Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια & ΓεΣΥ: Το βασικό «αγκάθι» στον διάλογο

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
25.07.2019 - 06:00

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια & ΓεΣΥ: Το βασικό «αγκάθι» στον διάλογο

Thumbnail
Ετοιμάζει νέα πρόταση ο ΟΑΥ - Ανυποχώρητος ο ΠΑΣΙΝ

Νέος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα ανάμεσα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων αναφορικά με την ένταξη των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ.  Το θέμα αφορά και την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου αλλά και την Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής και αναμένεται μέλη τους να συμμετέχουν στον διάλογο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ενδονοσοκομειακή φροντίδα αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου του 2020. Ήδη αρκετά ιδιωτικά νοσηλευτήρια εξέφρασαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ ενώ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι μέχρι και σήμερα αρνητικός για ένταξη στο ΓεΣΥ. Διαβάστε σχετικά: Ιδιωτικά νοσηλευτήρια: Ποια λένε ΝΑΙ στο ΓεΣΥ και ποια ΟΧΙ. Πολύ σύντομα λοιπόν αναμένεται όλες οι πλευρές να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι για να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα ούτως ώστε να πουν όσα περισσότερα ιδιωτικά νοσηλευτερία γίνεται το πολυπόθητο ΝΑΙ για ένταξη στο ΓεΣΥ. 

Ήδη ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου και η Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής έστειλαν νέα πρόταση στον ΟΑΥ την Τρίτη (23/07) για τη συμμετοχή ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και των ειδικών γιατρών, η οποία αναφέρει ότι “η ιατρική κοινότητα αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της κοινωνίας και ειδικότερα των δικαιούχων, προτείνει αλλαγές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων του ΓεΣΥ, προτάσεις που καθιστούν  το σύστημα πραγματικά αλληλέγγυο και καθολικό με επίκεντρο την ποιότητα της φροντίδας και των υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την αδιαπραγμάτευτη αρχή της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσηλευτηρίου". Δείτε ΕΔΩ τι αναφέρει η πρόταση του ΠΙΣ και των άλλων φορέων.

Τι λέει ο ΟΑΥ - Το βασικό αγκάθι

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ έχει έτοιμη αντιπρόταση, ενώ πηγή της Offsite από τον Οργανισμό αναφέρει ότι συλλέγονται στοιχεία: “Επεξεργαζόμαστε διάφορα στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά η πρόταση θα ήταν σωστό να συζητηθεί γύρω από ένα τραπέζι. Σε αυτό το στάδιο δεν θέλουμε να δώσουμε οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο πριν να συζητηθούν οι αποφάσεις μας με τους εμπλεκόμενους φορείς”. 

 

Βασικό αγκάθι της όλης συζήτησης φαίνεται να είναι το σημείο στο οποίο ο ΠΙΣ και ο ΠΑΣΙΝ ζητούν ο ασθενής να καταβάλλει σε ειδικό γιατρό ή νοσηλευτήριο και συμπληρωμή, ένα ποσό δηλαδή πέραν της αποζημίωσης που θα καταβάλλει ο Οργανισμός, γεγονός που βρίσκει αντίθετο τον ΟΑΥ. “Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο φτάνει να αποφευχθεί η λύση αυτή. Σε περίπτωση που ο ασθενής βρεθεί σε αυτή θέση σημαίνει ότι θα είμαστε ενάντια στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ και έτσι δημιουργηθούν ασθενείς πολλών ταχυτήτων και θα υπάρξουν προσκόμματα στην ένταξη των ασθενών στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα” 

Τι γίνεται με τους ειδικούς γιατρούς 

Σχετικά με το ζήτημα ένταξης επιπλέον αριθμού ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ υπογραμμίζει ότι βρίσκονται σε διαδικασίες για αύξηση των γιατρών: “Είμαστε σε διαβουλεύσεις με ομάδες ειδικών και επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες προσέρχονται στον Οργανισμό και έχουμε συναντήσεις για διευκρινήσεις και θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με την ειδικότητα τους”. Παράλληλα, βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα τα νούμερα των ειδικών γιατρών μεγαλώνουν, γεγονός που φαίνεται και στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, αφού υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένταξη στο Γενικό Σχέδιο Υγείας''. 

