Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Με GPS εντοπίζονται όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον

Offsite Team -
04.12.2021 - 13:36

Καδής: Με GPS εντοπίζονται όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον

Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης στην Κύπρο

Διάφορα μέτρα με στόχο τον τερματισμό της ρύπανσης με την απόρριψη διαφόρων ειδών σκουπιδιών στην ύπαιθρο, λαμβάνει το Υπουργείο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκστρατείας καθαριότητας στην Κοινότητα Μοσφιλωτής, ο Υπουργός ανέφερε πως «σήμερα συγκεντρωθήκαμε για να συνδράμουμε στην εκστρατεία να καθαρίσουμε τον τόπο μας».

«Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται της εκστρατεία που κάνει το Υπουργείο Γεωργίας με τίτλο "Δες το καθαρά" και στόχο έχει ακριβώς να καθαρίσει ολόκληρη την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν δραστηριότητες που γίνονται με βαριά μέσα για την βαριά ρύπανση», πρόσθεσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε πέραν των μικρών 30 μικρών σκυβαλότοπων έχουν καθαριστεί την περίοδο της Άνοιξης θα καθαριστούν αυτή την περίοδο και άλλοι 130.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης δραστηριότητες όπως η σημερινή όπου οργανωμένα σύνολα, κοινότητες και απλοί άνθρωποι συνδράμουν αυτή τη προσπάθεια για να καθαρίσουμε ευαίσθητες και σημαντικές περιοχές, όπως είναι ο υδατοφράχτης των Λυμπιών».  

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε πως «η προσπάθεια δεν πρέπει να περιορίζεται στις Αρχές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά ο κάθε ένας από μας έχει ευθύνη να διατηρήσει τον τόπο του καθαρό».

«Δεν έχει νόημα να έχουμε το σπίτι μας καθαρό και να πετάμε έξω από το σπίτι μας, αλλά πρέπει να θεωρήσουμε ολόκληρη την Κύπρο ως το σπίτι μας και να προσπαθήσομε να μην την ρυπαίνουμε», σημείωσε.  

Προσωπικά, συνέχισε, «είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω τη νέα γενιά να είναι ευαισθητοποιημένη, να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις και να βάζει γυαλιά στους μεγαλύτερους. Πιστεύω ότι μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες, αλλά ο κάθε ένας από μας θα πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί από τη δική του θέση και από το δικό του ρόλο».  

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως «υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι πετάνε συστηματικά και ρυπαίνουν την ύπαιθρο». Ανέφερε ότι «έχουμε ήδη εκδώσει διάταγμα μέσα από το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να εγκαθίσταται το GPS, ώστε να γνωρίζουμε την πορεία αυτών των οχημάτων και σε περίπτωση που δούμε ότι δεν δικαιολογείται η συγκεκριμένη πορεία ή οδηγεί σε τόπο απόρριψης (σκυβάλων) τότε θα μπαίνουν οι αντίστοιχες ποινές».  

Σημείωσε πως ένα άλλο μέτρο που συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή είναι «η απευθείας διασύνδεση των εργοταξίων με Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων και θεωρούμε ότι αυτό θα λύσει θεσμικά το πρόβλημα».

Το τρίτο μέτρο, είπε ο κ. Καδής, «είναι η ευαισθητοποίηση μέσα από εκστρατείες όπως είναι η σημερινή», ευχαριστώντας στην Κοινότητα Μοσφιλωτής, τους κατοίκους και τα οργανωμένα σύνολα που συμμετείχαν στη δράση αυτή, μεταξύ των οποίων το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού.  

Κληθείς να αναφέρει πως γίνεται η ιεράρχηση των σημείων που το Υπουργείο Γεωργίας έχει θέσει ως στόχο να καθαρίσει, ο Κώστας Καδής είπε ότι «αυτή γίνεται στη βάση του πόσο αποτελεσματικά μπορεί να γίνει ο καθαρισμός, πόσο εύκολος είναι, κατά πόσον θα χρειαστεί μηχανικά μέσα και πόσο συμβάλλουν οι κοινότητες. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και έχουν επιλεγεί από ένα κατάλογο 130 περιοχών οι οποίες θα καθαριστούν».

Υπάρχουν κριτήρια, συνέχισε ο Υπουργός, «αλλά  το κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε μια εκστρατεία καθαριότητας μπορεί να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και με το Τμήμα Περιβάλλοντος για να οργανωθούμε».

«Αυτή η προσπάθεια γίνεται με την συνδρομή του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Γραφείου του Επιτρόπου για τον Πολίτη, με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες για να διοργανώσουμε δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Κύπρο», είπε καταληκτικά.

ΚΥΠΕ

Home