Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η σημασία της μάσκας και ο κίνδυνος από λανθασμένη χρήση της

Της Μύριας Γεωργίου
- 05.09.2020

Η σημασία της μάσκας και ο κίνδυνος από λανθασμένη χρήση της

Thumbnail
Πόσο μας προστατεύει, ποιές είναι ακατάλληλες και πως να επιλέξουμε την σωστή – Τι λέει ο Καθ. Καραγιάννης

Της Μύριας Γεωργίου

Εδώ και αρκετούς μήνες ήρθαμε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της αναζωπύρωσης του ιού, η χρήση μάσκας αποτελεί μείζον ζήτημα στις ζωές μας αφού πλέον είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους με διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό οι προστατευτικές μάσκες να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο διότι η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στην Offsite ανέφερε πως με την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους στους οποίους μπορεί να υπάρχει κάποιος που είναι μολυσμένος, η προστασία που μας δίνει είναι πέραν του 95% και ο κίνδυνος πέφτει στο 1,5% .

Ο Πέτρος Καραγιάννης αναφέρθηκε για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φοράμε την μάσκα και τι είναι σημαντικό να αποφεύγουμε, ποιοι είναι οι κίνδυνοι με την λανθασμένη χρήση της αλλά και με ποια κριτήρια είναι καλό να επιλέγουμε την μάσκα μας, ποιες μάσκες είναι ακατάλληλες και πόσο μας προστατεύει η μάσκα σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις.

3

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους  εδώ και κάποιες εβδομάδες και μπορεί κάποιος να  φορέσει της μίας χρήσης μάσκες, ή τις χειρουργικές μάσκες ή τις ρούχινες μάσκες τις οποίες μπορούμε να τις πλένουμε, να τις σιδερώνουμε και να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε. Φυσικά οι ρούχινες μάσκες προστατεύουν και το περιβάλλον, δεν προκαλούν πρόβλημα ρύπανσης και  προστατεύουν εξίσου όπως και οι χειρουργικές μάσκες.  

Επομένως η μάσκα έχει συσταθεί να φέρεται στους κλειστούς χώρους και στο σχολείο για παιδιά άνω των 12 ετών. Εάν το παιδάκι είναι κάτω των 12 ετών και οι γονείς του ανησυχούν και του έχουν διδάξει καλώς πως να φορεί την μάσκα με ασφάλεια ,τότε εγώ θα την συνέστηνα και σε άλλα παιδάκια πιο μικρής ηλικίας. 

4

Ο σωστός τρόπος να φοράμε την μάσκα – τι να αποφεύγουμε

Όταν θα φορέσουμε την μάσκα είτε την παίρνω από τα λουριά είτε από τα λαστιχάκια που προσαρμόζουν πίσω από τα αυτιά, την περνάμε πρώτα από το ένα αυτί και μετά από το άλλο και έπειτα  τραβάμε το κάτω μέρος της μάσκας μας να πάει κάτω από το πιγούνι και το άλλο μέρος της μάσκας που φέρει το μικρό σιδεράκι πάνω από την μύτη σπρώχνοντας το προς τα  κάτω για να εφαρμόσει στη μύτη καλά έτσι ώστε να μην πέφτει η μάσκα.  Δεν παίρνουμε την μάσκα από το μπροστινό της μέρος καθ' όλη την διάρκεια που την φορούμε σε χώρο που υπάρχουν μικρόβια.

Τότε αυτά τα μικρόβια επειδή αναπνέουμε από το συγκεκριμένο σημείο και επειδή με την εκπνοή μπορεί να υπάρχουν και υδρατμοί οι οποίοι μπορεί να βρέξουν την μάσκα, θα κολλήσουν στο εξωτερικό μέρος γι αυτό δεν αγγίζουμε το εξωτερικό μέρος για να μην μολύνουμε τα χέρια μας.

Επομένως όταν θα την αφαιρέσουμε θα είναι από τα λαστιχάκια γύρω από το αυτιά.  Πριν την πετάξουμε αν πρόκειται για μίας χρήσης μάσκα στον κάδο απορριμμάτων ή αν πρόκειται για ρούχινη μάσκα, θα πρέπει να την φυλάξουμε σε ένα σακουλάκι και να την βάλουμε για πλύσιμο στο σπίτι.   Επιπλέον καλό θα ήταν πριν φορέσουμε την μάσκα  στο πρόσωπο μας, να βάλουμε αντισηπτικό στα χέρια μας μήπως αγγίξαμε κάπου που είναι μολυσμένα. 

