Ημερίδα της ΕΑΚ: Κανένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης δεν πεθαίνει

Ημερίδα της ΕΑΚ: Κανένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης δεν πεθαίνει

"Μετασχηματίζονται και μπαίνουν σε μια νέα εποχή"

Κανένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας δεν φαίνεται να πεθαίνει, ούτε οι εφημερίδες, ούτε το ραδιόφωνο, αλλά ούτε η τηλεόραση, με τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μετασχηματίζονται και μπαίνουν σε μια νέα εποχή.

Αυτό επεσήμανε ο τέως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), μέλος του Δ.Σ της AIPS Europe και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σωτήρης Τριανταφύλλου στην Ημερίδα της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου με τίτλο «Η νέα εποχή στην αθλητική δημοσιογραφία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία στο πλαίσιο της 47ης Γιορτής των Αρίστων της ΕΑΚ.

Κατά την Ημερίδα αναπτύχθηκε και συζητήθηκε το θέμα της νέας εποχής της αθλητικής δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές τηλεοπτικών μεταδόσεων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις κινητές συσκευές, στη ρομποτική και στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Όπως είπε ο κ. Τριανταφύλλου, είναι ραγδαία η εξέλιξη και έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο κάλυψης αθλητικών και μη γεγονότων, αλλά σε ό,τι αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, αν και διέρχονται μια κρίση δείχνουν μια τάση να μετασχηματίζονται και να μην πεθαίνουν.

Κατά την παρουσίαση του θέματος, ο κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία καθώς και στην εξέλιξη που είχε η κάλυψη αθλητικών γεγονότων, με σημείο αναφοράς την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του κόσμου. Όπως ανέφερε, η πρώτη ραδιοφωνική κάλυψη των Αγώνων έγινε το 1924 στο Παρίσι και η πρώτη τηλεοπτική το 1948 στο Λονδίνο από το BBC.

Όπως σημείωσε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 χαρακτηρίστηκαν ως οι Αγώνες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και οι Αγώνες του Ρίο το 2016 ως οι Αγώνες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Όπως τονίστηκε, η τηλεθέαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μειώθηκε σε ό,τι αφορά το παραδοσιακό μέσο της τηλεόρασης, ενώ οι διαδικτυακές μεταδόσεις είχαν αυξηθεί.

Παράλληλα, στο Ρίο,  παρατηρήθηκε το φαινόμενο της δεύτερης οθόνης, δηλαδή της παράλληλης παρακολούθησης ενός αγωνίσματος από μια δεύτερη οθόνη (κινητό, ταμπλέτα, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή), πέραν του παραδοσιακού, που είναι η τηλεόραση. Συγκεκριμένα, στο Ρίο υπήρχε επίσημη εφαρμογή των Αγώνων για κινητά ή ταμπλέτες από την Οργανωτική Επιτροπή.

Με αυτή την εξέλιξη, το 85% αυτών που παρακολούθησαν τους Αγώνες στην τηλεόραση παράλληλα συνδεόταν και στην εφαρμογή για περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες ήταν διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο.  

Ο κ. Τριανταφύλλου υπογραμμίζοντας την τεράστια διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα αθλητικά γεγονότα και στην κάλυψη τους, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ανακοίνωσης της αποχώρησης του κολυμβητή Michael Phelps από την ενεργό δράση, η οποία έγινε πρώτα από το Facebook Live αντί της αμοιβής των 200.000 δολαρίων. Αυτό, όπως είπε, ήταν το βίντεο με τις περισσότερες ζωντανές προβολές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

ΚΥΠΕ

 
Home