Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηλεκτρονικό πορτοφόλι: Ταυτότητα & άδεια οδηγού στα κινητά μας

Offsite Team -
14.12.2022

Ηλεκτρονικό πορτοφόλι: Ταυτότητα & άδεια οδηγού στα κινητά μας

Θα βάζουμε σε εφαρμογή την ταυτότητα, ακόμη και το ... πτυχίο μας - Πότε θα το έχουμε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Περί τα μέσα Ιανουαρίου έρχεται στη ζωή μας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη -εάν το επιθυμεί- να έχει στο κινητό του ηλεκτρονικά την ταυτότητα του, την άδεια οδήγησής του, το πιστοποιητικό γέννησης ακόμη και το πτυχίο του. 

Ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος μιλώντας στην εκπομπή Offsite on Air εξήγησε ότι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα είναι για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε εθνικό επίπεδο να έχεις μια τέτοια εφαρμογή είναι εφικτό. Αλλά το να μπορείς να το αξιοποιήσεις διασυνοριακά, να είναι ταυτόσημο και να έχει την ίδια εγκυρότητα σε όλη την Ευρώπη, είναι πιο δύσκολο αλλά και χρήσιμο».

Περί τα μέσα Ιανουαρίου, αρχικά σε εθνική χρήση, θα είναι έτοιμη η εφαρμογή και θα δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους. «Είμαστε τεχνικά έτοιμοι και περιμένουμε μόνο μερικές ρυθμίσεις -και νομοθετικές-.»

Σε αρχικό στάδιο οι πολίτες θα μπορούν να έχουν στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης. Σε κατοπινό στάδιο θα εμπλουτίζεται και με άλλα έγγραφα. 

ΕΕΕ και θεσμοθετημένη σύνταξη μπαίνουν στο gov.cy

Στο μεταξύ, ο κ. Κόκκινος επεσήμανε πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) είναι το επόμενο επίδομα το οποίο θα ενταχθεί στο gov.cy ούτως ώστε οι αιτήσεις του να γίνονται ηλεκτρονικά. 

«Η αίτηση του επιδόματος παίρνει πάρα πολλή χρόνο να αξιολογηθεί και να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Με την ψηφιοποίησή του θα απλοποιηθεί η διαδικασία». 

Για παράδειγμα, όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος, «όταν κάνουμε ψηφιοποίηση μια υπηρεσίας, την ανασχεδιάζουμε πλήρως ώστε να απλοποιηθεί. Αν το ΕΕΕ ζητά από ένα πολίτη να προσθέσει το πιστοποιητικό γέννησης του, στην ψηφιακή μορφή δεν πρέπει να το ζητά γιατί ως κράτος τα έχουμε αυτά τα έγγραφα». 

Επεσήμανε πως το ΕΕΕ αναμένεται να μπει στο gov.cy το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. 

Επίσης, στο gov.cy θα ενταχθούν άλλες 25 νέες υπηρεσίες που αφορούν την πολεοδομία και το κτηματολόγιο και για το τμήμα φορολογίας άλλες 10 υπηρεσίες. 

Η θεσμοθετημένη σύνταξη εντάσσεται και αυτή στο gov.cy και ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία 3 μήνες πριν την ημερομηνία που θα αποφασίσει ότι θα αφυπηρετήσει, θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά την αίτησή του. 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος

Home