Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του διεθνούς δικαίου»

Offsite Team -
30.03.2022

«Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του διεθνούς δικαίου»

Τι δήλωσε  ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, να σεβαστεί τους όρους καλής γειτονίας και να εγκαταλείψει την προκλητική της στάση ή ακόμη και τις πρακτικές εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου δήλωσε  ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε χαιρετισμό του στην τελετή εορτασμών για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, που διοργάνωσε ο  Εθνικός Σύλλογος "Ο Φάρος" Ακροπόλεως.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του, ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι «δυστυχώς το εφιαλτικό σκηνικό στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, με τις εκατόμβες των θυμάτων, με τα εκατομμύρια των προσφύγων, με τις καταστροφές περιοχών, υποδομών και τον ανθρώπινο πόνο, ανακαλούν στη μνήμη μας την τουρκική εισβολή του 1974».

 

Σημείωσε ότι «η Κύπρος δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετη, στη βάση των θέσεων αρχής της, σε κάθε εισβολή και δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε όλη αυτή την ανθρωπιστική κρίση, στην τρομερή τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της και στέκεται έμπρακτα, με όσα εφόδια διαθέτει, στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού».

 

Ελπίδα μας, είπε ο Υπουργός, ότι «άμεσα θα τερματιστεί η τραγική απώλεια αθώων ζωών, η παραβίαση της κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εξαναγκασμού του ουκρανικού λαού να προσφυγοποιηθεί».  

Για το Κυπριακό, ο κ. Νουρής, είπε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του λαού μας που βάναυσα παραβιάζονται από τη βία και την αλαζονεία της τουρκικής κατοχής».  

Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να απόσχει από την έννοια της πλήρους και αδιαπραγμάτευτης κυριαρχίας που να είναι ευθυγραμμισμένη με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι με στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».  

 Όπως είπε ο Υπουργός, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί με πολυάριθμες και επίμονες προσπάθειες της δικής μας πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, που θα φέρει αποτελέσματα».  

«Οι αξιώσεις όμως τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών, αντίκειται στη συμφωνημένη βάση λύσης, ενώ οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες στο έδαφος και στη θάλασσα, αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο Υπουργός.  

 Αναφέρθηκε και στην «ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό με ζητούμενο τον αλληλοσεβασμό και τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την ειρηνική συμβίωση και τη συνδημιουργία».  

Για της επετείους της 25ης  Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, ο Υπουργός είπε ότι «οι πρόγονοί μας ενώθηκαν, ξεσηκώθηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα και οι επόμενες γενιές την ξανάχτισαν και την μεγάλωσαν και είναι δικό μας χρέος να τιμήσουμε το μεγαλείο του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου, αλλά πολύ περισσότερο στη δική μας ημικατεχόμενη πατρίδα».  

«Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η θυσία του Αυξεντίου, του Λένα, του Καραολή, του Παλληκαρίδη και όλων των Αθανάτων Ηρωομαρτύρων της θρυλικής ΕΟΚΑ του αρχηγού Διγενή, θα πρέπει να μας καθοδηγούν σαν υπέρλαμπρο άστρο», επεσήμανε, ο ΥΠΕΣ, κλείνοντας την ομιλία του.  

ΚΥΠΕ

Home