Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ινστιτούτο Γενετικής: 32 χρόνια αριστείας - Πυλώνες & Τμήματα

Offsite Team
- 18.05.2022

Ινστιτούτο Γενετικής: 32 χρόνια αριστείας - Πυλώνες & Τμήματα

Όσα ανέφερε για το Ινστιτούτο Νευρολογίας ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Λεωνίδας Φυλακτού στην Offsite on air

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Τους πυλώνες, τα τμήματα που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής, τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και για τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά του προγράμματα μίλησε την Τρίτη (17/5) στην εκπομπή Offsite on air ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής κ. Λεωνίδας Φυλακτού.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής ιδρύθηκε πριν από περίπου 32 χρόνια (με στυλοβάτη και ιδρυτή τον Λεύκο Μίτλετον) και από τότε μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί κυρίως σε 3 πυλώνες.με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασθενών με νευρολογικά προβλήματα αλλά και όσους πάσχουν από πιο πολύπλοκα και σπάνια νοσήματα. 

Ο 1ος πυλώνας είναι η παροχή υπηρεσιών προς ασθενείς και αυτές είναι είτε μέσω των κλινικών είτε μέσω των εργαστηρίων.

Ο 2ος πυλώνας είναι ο τομέας της έρευνας που συνδυάζεται με τον τομέα των υπηρεσιών. Οι επιστήμονες, οι γιατροί, όλο το επιστημονικό προσωπικό καταπιάνεται με ερευνητικά προγράμματα. 

Ο 3ος πυλώνας είναι αυτός της εκπαίδευσης. Το Ινστιτούτο έχει μεταπτυχιακή σχολή όπου προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου master και διδακτορικού. Μέσα από τις διατριβές των φοιτητών προκύπτουν νέα αποτελέσματα που αξιοποιούνται είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα για το καλό των ασθενών».

Οι κλινικές που υπάρχουν στο Ινστιτούτο & οι υπηρεσίες μέσω ΓεΣΥ

Όπως δήλωσε ο κ. Φυλακτού, ετησίως περίπου 6-7 χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νευρολογικά προβλήματα (πχ κατά πλάκα σκλήρυνση, αλτσχάιμερ) επισκέπτονται την κλινική νευρολογίας του Ινστιτούτου.

Παράλληλα, υπάρχει η κλινική γενετικής η οποία είναι εξειδικευμένη και την επισκέπτονται άτομα με κληρονομικά νοσήματα. «Λειτουργεί συνδυαστικά με τα εργαστήρια όπου προσφέρουν την διάγνωση γι’αυτούς τους ασθενείς».

Τα εργαστήρια του Ινστιτούτου, ανέφερε ο κ. Φυλακτού, «ασχολούνται και με άλλους τομείς, με άλλες κληρονομικές σπάνιες ασθένειες που δεν βλέπουμε ασθενείς στο Ινστιτούτο όπως επίσης και για μολύνσεις». 

Την ίδια ώρα υπάρχει και το εργαστήριο της μοριακής ιολογίας όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην πανδημία, αλλά και το εργαστήριο της δικανικής γενετικής όπου παρέχει τις εξετάσεις DNA για την Αστυνομία με σκοπό την διαλεύκανση των εγκλημάτων.

Ερωτηθείς ο κ. Φυλακτού σε ποιους ασθενείς μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες το Ινστιτούτο, απάντησε πως όσον αφορά τις κλινικές υπηρεσίες δηλαδή τις επισκέψεις ασθενών, το Ινστιτούτο λειτουργεί ως τριτοβάθμιο ιατρικό κέντρο. «Δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα εξειδίκευσης στην νευρολογία. (όπως για παράδειγμα για την επιληψία, για την κατά πλάκα σκλήρυνση). Μέσω του ΓεΣΥ παραπέμπονται στο Ινστιτούτο οι ασθενείς». 

Όσον αφορά τις εξετάσεις στα εργαστήρια, ο κ. Φυλακτού εξήγησε πως «αυτά παραπέμπονται πάντα από γιατρούς είτε του Ινστιτούτου είτε εκτός του Ινστιτούτου όπου ζητούν τη διάγνωση κυρίως κληρονομικών να ασθενειώς ή λοιμώξεων». 

Σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω ΓεΣΥ ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως όλες οι κλινικές υπηρεσίες (εξωτερικά ιατρεία και θάλαμος) που προσφέρει το Ινστιτούτο εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας. 

