Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιώδιο και πυρηνικό ατύχημα – Όχι χωρίς συνταγογράφηση

Offsite Team -
13.03.2022 - 06:00

Ιώδιο και πυρηνικό ατύχημα – Όχι χωρίς συνταγογράφηση

Γιατί ο κόσμος ένιωσε την ανάγκη να πάρει σκευάσματα ιωδίου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

 ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στην σύσταση να μην προβαίνει ο κόσμος σε εξασφάλιση σκευασμάτων ιωδίου χωρίς συνατογογράφιση από γιατρό για να προστατευθεί από ένα πυρηνικό ατύχημα, προχώρησε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζής, Λειτουργός Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.

Ποτέ χωρίς συνταγογράφιση

Λόγω της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία και τις αναφορές που γίνονται στις πιθανότητες για πυρηνικό ατύχημα με αποτέλεσμα την έκχυση ραδιενέργειας, ο κ. Τζωρτζής τόνισε ότι συμπολίτες μας ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν σκευάσματα ιωδίου ώστε να προστατευθούν από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία.

Όπως επεσήμανε δεν γίνεται το ιώδιο να δίνεται χωρίς συνταγογράφιση από γιατρό. Μάλιστα ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν εκδώσει τέτοιες ανακοινώσεις γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν ληφθεί το ιώδιο χωρίς συνταγογράφιση μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από ότι νομίζει ο λήπτης του.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η Offsite η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κ. Έλενα Παναγιωτοπούλου απέστειλε εγκύκλιο προς φαρμακοποιούς σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπάρξει αυξημένη ζήτηση από το κοινό προϊόντων που περιέχουν ιώδιο, αναφέροντας ότι επισυρείται προσοχή στην προσεκτική χορήγηση του.

Μειωμένες οι πιθανότητές ατυχημάτων σε πυρηνικά εργοστάσια 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζωρτζής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος λόγω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Κύπρος, σημειώνοντας πως , «η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι βελτιώσεις, οι διαδικασίες, τα φράγματα προστασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου και από εταιρείες που έχουν πολλές δεκαετίες στην κατασκευή αυτών των εργοστασίων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ατυχήματα και να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».

Όλα αυτά τα φράγματα, σημείωσε, πρέπει να αποτύχουν διαδοχικά στο σύνολο τους για να είναι δυνατή η απελευθέρωση ουσιών στο περιβάλλον.

«Είναι σημαντικό να προσθέσω ότι μαζί με την εμπειρία και τα διδάγματα του παρελθόντος η ΕΕ μετά από το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία το 2011 και που ακολούθησε ο σεισμός και το τσουνάμι, την οδήγησαν αυτές οι εμπειρίες στο να υποχρεώσει τα κράτη – μέλη αλλά και να προσκαλέσει και τις γειτονικές χώρες προς την Ένωση, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ουκρανία, να συμμετέχουν σε προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων», ανέφερε.

Υποθετικά, σημείωσε, εχουν ληφθεί επιπρόσθετα προστατευτικά μέτρα εκεί όπου οι περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων έχουν καταδείξει κάποιες αδυναμίες.

Το σχέδιο Ηλέκτρα

Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζή, δεν έχει ξανασυμβεί κάποιο πυρηνικό ατύχημα στην Κύπρο. Στο παρελθόν έχει επηρεαστεί πολύ  αμυδρά από του Τσέρνομπίλ το 1986 και της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός ετοιμότητας και αντιμετώπισης και εντάσσεται μέσα στο γενικό σχεδιασμό της ΚΔ για ανθρωπογενής και φυσικές καταστροφές. «Είναι εδώ και πολλά χρόνια σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηλέκτρα», το οποίο έχει στόχο να συντονίσει τις ενέργειες απόκρουσης σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο πυρηνικό ατύχημα, όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Αυτή την στιγμή εμπλέκονται 25 διαφορετικές υπηρεσίες και με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο ατύχημα».

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air:

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home