Η σκοτεινή πλευρά της καραντίνας - Κρατική στέγη για 194 θύματα

Η σκοτεινή πλευρά της καραντίνας - Κρατική στέγη για 194 θύματα

Φιλοξενήθηκαν σε εναλλακτικές δομές την περίοδο εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας

Προβληματισμό και μόνο προκαλούν οι αριθμοί κακοποιημένων γυναικών και παιδιών την περίοδο της καραντίνας στην Κύπρο.

Συνολικά 194 γυναίκες και παιδιά που υπέστησαν βία ή ήταν μάρτυρες βίαιων περαστικών, αναγκαστήκαν να φιλοξενηθούν σε δομές από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχειά που κατατέθηκαν στη Βουλή από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στον Χώρο Φιλοξενίας Λευκωσίας και τις εξωτερικές δομές φιλοξενίας του Συνδέσμου φιλοξενήθηκαν συνολικά 103 άτομα, εκ των οποίων 42 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 61 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια.

Από τα 103 άτομα, τα 10 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Περαιτέρω, στο Χώρο Φιλοξενίας και τις εξωτερικές δομές φιλοξενίας της επαρχίας Λεμεσού φιλοξενήθηκαν συνολικά 51 άτομα, εκ των οποίων 25 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 26 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια.  Από τα 51 άτομα, τα 6 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 5 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, στο Χώρο Φιλοξενίας και τις εξωτερικές δομές φιλοξενίας του Συνδέσμου στην Πάφο φιλοξενήθηκαν συνολικά 40 άτομα, εκ των οποίων 17 ήταν κακοποιημένες γυναίκες και 23 παιδιά μάρτυρες ή και θύματα βίας στην οικογένεια.  Από τα 40 άτομα, τα 14 φιλοξενήθηκαν σε εξωτερικές δομές φιλοξενίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 8 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Το κόστος που απαιτήθηκε για την φιλοξενία

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Υπουργού, το κόστος φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών ανήλθε περίπου στις €15.000 το οποίο περιλαμβάνει κάλυψη βασικών αναγκών, ιατρικής φροντίδας, τήρηση και διασφάλιση ειδών προστασίας και υγιεινής, κάλυψη εξόδων ενοικίασης εναλλακτικών χώρων.

Τα έξοδα ενοικίασης των εναλλακτικών χώρων ανήλθαν περίπου στις €7.400.

Home