Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η πρώτη κλινική φυσικού τοκετού στη Λ/σό-Η διαφορά με φυσιολογικό

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 09.11.2019

Η πρώτη κλινική φυσικού τοκετού στη Λ/σό-Η διαφορά με φυσιολογικό

Thumbnail
Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι σημαντικό να γίνεται φυσικός τοκετός; Τι αναφέρει η υπεύθυνη της κλινικής στην Offsite

Την πρώτη Αίθουσα Φυσικού Τοκετού στην Κύπρο έχει εδώ και λίγο καιρό το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Η αίθουσα «Μαργαρίτα Γιακουμή», όπως λέγεται πήρε το όνομα της δίνοντας φόρο τιμής στην παλαίμαχη μαία του Γ.Ν. Λεμεσού, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, και άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχθεί οποιαδήποτε μανούλα επιθυμεί να γεννήσει με φυσικό τοκετό. Η αίθουσα ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019 και λειτουργεί κανονικά εδώ και μερικούς μήνες. 

Η αίθουσα φυσικού τοκετού δημιουργήθηκε για να στρέψει ξανά τις μητέρες στην επιλογή της φυσικής γέννας μετά και το μεγάλο ποσοστό του 56,9% που καταγράφηκε το 2016 σε καισαρικές τομές στην Κύπρο. 

Η υπεύθυνη της Κλινικής Φυσικού Τοκετού, Άλκηστις Βίκτωρος, μίλησε στην Offsite και μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για την κλινική αλλά και τον φυσικό τοκετό. 

-Τι ακριβώς περιλαμβάνει η Κλινική Φυσικού Τοκετού;

Η κλινική φυσικού τοκετού περιλαμβάνει είναι ένα δωμάτιο πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες του φυσικού τοκετού. Υπάρχει ένα ειδικό κρεβάτι, όπου η γυναίκα μπορεί να κάθεται ή να είναι ξαπλωμένη, ένα ειδικό κάθισμα που μπορεί να κάθεται μαζί με τον σύζυγό της, και επιπλέον υπάρχει και το μπάνιο με νερό που ανακουφίζει τους πόνους στην πρώτη φάση του τοκετού. 

2

-Μπορούν όλες οι κοπέλες να κάνουν φυσικό τοκετό; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Κοπέλες οι οποίες διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορούν να κάνουν φυσικό τοκετό.  Με λίγα λόγια οι κοπέλες που δεν έχουν κάτι παθολογικό που να χρειάζεται να γίνει κάποια παρέμβαση από γιατρό και έχουν μια φυσιολογική κύηση, ένα καλό ιστορικό, όχι βεβαρημένο ιατρικά ή γυναικολογικά μπορούμε να τις προγραμματίσουμε για φυσικό τοκετό. Έρχονται στην κλινική τις ενημερώνουμε, γίνονται και κάποια μαθήματα στα οποία οι μαίες μας εξηγούν στα ζευγάρια με μαθήματα τι μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι είναι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, πως να συμπεριφερθούν πριν και μετά από τον τοκετό, πως να φροντίσουν μετά τα παιδάκια τους αλλά και για τους εμβολιασμούς. 

Κατά τον τοκετό η κοπέλα έρχεται εδώ μπαίνει στην αίθουσα και περνάει από κάποια στάδια χωρίς να της δίνονται παυσίπονα. Φυσικά την παρακολουθούμε από πριν, αν στην πορεία δούμε ότι υπάρχει κάτι παθολογικό πάντα υπάρχει και επιπλέον γιατρός, ο οποίος μπορεί να δράσει ανάλογα με την περίπτωση. 

-Μπορούν όλες οι κοπέλες να χρησιμοποιήσουν την αίθουσα φυσικού τοκετού;

Η αίθουσα είναι για οποιαδήποτε κοπέλα έρθει να γεννήσει στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Αν μια κοπέλα παρακολουθείται εκτός νοσοκομείου και αποφασίσει ότι θέλει να γεννήσει στην αίθουσα αυτή, μπορεί να έρθει προς το τέλος της εγκυμοσύνης της, να την εξετάσουμε, να δούμε τις προηγούμενες εξετάσεις της και αν όντως τηρεί τα κριτήρια, εφόσον η αίθουσα δεν χρησιμοποιείται από άλλο άτομο, μπορεί να την χρησιμοποιήσει. 

2

-Ποια είναι η διαφορά του φυσικού με τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική; 

Υπάρχει ο φυσικός τοκετός που είναι ο τοκετός χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει χωρίς τη χρήση τεχνιτών πόνων ή παυσίπονων. Είναι καθαρά φυσικός τοκετός όπως γινόταν και στα παλιά χρόνια. 

Φυσιολογικός τοκετός είναι ο τοκετός, όπου η γυναίκα γεννάει από τον κόλπο. Η διαφορά με τον φυσικό είναι ότι μπορεί να είναι φυσιολογικό,ς αλλά όχι φυσικός, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φάρμακο για να δημιουργηθούν πόνοι σε περίπτωση που δεν έχει.

Υπάρχει και η καισαρική που είναι χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται ο τοκετός, αν υπάρχουν ενδείξεις από την μητέρα ή από το παιδί ότι πρέπει να γίνει, ενώ συστήνεται να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις. Αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ο τοκετός πρέπει να γίνεται από τον κόλπο, αυτό είναι καλύτερο για την μητέρα γιατί έχει γρηγορότερη ανάρρωση. 

-Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μεγάλα ποσοστά στις καισαρικές. Γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικός ο φυσικός τοκετός;

Είναι σημαντικό να προωθηθεί ο φυσικός τοκετός, γιατί έχουμε λιγότερες επιπλοκές και είναι πιο φυσικό. Το αποτέλεσμα του φυσικού τοκετού είναι να γεννήσει μια γυναίκα ένα μωράκι, το οποίο δεν έχει πάρει κανένα φάρμακο και η μητέρα είναι αμέσως καλά, αφού αναρρώνει γρήγορα. Οι κοπέλες που κάνουν φυσικό τοκετό προετοιμάζονται από πριν, έχουν περάσει από τα μαθήματα και γνωρίζουν τι τις περιμένει, αλλά και πως να συμπεριφερθούν για να μην νιώθουν τόσο έντονα τον πόνο.

Κατά το φυσικό τοκετό δε θα υπάρχει η τομή, τα ενδεχόμενα πνευμονικής εμβολής, θρόμβωσης ή αιμορραγίας, αφού κατά την καισαρική η γυναίκα χάνει περισσότερο αίμα. Επιπλέον, η μητέρα μπορεί πιο εύκολα να ξεκινήσει τον θηλασμό μετά τον τοκετό. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδάκια περνώντας από το φυσιολογικό κανάλι του κόλπου ωριμάζει ο εγκέφαλος τους και γεννιούνται χωρίς επιπλοκές. Από την άλλη, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδάκια των καισαρικών είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και έχουν πιο ασθενή αναπνευστικό σύστημα. Βέβαια, αν υπάρχει ένδειξη ότι πρέπει να γίνει μια καισαρική  δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Ο λόγος που γίνονται πολλές καισαρικές είναι γιατί όταν γίνει ήδη μια φορά, η επόμενη λόγω προηγηθείσας πρέπει να είναι ξανά καισαρική. Ο λόγος είναι η ύπαρξη μιας τομής, η οποία μπορεί να μην έχει ελαστικότητα. Αυτό βέβαια το βλέπει και ο γιατρός ατομικά σε κάθε περίπτωση.  

Home