Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ζωή μας πίσω από ένα φακό

Offsite Team -
01.04.2022 - 06:20

Η ζωή μας πίσω από ένα φακό

ΓΡΑΦΕΙ Η

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΝΤΩΝΑ*

Είναι αυτό το ροζ εικονίδιο που απεικονίζει μια φωτογραφική μηχανή.  Αυτό που αυτόματα πατάμε για να εισέλθουμε σε ένα άλλο κόσμο.  Κι εκείνο το άλλο, το “F”, που όταν το πατήσεις βομβαρδίζεσαι από πληροφορίες.  Εμφανίζονται κι άλλα πολλά στην οθόνη μας.  Σαν ψηφίδες.  Συνθέτουν το παζλ της καινούριας μας ζωής

Σε μια εποχή που εξελίσσεται ραγδαία, που μας μαθαίνει ότι τίποτα δεν είναι αρκετό, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το ποιοι είμαστε από το ποιοι θα θέλαμε να είμαστε. Τα social media (SM) μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.  Ζούμε στην εποχή του φαίνεσθαι.

Πολλές φορές η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω έχει περισσότερη σημασία από το χαρακτήρα μας.  Αισθανόμαστε ευτυχισμένοι σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο από ψεύτικες εικόνες και φίλτρα.  Είμαστε όμως πραγματικά αυτό που νιώθουμε;  Στα φίλτρα της ζωής δεν χωράνε ψεύτικοι κόσμοι.  Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, ώστε να ζούμε πιο όμορφα και ποιοτικά.

Θυμάμαι έντονα τα παιδικά μου χρόνια.  Τότε που βγαίναμε στις αλάνες κι αν δεν βράδιαζε δεν μπαίναμε σπίτι.  Που αν δεν σου φώναζε η μητέρα ότι πρέπει να ξεκουραστείς για το σχολείο, δεν έλεγες να συμμαζευτείς.  Γιατί η παρέα στη γειτονιά ήταν πιο σημαντική από οτιδήποτε.  Τότε όμως, ήμασταν ελεύθεροι με κάθε έννοια.  Δεν μας ένοιαζε η εικόνα μας, ούτε αν κάποιος ήταν όμορφος, άσχημος, φτωχός ή πλούσιος.  Ήμασταν απλά η παρέα της γειτονιάς, ευτυχισμένοι, ελεύθεροι.

Εμείς που ζήσαμε στο τότε, καλούμαστε να συμβιβαστούμε στο σήμερα.  Λέμε ιστορίες στα παιδιά μας και μας κοιτούν περίεργα.  Στο χέρι μας είναι τι ανθρώπους μεγαλώνουμε.  Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε από τα SM μαθαίνοντας τους να τα χρησιμοποιούν με φειδώ.  Να τους διδάξουμε ότι η κατάχρηση κάνει ζημιά κι ότι καμία εικονική σύνδεση δεν αντικαθιστά τις ανθρώπινες σχέσεις, επαφές, αλληλεπιδράσεις.  Η αίσθηση του ανήκειν, δεν αντισταθμίζεται με φίλους και ακόλουθους στα SM αλλά με φίλους από την πραγματική ζωή, σε πραγματικό χρόνο. 

Κακά τα ψέματα, τα SM μας επηρεάζουν κάποτε θετικά και κάποτε αρνητικά.  Το ερώτημα είναι πόσο πρόθυμοι είμαστε να δεχτούμε τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στον τρόπο ζωής μας ώστε αυτό να μην έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Αντί να ασχολούμαστε με την τέλεια εικόνα της ζωής των άλλων, ας δούμε τι πραγματικά θα κάνει όμορφη τη δική μας ζωή.  Ας κινητοποιηθούμε προς το καλύτερο.

Η επίδραση των SM στα συναισθήματα των ανθρώπων σχετικά με την εμφάνιση και την ικανοποίηση από τον εαυτό τους είναι μεγάλη.  Πολλά νέα κορίτσια νιώθουν άσχημα με το σώμα τους βλέποντας ιδανικές εικόνες από μοντέλα.  Αυτό αυξάνει τη διαταραχή όσο αφορά τη διατροφή τους με κίνδυνο την ψυχική τους υγεία.  Γεννιούνται αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και κατάθλιψης.

Εικόνες φιλτραρισμένες, με έντονα χρώματα μας δημιουργούν τον ιδανικό μας εαυτό, αυτόν που θα θέλαμε.  Μας ενδιαφέρει μόνο να ποστάρουμε φωτογραφίες κι αυτή η συνεχής κατανάλωση της εμφάνισής μας γίνεται πλέον το πιο σημαντικό κομμάτι της αυτοεκτίμησής μας.  Αυτό όμως ενέχει κινδύνους, διότι ως άνθρωποι μεγαλώνουμε και με το χρόνο αλλάζουμε εξωτερικά.

Ποστάροντας, περιμένουμε συνειδητά ότι οι άλλοι θα μας απαντήσουν πίσω με likes ή σχόλια.  Αυτού του είδους η ανατροφοδότηση (reaction) μας επηρεάζει γιατί δεν παίρνουμε πάντα πίσω αυτό που πραγματικά περιμένουμε.  Επομένως, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε “Γιατί;  Μήπως δεν αξίζουμε ως άτομα»; Και απογοητευόμαστε, νιώθουμε άσχημα.  

Οτιδήποτε δημοσιευτεί στα SM έχει συγκεκριμένο σκοπό.  Μπορεί να μην είναι πάντα εμπορικού χαρακτήρα, πώλησης δηλαδή προϊόντων.  Πολλές φορές πουλάμε τον εαυτό μας κι από τη στιγμή που παντού μπαίνουν φίλτρα, τίποτα δεν είναι αληθινό.  Παρακολουθούμε ένα βίντεο και είναι τόσο πειστικό που δεν μας αφήνει περιθώριο να το αμφισβητήσουμε.  Και τότε είναι που πέφτουμε στην παγίδα. Fake News.

Εμείς επιλέγουμε πώς χρησιμοποιούμε τα SM.  Ισορροπημένα ή θα συνεχίσουμε να τους επιτρέπουμε να μας βλάπτουν;

*Η Αντιγόνη Άντωνα είναι Πτυχιούχος Νηπιαγωγός

Home