Δείτε επίσης: Έφτασαν τους 650 οι ειδικοί γιατροί - Όλες οι ειδικότητες (ΛΙΣΤΑ)

Τι λέει ο ΠΑΣΙΝ στο σημείο διαφοράς με ΟΑΥ

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας με τον ΟΑΥ και την αντίρρηση του σχετικά με την καταβολή επιπλέον ποσού από τον ασθενή πέραν της αποζημίωσης που θα καταβάλλει ο Οργανισμός, η Offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΙΝ, Δρ Σάββα Καδή, ο οποίος σχολίασε την άρνηση του Οργανισμού στην πρόταση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Καδής: “είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων αν θα αλλάξει η νομοθεσία κι αν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές με βάση αυτά που έχουμε ζητήσει. Όσα ζητάμε έχουν αποφασιστεί μετά από πολύ προσεκτική μελέτη, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας και τα προβλήματα του σχεδίου όπως εφαρμόζεται σήμερα. Μετά τις αλλαγές αυτές πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί το σύστημα συνεπώς αν δεν δεχτούν την πρόταση αυτή τότε δε θα μπορούμε να προχωρήσουμε”

Δείτε επίσης: Ιδιωτικά νοσηλευτήρια: Ποια λένε ΝΑΙ στο ΓεΣΥ και ποια ΟΧΙ

Γιατί επιμένουν στην πρόταση

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) συνεχίζουν να επιμένουν στην πρόταση αυτή γιατί θεωρούν ότι  αυτό το σημείο είναι ένα βασικό σκέλος του σχεδίου. “Ο νόμος θα δώσει στον ΟΑΥ το δικαίωμα να μειώνει την τιμή της μονάδας - δηλαδή των ιατρικών πράξεων - όταν κρίνει ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Σε τέτοια περίπτωση τα νοσηλευτήρια ή οι γιατροί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση γιατί δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με μονάδες, όπως για παράδειγμα να μειώνουν τους μισθούς υπαλλήλων ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε χρεοκοπία τα νοσηλευτήρια. 

Αντίθετα με τη συμπληρωμή και τη σταθερή τιμή στα νοσηλευτήρια υπάρχει μια εγγύηση στα έσοδα τους, που θα επιτρέπει και τον προγραμματισμό για μελλοντική επέκταση τους, για αγορά εξοπλισμού, για αύξηση του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές φροντίδες στον ασθενή που είναι ο στόχος της ύπαρξης των νοσηλευτηρίων. Έτσι βλέπουμε ότι η πληρωμή είναι η κλείδα ασφαλείας που εγγυάται τη συνέχιση βιώσιμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων” 

Διαβάστε επίσης: Ποιοι γυναικολόγοι είναι στο ΓεΣυ (Αναθεωρημένες λίστες)

Τέλος σε ερώτηση μας σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση διαπραγμάτευσης για το θέμα ο Δρ Καδής απάντησε ότι πιθανόν να μην υπάρξει αφού ή θα δεχθούν το θέμα της συμπληρωμής ή δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία.  

 

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

Offsite Team -
28.06.2022 - 19:06

Ακόμα ένας αισθητός σεισμός στη Λεμεσό (ΧΑΡΤΗΣ)

ΧΑΡΤΗΣ - 2.9 Ρίχτερ ο δεύτερος σεισμός

Νέα σεισμική δόνηση ταρακούνησε για ακόμη μια φορά τη Λεμεσό. 

>>>> Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι η σμηνοσειρά σεισμών που ταρακουνεί τη Λεμεσό

Μέσα σε διάστημα περίπου μίας ώρας σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός με επίκεντρο τη Λεμεσό, ενώ πολίτες αναφέρουν πως ήταν πιο αισθητός από τον πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο Κύπρου η δεύτερη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 2.9 Ρίχτερ.

cyprus-seismological-center

Θυμίζουμε πως ο πρώτος σεισμός 2,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:57, 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού με επίκεντρο την περιοχή της Γερμασόγειας.

 

neos-sismos

neos sismos

Home