«Παραμένουν εκτός οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι μοριακές εξετάσεις γενετικής μέχρι να διευθετηθεί το νομικό πλαίσιο από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Υγείας για να μπορούν να επωφελούνται οι ασθενείς, έχει δώσει κατ’εξαίρεση πρόσβαση σε όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να μπορούν να εξετάζονται για τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου δωρεάν». 

Πάνω από 100 δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ερευνών σε 1 χρόνο

Ο κ. Φυλακτού τόνισε παράλληλα πως κάθε χρόνο δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά πάνω από 100 αποτελέσματα ερευνών που γίνονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής. Μάλιστα πολλά από τα αποτελέσματα σημείωσε «συμβάλλουν σημαντικά στην επιστημονική κοινότητα και στη γνώση αλλά αρκετά από αυτά έχουν και εφαρμογή. Αρκετά αποτελέσματα έχουν να κάνουν με την εξιχνίαση κληρονομικών ασθενειών, δηλαδή πού βρίσκεται το λάθος στο DNA, ενώ κάποια άλλα έχουν σχέση με τον μηχανισμό, δηλαδή πώς κάποια λάθη στο γενετικό μας υλικό μπορούν να προκαλέσουν τις συγκεκριμένες ασθένειες». 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετές μελέτες στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής όπου μέσω αυτών αποσκοπούν στη δημιουργία νέων μεθόδων μέσω γενετικής θεραπείες για την μελλοντική θεραπεία κληρονομικών ασθενειών.

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα και το νέο κτίριο που ετοιμάζεται

Πέραν από τις υπηρεσίες σε ασθενείς αλλά και έρευνες, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής υπάρχει και μεταπτυχιακή σχολή. 

Ο στόχος της δημιουργίας της μάλιστα ήταν διπλός. «Πρώτα από όλα ήταν για να επιμορφώσει τους νέους επιστήμονες στους τομείς που καταπιάνεται το Ινστιτούτο. Και ο δεύτερος στόχος ήταν για να αναβαθμιστεί το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου μέσα από τις διατριβές των φοιτητών. Τα προγράμματα τα οποία προσφέρει το Ινστιτούτο είναι συνδεδεμένα με την εξειδίκευση του Ινστιτούτου. Προσφέρουμε master και διδακτορικό σε 7 προγράμματα όπως η ιατρική, η γενετική, η μοριακή ιατρική, οι νευροεπιστήμες. Σύντομα μέσα στο πλάνο μας είναι να προχωρήσουμε με την ενσωμάτωση κι άλλων προγραμμάτων».

Στο μεταξύ, δίπλα από το υφιστάμενο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής θα κτιστεί νέο κτίριο. 

«Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για να αρχίσουν τα έργα. Είναι ένα κτίριο το οποίο θα είναι δίπλα στο υφιστάμενο κτίριο και θα συνδέονται μεταξύ τους. Μέσα από αυτό το κτίριο -το οποίο είναι από χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με υποστηρικτή το κράτος-, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι για να μπουν νέες ερευνητικές ομάδες όπου θα καταπιάνονται σε τομείς αιχμής. Ταυτόχρονα θα μπορεί να αναπτυχθεί και περισσότερο ο τομέας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερους φοιτητές». 

Ο κ. Φυλακτού εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους 2 μήνες θα μπορούν να βγουν σε προσφορές και αμέσως μετά να αρχίσουν τα έργα. Το κτίριο υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για να είναι έτοιμο. 

Η συνεισφορά του Ινστιτούτο στην πανδημία

Τέλος, ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής στην πανδημία. 

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο ιδιαίτερα για το εργαστήριο το οποίο είχε να αντιμετωπίσει, να βγει μπροστά και να υποστηρίξει αυτό τον μεγάλο κίνδυνο. Οι επιστήμονες μας ήταν έτοιμοι από πριν να έρθει ο ιός στην Κύπρο και με το που ήρθε ο ιός άρχισε η πολλή δουλειά. Θεωρώ ότι σταθήκαμε πάρα πολύ καλά σε αυτό τον τομέα και υποστηρίξαμε το κράτος και ιδιαίτερα το υπουργείο υγείας. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας σε διάφορους τομείς της πανδημίας στον εργαστηριακό τομέα».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Φυλακτού στην εκπομπή Offsite on air

Home