Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Η νέα ΚΑΠ οφείλει να δώσει λύσεις σε αγροτικά ζητήματα

Offsite Team -
31.10.2019 - 16:40

Καδής: Η νέα ΚΑΠ οφείλει να δώσει λύσεις σε αγροτικά ζητήματα

Thumbnail
Δυνατότητα για διαδικτυακή υποβολή απόψεων και πληροφοριών

Η νέα ΚΑΠ και το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί στην Κύπρο με την ενεργό συμμετοχή όλων, οφείλει να δώσει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών περιοχών, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

 

Σε χαιρετισμό του, σε ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-27, ο κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο του έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων με σκοπό την πλήρη καταγραφή των προκλήσεων και των δυνατοτήτων του αγροτικού μας τομέα, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα για διαδικτυακή υποβολή απόψεων και πληροφοριών, μέσω συγκεκριμένου εντύπου.

 

Ήδη, σημείωσε, έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 25 θεματικών συναντήσεων, στις οποίες συμμετείχαν ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η Ένωση Δήμων, η Ένωση Κοινοτήτων, οι αγροτικές και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που σχετίζονται με τη γεωργία και το περιβάλλον.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η νέα προγραμματική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνέχιση και την πρόοδο της γεωργικής δραστηριότητας, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. «Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ο εντοπισμός των δυνατοτήτων, αδυναμιών, απειλών και ευκαιριών που συνδέονται με κάθε ειδικό στόχο της νέας ΚΑΠ και η ευρεία διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συνιστούν πολύ σημαντικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες θα στηρίξουμε και θα τεκμηριώσουμε τις αποφάσεις μας σε σχέση με τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου», πρόσθεσε.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, είπε ο κ. Καδής, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές και διαφορετικές παράμετροι. «Η ουσιαστική συνεισφορά στην ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου, η ανάγκη για στροφή στην καινοτομία και τη ψηφιακή τεχνολογία, η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων, οι επιπτώσεις της δρομολογούμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η δίκαιη ανακατανομή της  χρηματοδοτικής στήριξης του γεωργικού ταμείου και οι ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος μέλος, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ», συμπλήρωσε.  

«Οι δικές μας θέσεις για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ υποστηρίζουν την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη για να σχεδιάσουν ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο για τον αγροτικό τομέα στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, αλλά και των αναγκών και των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας ξεχωριστά. Υποστηρίζουν, επίσης, τη διατήρηση του ύψους των συνολικών πόρων που θα διατεθούν στη νέα ΚΑΠ στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει η ευχέρεια για υλοποίηση συμπληρωματικών εθνικών πολιτικών. Παράλληλα, επισημαίνουμε την ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες και τις δημόσιες υπηρεσίες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home