ανάπτυξη του κλάδου, ενώ στην ουσία κάθε ελπίδα εξανεμίζεται".

Εκφράζουν ακόμα πιο έντονη την ανησυχία τους καθώς αναγνωρίζουν ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόν χώρας προέλευσης.

Όπως επισημαίνουν άτομα τα οποία βρίσκονται για δεκαετίες στο επάγγελμα, περιμένουν για χρόνια την κατοχύρωση του χαλουμιού.

Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε να μην σβήσει ο κλάδος, ενώ θα αναπτυσσόταν με την προσθήκη και νέων ατόμων στο χώρο.

Μιλούν οι αριθμοί 

Στο θέμα των αριθμών τώρα, την τελευταία δεκαετία υπάρχει μεγάλη μείωση, σύμφωνα και με τα στοιχεία από την επισκόπηση του τμήματος Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, από το 2011 που υπήρχαν 2778 κτηνοτροφικές μονάδες φθάσαμε το 2017 να υπάρχουν 2112.  

Συνολικά, σε μια επταετία (2011-2017), συγκρίνοντας τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων κατά το 2011 (2.778 εκμεταλλεύσεις) με τον αριθμό κατά το 2017 (2.112 εκμεταλλεύσεις) παρατηρείται μείωση κατά 666 εκμεταλλεύσεις (ποσοστό - 24,0%) από το οποίο το 27,0% της μείωσης παρατηρείται κατά τα τρία τελευταία χρόνια.

Δείτε αναλυτικά το πιο κάτω Πίνακα για την μείωση της τελευταίας 7ετιας

ekmetaleuseis

Ένα άλλο σημαντικό σημείο για την μείωση της Κτηνοτροφίας, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα κατά βάση οικογενειακο, με τον αριθμό ατόμων να μειώνεται κατά δύο χιλιάδες άτομα την τελευταία 10ετία.

Συγκεκριμένα αν και το 2007 τα εργατικό προσωπικό του επαγγέλματος από πλευράς οικογένειας ανέρχονταν σε 4488, το 2017 ο αριθμός αυτό μειώθηκε στους 2533 εργαζόμενους.

Η δραματική αυτή μείωση, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας, αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς δεν ακολουθεί κανένας σχεδόν πλέον αυτό το επάγγελμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω μείωση.

Όπως σημειώνεται μάλιστα, ακόμα και στις περιπτώσεις εγγραφής νέων κτηνοτρόφων, αυτοί αφορούν κυρίως παιδιά υφιστάμενων οι οποίοι εγγράφονται για να πάρουν περαιτέρω κονδύλια από την ΕΕ για βελτίωση της μονάδας τους, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν ενεργά στην Κτηνοτροφία.

ergasia

 

Περαιτέρω μείωση

Ενδεικτικός είναι και ο πίνακας του τμήματος Γεωργίας ο οποίος αφορά την ηλικία των κτηνοτρόφων, αφού οι περισσότεροι είναι σε μια ηλικία, όπου σε μερικά χρόνια θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με αρμοδίους, περαιτέρω συρρίκνωσης του κλάδου αφού ο αριθμός των νέων ατόμων στην Κτηνοτροφία είναι ελάχιστος.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από τους 2112 κτηνοτρόφους το 2017 μόνο οι 436 είναι κάτω των 40 χρονων. 

ilikies

 

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι ένα παραδοσιακό επάγγελμα για την χώρα, το οποίο μπορούσε μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες να αναπτυχθεί, τελικά χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζεται.

Τα δεδομένα αυτά πρέπει να προβληματίσουν, αφού τα επόμενα χρόνια ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης αυξάνεται, με αποτέλεσμα η διεκδίκηση χαλουμιού να μπαίνει σε πιο δύσκολα μονοπάτια.

10