Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα και οι τρόποι προφύλαξης

Offsite Team
- 29.04.2022

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα και οι τρόποι προφύλαξης

Όσα δήλωσε ο Δρ. Χρίστος Μηνά, Επιστημονικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, ο Δρ. Χρίστος Μηνά, Επιστημονικός Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Offsite on Air, στις 28 Απριλίου, για να μιλήσει τον εντοπισμό της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, τα συμπτώματα της νόσου καθώς και την θεραπεία.

Η αναφορά που έχουμε ως κράτος στο Μακάρειο Νοσοκομείο δια του παιδιατρικού κέντρου Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο αναφοράς για όλα τα νοσήματα του ύπατος, είναι σύμφωνα με τον Δρ. Μηνά 190 πανευρωπαϊκά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μέχρι τις 27 Απριλίου. Ο Δρ. Μηνά, διευκρίνισε ότι τα 102 από αυτά τα περιστατικά αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μηνά η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά είναι λοιμώδης νόσος η οποία έχει πολλές αιτιολογίες, όπως από φάρμακα, αυτοάνοσες παθήσεις, κοκκιωματώδης νόσους, μεταβολικά και λοιμώδη νοσήματα (μικρόβια, ιούς).

Συμπλήρωσε ότι οι γνωστές ηπατίτιδες που υπάρχουν σήμερα και είναι λοιμώδεις είναι οι A, B, C και D, για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια για κάποιες από τις μορφές αυτές.

«Είναι σπάνια νόσος η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος», εξήγησε.

Η ηπατίτιδα συνήθως στα παιδιά, τεκμηρίωσε ότι διαδράμει με ήπια, μέτρια συμπτώματα, κάποιες από αυτές χρειάζονται εισαγωγή και λιγότερα από ένα στα δέκα να δημιουργήσουν οξεία υπατική νέκρωση.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Μερικές ηπατίτιδες εμφανίζονται ως απλό κρυολόγημα, ως κοινή γαστρεντερίτιδα, με σύμπτωμα τον πυρετό, ανορεξία, κόπωση και κακουχία όπως διευκρίνισε ο Δρ. Μηνά.

Το σημείο το οποίο οι γονείς ή οι προσωπικοί γιατροί όπως εξηγεί πρέπει να έχουν αυξημένη υποψία είναι ο ίκτερος δηλαδή το κιτρίνισμα του σκληρού χιτώνα, το κιτρίνισμα των ούρων και αποχρωματισμός των κοπράνων. 

Παρακολουθήστε ΕΔΩ τι δήλωσε στην εκπομπή Offsite on Air, o Δρ. Μηνά

Εφόσον γίνουν αντιληπτά τα συγκεκριμένα σημεία τότε πρέπει να ελέγχονται εργαστηριακά από τους παιδιάτρους στα παιδιά, για να λάβουν την κατάλληλα αγωγή και όχι την κατά ανάγκη ενδονοσοκομειακή, όπως δήλωσε. Πολλές αγωγές μπορούν να λαμβάνονται στο σπίτι με βάση οδηγίες με συχνή παρακολούθηση της κατάστασης του παιδιού, τεκμηρίωσε.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ τι δήλωσε στην εκπομπή Offsite on Air, o Δρ. Μηνά

Θεραπεία της ηπατίτιδας

Όπως συμβούλεψε ο Δρ. Μηνά για τις θεραπείες υπάρχουν τα κατάλληλα τμήματα όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και οι διάφοροι ηπατολόγοι / παιδίατροι.

Ο ίδιος όμως συμβουλεύει τους γονείς κάποια γενικά μέτρα ξεκούρασης, λιποδιαλύτες βιταμίνες και για συγκεκριμένες περιπτώσεις κορτιζόνη και ανοσοσφαιρίνες.

«Τα ακραία φαινόμενα που δεν είδαμε και μπορεί να μην δούμε στην Κύπρο είναι η οξεία ηπατική νέκρωση η οποία χρίζει μεταμόσχευσης και μεταφορά στο εξωτερικό, κάτι το οποίο είναι σπάνιο», δήλωσε.

Οι γονείς μπορούν να ακολουθούν για τα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως τον καθαρό αέρα, συχνό πλύσιμο χεριών, καθαριότητα, σωματική άσκηση αλλά και επαγρύπνηση εφόσον εμφανίσει το παιδί συμπτώματα για επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό και να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες.

«Το μήνυμα μου είναι καθησυχαστικό αλλά όχι εφησυχαστικό», δηλώνει ο Δρ. Μηνά.

Πολύ σωστά οι γονείς και τα ΜΜΕ μέσω της κοινωνικής τους ευαισθησίας ανησυχούν και η ευθύνη των γιατρών είναι να θέσουν τα επιστημονικά δεδομένα στις πραγματικές διαστάσεις και να καθησυχάσουν επί του παρόντος την κατάσταση, συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης 28/4 το υπουργείο Υγείας μέσω ανακοίνωσης σημείωσε πως παρατηρεί προσεκτικά την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Όπως σημειώνει διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία. Ταυτόχρονα γίνεται διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλοι αιτιογόνοι παράγοντες ή πιθανοί συμπαράγοντες. Σημειώνεται ότι δεν ανιχνεύθηκαν οι συνήθεις ιοί της Ηπατίτιδας (Α έως Ε). Περιστατικά διερευνώνται από τον Οκτώβριο του 2021 και δεν επιβεβαιώνεται συσχέτιση των περιστατικών αυτών ως παρενέργεια έναντι του εμβολίου COVID-19 καθότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.

Το Υπουργείο Υγείας με βάση τα πιο πάνω, και με βάση τον ορισμό ο οποίος έχει καθοριστεί από το ECDC και κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενημερώνει για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας που πληρούν τον ορισμό σε παιδία ηλικίας 5 και  4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ τι δήλωσε στην εκπομπή Offsite on Air, o Δρ. Μηνά

Home