Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιώδιο και πυρηνικό ατύχημα – Όχι χωρίς συνταγογράφηση

Offsite Team
- 13.03.2022

Ιώδιο και πυρηνικό ατύχημα – Όχι χωρίς συνταγογράφηση

Γιατί ο κόσμος ένιωσε την ανάγκη να πάρει σκευάσματα ιωδίου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

 ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στην σύσταση να μην προβαίνει ο κόσμος σε εξασφάλιση σκευασμάτων ιωδίου χωρίς συνατογογράφιση από γιατρό για να προστατευθεί από ένα πυρηνικό ατύχημα, προχώρησε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζής, Λειτουργός Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.

Ποτέ χωρίς συνταγογράφιση

Λόγω της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία και τις αναφορές που γίνονται στις πιθανότητες για πυρηνικό ατύχημα με αποτέλεσμα την έκχυση ραδιενέργειας, ο κ. Τζωρτζής τόνισε ότι συμπολίτες μας ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν σκευάσματα ιωδίου ώστε να προστατευθούν από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία.

Όπως επεσήμανε δεν γίνεται το ιώδιο να δίνεται χωρίς συνταγογράφιση από γιατρό. Μάλιστα ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν εκδώσει τέτοιες ανακοινώσεις γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν ληφθεί το ιώδιο χωρίς συνταγογράφιση μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από ότι νομίζει ο λήπτης του.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η Offsite η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κ. Έλενα Παναγιωτοπούλου απέστειλε εγκύκλιο προς φαρμακοποιούς σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένη ζήτηση από το κοινό προϊόντων που περιέχουν ιώδιο, αναφέροντας ότι επισυρείται προσοχή στην προσεκτική χορήγηση του.

Μειωμένες οι πιθανότητές ατυχημάτων σε πυρηνικά εργοστάσια 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζωρτζής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος λόγω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος, σημειώνοντας πως , «η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι βελτιώσεις, οι διαδικασίες, τα φράγματα προστασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και από εταιρείες που έχουν πολλές δεκαετίες στην κατασκευή αυτών των εργοστασίων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ατυχήματα και να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

Όλα αυτά τα φράγματα, σημείωσε, πρέπει να αποτύχουν διαδοχικά στο σύνολο τους για να είναι δυνατή η απελευθέρωση ουσιών στο περιβάλλον.

«Είναι σημαντικό να προσθέσω ότι μαζί με την εμπειρία και τα διδάγματα του παρελθόντος η ΕΕ μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία το 2011 και που ακολούθησε ο σεισμός και το τσουνάμι, την οδήγησαν αυτές οι εμπειρίες στο να υποχρεώσει τα κράτη – μέλη αλλά και να προσκαλέσει και τις γειτονικές χώρες προς την Ένωση, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ουκρανία, να συμμετέχουν σε προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων», ανέφερε.

Υποθετικά, σημείωσε, εχουν ληφθεί επιπρόσθετα προστατευτικά μέτρα εκεί όπου οι περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων έχουν καταδείξει κάποιες αδυναμίες.

Το σχέδιο Ηλέκτρα

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζή, δεν έχει ξανασυμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στην Κύπρο. Στο παρελθόν έχει επηρεαστεί πολύ  αμυδρά από του Τσέρνομπίλ το 1986 και της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός ετοιμότητας και αντιμετώπισης και εντάσσεται μέσα στο γενικό σχεδιασμό της ΚΔ για ανθρωπογενής και φυσικές καταστροφές. «Είναι εδώ και πολλά χρόνια σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηλέκτρα», το οποίο έχει στόχο να συντονίσει τις ενέργειες απόκρουσης σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο πυρηνικό ατύχημα, όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Αυτή την στιγμή εμπλέκονται 25 διαφορετικές υπηρεσίες και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο ατύχημα».

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air:

Home