Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ψυχολογική σκοπιά της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο

Offsite Team
- 13.05.2020

Η ψυχολογική σκοπιά της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο

Thumbnail
Όσα αναφέρει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου - Η σημασία της ψυχολογικής στήριξης

Την ψυχολογική σκοπιά στο θέμα της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο παραθέτει ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, με σκοπό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών έχουν προκύψει από την απόφαση της συνολικής επιστροφής των παιδιών ή και τη λήψη αποφάσεων.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Επιστροφή υπό την προϋπόθεση ενός προσεκτικού σχεδιασμού

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τους προβληματισμούς που διατυπώνονται αλλά και αυτούς που μπορεί να υπάρχουν σιωπηλά σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου εκτιμά πως τα παιδιά χρειάζεται να επιστρέψουν στα σχολεία υπό την προϋπόθεση ενός προσεκτικού σχεδιασμού, σημειώνοντας ότι η επιστροφή των μαθητών στην καθημερινότητα τους συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της συνέχειας και σχετίζεται με μειωμένο τραυματικό στρες μετά από μια κατάσταση επιδημίας.

Όπως προσθέτει «η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό και πρωτόκολλα επιστροφής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ομάδες παιδιών» και σημειώνει πως «τα παιδιά τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, οι ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να προκύπτουν, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη επιστροφή τους στο σχολείο και όχι η περαιτέρω απομόνωση τους».

«Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να διευκολύνουν τους μαθητές να επιστρέψουν στη σχολική ζωή, ίσως ξεκινώντας με μια πιο σύντομη μέρα ή κάπως ελαφρύτερες προσδοκίες όσον αφορά τις εργασίες και την απόδοση. Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, να μεταφέρουν στα παιδιά ότι ο φόβος είναι κατανοητός, έχει μια πραγματική βάση και είναι σχεδόν καθολικός, ανάμεσα σε ενήλικες και ανήλικους, αλλά παράλληλα να δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί σταδιακά», αναφέρει.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ανησυχιών και των ερωτήσεων που θέτουν οι μαθητές, οι γονείς και το προσωπικό σχετικά με τον κορωνοϊό και είναι σημαντικό να μπορούν να ανταποκριθούν στο μέτρο του δυνατού, με σωστή πληροφόρηση, αλλά και θετικότητα στην επιστροφή των παιδιών.

Προσθέτει πως «αυτό θα μεταφέρει ένα κλίμα εμπιστοσύνης προς τους μαθητές, τους γονείς αλλά και τη σχολική κοινότητα και παράλληλα θα επιτρέψει με ψυχραιμία να τηρηθούν τα παρόντα μέτρα ή και να ληφθούν επιπρόσθετα», για να συμπληρώσει ότι οι εκπαιδευτικοί, λόγω της θέσης τους, είναι χρήσιμοι παρατηρητές ώστε να εντοπίζουν τα παιδιά που μπορεί να απουσιάζουν από το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και λόγω ιατρικών θεμάτων και είναι σημαντικό να παρέχουν ευκαιρίες και για συνέχεια της διδασκαλίας και της μάθησης, αλλά και ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής.

Η σημασία της ψυχολογικής στήριξης

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η σχολική κοινότητα συστήνεται να επιστρατεύσει όλους τους πόρους που διαθέτει ώστε να στηρίξει τα παιδιά σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο, σε αυτή την επιστροφή.

«Οι ειδικοί ψυχολόγοι του Υπουργείου Παιδείας και οι Σύμβουλοι των σχολείων μπορούν να βοηθήσουν το προσωπικό και τους μαθητές να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν με απώτερο στόχο τη σταδιακή ψυχολογική αποκατάσταση των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους», σημειώνει.

Αποστασιοποίηση: Μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τα παιδιά;

Σε σχέση με την αποστασιοποίηση, αναφέρει ότι «οι άνθρωποι γενικά, αλλά κυρίως τα παιδιά, όπως αποδείχτηκε και από την παρούσα κατάσταση, κατέχουν χαρακτηριστικά ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ενισχύονται και από ένα περιβάλλον που λειτουργεί ως πρότυπο».

Ο  Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου εξηγεί ότι σε αυτή τη νέα κατάσταση όπου τα παιδιά καλούνται να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά και να διαφοροποιήσουν το τρόπο με τον οποίο συνυπάρχουν, οι γονείς είναι σημαντικοί αρωγοί στο να εξηγήσουν, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις, για να προσθέσει ότι η αποστασιοποίηση δύναται να λειτουργήσει εις βάρος των παιδιών στην περίπτωση που οι ενήλικες τη διαχειριστούν ως τέτοια.

ΚΥΠΕ

Home