Η πορεία του αεροπλάνου προς το θάνατο στα βουνά της Κύπρου -ΦΩΤΟ

Όλα όσα έγιναν στη μοιραία πτήση προς την Λευκωσία - 37 Νεκροί

Μπορεί το αεροπλάνο να θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή  μέσα μεταφοράς, ωστόσο τα δυστυχήματα που συνέβηκαν ανά τα χρόνια άφησαν χιλιάδες νεκρούς πίσω τους. 

Οι αεροπορικές τραγωδίες δεν είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός, συμβαίνουν και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα η πτώση του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 158 ανθρώπων. 

Με αφορμή το πιο πάνω περιστατικό, ανατρέξαμε στα αρχεία των κυπριακών εφημερίδων και εντοπίσαμε το μοναδικό επιβατικό αεροπλάνο που κατέπεσε στην Κύπρο.

Η μοιραία πτήση του «Ιλιούσιν 18»

Όλα άρχισαν το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου του 1973, όταν το «Ιλιούσιν 18» των Ηνωμένων Αιγυπτιακών Αερογραμμών απογειώθηκε από το Κάιρο με προορισμό το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. 

Γύρω στις 18:45, όταν μπήκε στο FIR Λευκωσίας, καθώς επιχειρούσε την τελευταία στροφή για να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, χτύπησε καθέτως στο βουνό του Πενταδάκτυλου και εξερράγη, σκορπώντας τον θάνατο στους επιβαίνοντες. 

30 επιβάτες, στην πλειονότητα τους Βρετανοί και το επταμελές πλήρωμα αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

1

 

Οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν οι διασώστες

Μετά την συντριβή το θέαμα ήταν φρικιαστικό σύμφωνα με μαρτυρίες της τότε εποχής. Στο σημείο έσπευσαν Πυροσβεστικές δυνάμεις, αστυνομικοί και στρατιώτες. 

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία, από ένα πυροσβέστη, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ».  

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα πτώματα καίγονται μαζί με τα δέντρα, είναι ένα τρομερό θέαμα» και συνεχίζει: «Στο σημείο που συνετρίβη το αεροπλάνο βρέθηκε μία καρέκλα σφηνωμένη κάτω από ένα βράχο. Μία γυναίκα δίπλα από την άτρακτο κρεμόταν από ένα δέντρο. Πιο κάτω ένας άλλος νεκρός κειτόταν με ένα βιβλίο, τελείως άθικτο στο πλευρό του».

3

 

Τα τελευταία λόγια του Κυβερνήτη

«Έτοιμος δια προσέγγισις. Τελικά προσέγγισις», αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα από το μοιραίο αεροπλάνο, που έφτασε στον πύργο έλεγχου της Λευκωσίας. Μετά από αυτό... σιωπή. 

Ωστόσο, μια εκκωφαντική έκρηξη χάλασε την ηρεμία της Λευκωσίας, το αεροπλάνο πλέον βρισκόταν στην πορεία του θανάτου, 11 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο... Στο βουνό Πενταδάκτυλος. 

Το μαύρο κουτί του «Ιλιούσιν 18» στάλθηκε στην Μόσχα για εξέταση χωρίς ωστόσο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

aeroplano1

aeroplano2

10