11

Ο κίνδυνος από την λανθασμένη χρήση της

Ο κ. Καραγιάννης συμπλήρωσε πως όταν είμαστε σε ένα κλειστό χώρο που κάποιος δεν ακολουθά τους κανόνες και ακουμπήσει κάπου που υπάρχει το μικρόβιο και έπειτα στο πρόσωπο του  μπορεί να μολυνθεί με τον ιό.

Για παράδειγμα εάν κάποιος δεν φοράει την μάσκα σε ένα κλειστό χώρο, τα μικροσταγονίδια του εάν είναι μολυσμένα μπορεί κάλλιστα να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και κάποιος που θα περάσει από εκείνο το σημείο, θα προσκολληθούν στη μάσκα του και ενώ έχει προστατευθεί εκείνη την στιγμή μετά που θα πιάσει με το χέρι του την μάσκα από το μπροστινό μέρος, θα μολύνει τα χέρια του χωρίς να το γνωρίζει και ίσως να ακουμπήσει τα μάτια του, το στόμα του, την μύτη του και να μολυνθεί με αυτό τον τρόπο. 

12

Κριτήρια επιλογής της μάσκας σας

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιούνται όλες οι μάσκες εφόσον έχουν κατασκευαστεί με το σωστό τρόπο, ακολουθώντας αυτοί που τις κατασκεύασαν τις οδηγίες σωστής κατασκευής.

Στις ρούχινες μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούν διπλή στρώση από μάλλινο ύφασμα που είναι πυκνή η ύφανση του σαν μια αντρίκια εσωτερική φανέλα ή ένα t-shirt το οποίο είναι διπλή η ύφανση του όπου όταν πλυθούν σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών στεγνώνουν εύκολα και όταν σιδερωθούν με ζεστό σίδερο δεν θα υπάρχει πρόβλημα να παραμείνει τίποτα βιώσιμο πλέον πάνω στη μάσκα.

4

Ποιες μάσκες δεν προστατεύουν και γιατί

Υπάρχουν μάσκες οι οποίες δεν προστατεύουν. Αυτές οι μάσκες είναι κάποιες  που φοριούνται και έχουν στο μπροστινό μέρος μια βαλβίδα.  Αυτές φιλτράρουν τον αέρα που εισπνέει κάποιος έτσι ώστε το φίλτρο να κρατάει τα μικρόβια αλλά όταν εκπνέεις η βαλβίδα ανοίγει και επομένως η εκπνοή του βγαίνει έξω και τα μικροσταγονίδια μπορούν να διασπαρούν. 

Δηλαδή προστατεύει εκείνον που φοράει την μάσκα αλλά αν είναι μολυσμένος δεν προστατεύει τους τριγύρω του.  Εν κατακλείδι αυτές οι μάσκες που έχουν την βαλβίδα δεν είναι κατάλληλες για τον συγκεκριμένο σκοπό. 

5

Πόσο μας προστατεύει η μάσκα – 3 περιπτώσεις

Στην περίπτωση  όπου έχει κάποιος κορωνοϊό και φοράει μάσκα ενώ οι άλλοι γύρω του δεν φοράνε τότε η μάσκα προστατεύει τους γύρω του μέχρι το 30% στο να μολυνθούν.   

Σε άλλη περίπτωση όπου αυτός που έχει κορωνοϊό δεν φοράει μάσκα και οι τριγύρω του φορούν τότε το ποσοστό είναι μεγαλύτερο να μολυνθούν. 

Στην πιθανότητα να φοράνε και οι δύο μάσκα δηλαδή αυτός που έχει κορωνοϊό και ο άλλος που δεν έχει, η πιθανότητα στο να μολυνθεί πέφτει στο 1,5%. 

Γιατί πρέπει να καλύπτεται πάντα και η μύτη μας

Για την ολοκλήρωση της προστασίας της δικής μας και των γύρω μας πρέπει η μάσκα να καλύπτει και το στόμα και τη μύτη. Έτσι προστατευόμαστε και από το να εισπνεύσουμε τον ιό και από το να εκπνέουμε μικροσταγονίδια, συμπλήρωσε ο κ. Καραγιάννης.

 

Home