Καδής: 40% εξοικονόμηση για κάθε σπίτι με το «Πληρώνω όσο πετώ»

Καδής: 40% εξοικονόμηση για κάθε σπίτι με το «Πληρώνω όσο πετώ»

Τι είπε για το χαλούμι και τις αντιδράσεις για τα εργοστάσια ασφάλτου

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ήταν φιλοξενούμενος το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή ‘’offsite on air’’ στην Digital TV.

Ο κ. Καδής μίλησε για το χαλούμι και την κατοχύρωση ως ΠΟΠ, για το πρόγραμμα ‘’Πληρώνω όσο πετώ’’ για τα σκουπίδια καθώς και για το θέμα των εργοστασίων ασφάλτου. 

Από 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή προτύπου για το χαλούμι

Για το χαλούμι είπε ότι απομένουν τα διαδικαστικά ενώ η έναρξη της εφαρμογής του προτύπου καθορίστηκε την 1η Οκτωβρίου ούτως ώστε να δοθεί  χρόνος προετοιμασίας. Θυμίζουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα από την Κομισιόν η απόφαση για την κατοχύρωση του Χαλλούμι / Hellim ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντάς το από απομιμήσεις και κατάχρηση σε ολόκληρη την ΕΕ. Κάλεσε όλους τους φορείς σε συνεργασία και συναίνεση για να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις για την επόμενη μέρα της κατοχύρωσης. 

Έως και 40% εξοικονόμηση για κάθε νοικοκυριό με το ''Πληρώνω όσο πετώ'' 

Για το πρόγραμμα ‘’Πληρώνω όσο πετώ’’ δήλωσε ότι π.χ. το 90% των νοικοκυριών στην Αγλαντζιά όπου διεξάγεται πιλοτικά το πρόγραμμα, συμμετέχει και συνεργάζεται. Η κάθε τοπική αρχή θα μπορεί να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα στη βάση των δικών της χαρακτηριστικών. ‘’Όποιος κάνει ανακύκλωση και έχει λιγότερα απόβλητα θα πληρώνει λιγότερα. Αυτό είναι δίκαιο’’ τόνισε ο κ. Καδής.

Το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το κόστος κάθε νοικοκυριού κατά 40% όπως δείχνει και το παράδειγμα της Αγλαντζιάς. Όπως είπε επιδίωξη είναι να ανακυκλώνονται περισσότερα απόβλητα. Θα ενισχυθεί δηλαδή η ανακύκλωση. Το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά εντός του 2022. 

Όσον αφορά την τιμή της σακούλας αυτό θα καθοριστεί από κάθε δήμο. Στην Αγλαντζιά η μεγάλη σακούλα κοστίζει 2 ευρώ. 

Για τις αντιδράσεις για τα εργοστάσια ασφάλτου

Ο κ. Καδής για το θέμα της μετακίνησης των εργοστασίων ασφάλτου και τις αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μεταφέρουν το πρόβλημα από μία περιοχή σε άλλη.

 ‘’Εάν από τις μελέτες διαφανεί ότι θα δημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα στις περιοχές που προκαταρκτικά έχουν αποφασιστεί, τότε δεν θα γίνει η μετακίνηση. Αν οι εμπειρογνώμονες μας πουν ότι δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να πάνε σε κάποιο σημείο τότε δεν θα πάνε. Εάν οι μελέτες συγκλίνουν ότι μπορεί να γίνει, η μετακίνηση μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει μέρος της Κύπρου που θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι μονάδες και να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Στο σημείο που είναι τώρα είναι 300 μέτρα από οικιστικές. Εκεί που θα πάνε τώρα, οι οικιστικές είναι στα 2.5 χιλιόμετρα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να βρούμε περιοχή που να απέχει περισσότερο. Είναι απομακρυσμένες περιοχές, δεν είναι κοντά σε κοινότητες. Εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις και διαμορφωθεί ένα σχέδιο παρακολούθησης από τεχνοκράτες και από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Δεν μπορούν να εξαφανιστούν από την Κύπρο οι μονάδες. Αυτό που θα κάνουμε είναι να λειτουργούν κάπου που δεν θα δημιουργούν προβλήματα. Έγινε τεράστια διερεύνηση για τα σημεία’’.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο Υπ.Γεωργίας:

*** Την εκπομπή ''offsite on air'' φέρνει κοντά σας η Τράπεζα Κύπρου

Home