Η ώρα των ΣΥΟΠ: Νέα συμβόλαια και στο ψάξιμο για άλλους 79

Η ώρα των ΣΥΟΠ: Νέα συμβόλαια και στο ψάξιμο για άλλους 79

Δυο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες σε ισχύ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

O Oκτώβριος είναι ο μήνας των … Συμβασιούχων Οπλιτών - ΣΥΟΠ. Στόχος είναι η ανανέωση των συμβολαίων όσων Οπλιτών υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2016 με διάρκεια 3+1 έτους. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια ολοκληρώνονται στις 31 Οκτωβρίου 2020. Παράλληλα, εντός του Νοεμβρίου 2020 θα προκηρυχθούν οι 79 θέσεις που παραμένουν κενές. Στην ουσία όμως πρόκειται για δυο εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες.

Τις τελευταίες ημέρες οι υφιστάμενοι  ΣΥΟΠ καλούνται σε ειδικούς χώρους που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Άμυνας ώστε να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια. Αυτό σαφώς θα ισχύει για όποιους επιθυμούν να συνεχίσουν ως ΣΥΟΠ. Τα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουν οι ΣΥΟΠ θα έχουν ισχύ για 26 μήνες για λογιστικούς σκοπούς. Δηλαδή, το Υπουργείο Άμυνας θέλει τα συμβόλαια να ολοκληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου. 

Η Offsite είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι ΣΥΟΠ νιώθουν ενοχλημένοι για την ολοκλήρωση των συμβολαίων τους σε 26 μήνες θεωρώντας ότι τελικά δεν θα τηρηθεί η δέσμευση των τριών ετών. Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας ξεκαθάρισαν ότι οι ΣΥΟΠ είναι εξασφαλισμένοι. Εάν κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει θα συνεχίσουν και τα συμβόλαια θα ανανεώνονται.

Σημειώνεται ότι τα νέα συμβόλαια θα ολοκληρωθούν σε βάση τριετίας τον Δεκέμβριο του 2023 και τα επόμενα και τελευταία για το θεσμό τον Δεκέμβριο του 2026. Πηγές από το Υπουργείο Άμυνας μάς ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις τι θα προκύψει στο θεσμό των ΣΥΟΠ μετά το Δεκέμβριο του 2026. 

Γιατί κάποιοι δεν θα ανανεώσουν

Πληροφορίες που έφθασαν στην Offsite αναφέρουν ότι κάποιοι Συμβασιούχοι Οπλίτες από την πρώτη σειρά προσλήψεων νιώθουν απογοητευμένοι αφού κατάφεραν να προαχθούν στο βαθμό του λοχία χωρίς όμως να λάβουν αύξηση μισθού. Ως εκ τούτου υπάρχουν σκέψεις ώστε να μην ανανεώσουν. 

Πόσοι ήταν - πόσοι έμειναν

Τον Νοέμβριο του 2020 υπέγραψαν συνολικά 3000 άτομα αλλά σταδιακά παρέμειναν 1200. Αυτή τη στιγμή  στο στράτευμα υπηρετούν 2.921 ΣΥΟΠ.

Η προκήρυξη για τους 79

Με ένα μήνα καθυστέρηση αφού αυτό μάλλον θα γίνει τον Νοέμβριο, αντί τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν οι 79 κενές θέσεις για κάλυψη των κενών Συμβασιούχων Οπλιτών. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης δεν έχουν μόνο 79 αλλά περισσότεροι. Οι πλείστοι εκ των Συμβασιούχων Οπλιτών που αποχώρησαν έγινε είτε οικειοθελώς, είτε διότι δεν ικανοποίησαν.

 

Home