Καδής: Ενδεχόμενο δημιουργίας Ενιαίας Αν. Αρ. Διαχείρισης Υδάτων

Καδής: Ενδεχόμενο δημιουργίας Ενιαίας Αν. Αρ. Διαχείρισης Υδάτων

Οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το θέμα

Πρόνοια για διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης Υδάτων θα περιληφθεί στο πλαίσιο της Αναθεωρημένης Στρατηγικής για το Νερό που θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και αντιπροσωπείας της `Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ).

Ο κ. Καδής, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, ανέφερε στις δηλώσεις του πως έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

 

Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για την καλή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο και στις αγροτικές οργανώσεις, ιδιαίτερα και με την ΕΚΑ, για την προώθηση σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον αγροτικό τομέα, όπως είναι το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως τέθηκαν από μέρους της ΕΚΑ και συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όπως το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κύπρου.  

"Συζητήθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης Υδάτων. "Ηταν κάτι που είδαμε στο Ισραήλ και κάτι που επιχειρήθηκε στο παρελθόν αλλά είχε προσκρούσει σε πρόνοιες του Συντάγματος. Αυτό που διαβεβαιώσαμε είναι ότι στο πλαίσιο της Αναθεωρημένης Στρατηγικής για το Νερό που θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών στο Υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνεται πρόνοια για διερεύνηση εκ νέου αυτού του ενδεχομένου", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως "βλέπουμε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους υδάτινους πόρους στον τόπο μας".  

Επίσης, είπε, τέθηκε το θέμα της τιμολόγησης του νερού ειδικά για τους κτηνοτρόφους και συζητήθηκαν ιδέες για το πώς μπορεί να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις προς όφελος των κτηνοτρόφων.  

Συζητήθηκε, ακόμη, ανέφερε, και το θέμα της προσφοράς προγραμμάτων σπουδών από δομές του Υπουργείου Παιδείας, είτε Τεχνικές Σχολές, είτε Μεταλυκειακά Ινστιτούτα, που να αφορούν τον αγροτικό τομέα.  

Ο κ. Καδής σημείωσε πως έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ιδέες και από την ΕΚΑ αλλά και από το Υπουργείο Γεωργίας για την προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών.  

Είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε την αμέσως επόμενη περίοδο με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, επεσήμανε.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε στις δηλώσεις του πως έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «στις συνθήκες που ζούμε ο πρωτογενής τομέας έχει να προσφέρει πάρα πολύ».  

Εμείς επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ανέφερε, προσθέτοντας πως θα γίνουν προσπάθειες και νομικές για να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονταν μέχρι τώρα και είναι ευκαιρία τώρα  που υπάρχει και καλή ροή προς τα φράγματα "και έτσι μπορεί να ληφθούν και καλές αποφάσεις να πάρουμε τελικά τη μεγάλη απόφαση να δημιουργηθεί τελικά αυτή η Ενιαία Αρχή".  

Πρόσθεσε πως στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ισραήλ, οι Ισραηλινοί ήταν ξεκάθαρη ότι αυτό που τους βοήθησε πάρα πολύ να λύσουν το υδατικό ήταν αυτή η Αρχή.  

Ο κ. Χάμπας είπε επίσης πως «το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι μετά και την ανάπτυξη του χαλουμιού που υπάρχει στην Κύπρο να δημιουργηθούν σχολές».  

Χαιρέτισε το γεγονός ότι από του χρόνου θα λειτουργήσει στην Αθηένου τυροκομική σχολή και επεσήμανε πως «αυτό πρέπει να περάσει σε όλες τις τεχνικές σχολές της Κύπρου και σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα».

Home