Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις η σπατάλη τροφίμων

Offsite Team
- 29.11.2022

Καδής: Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις η σπατάλη τροφίμων

Πολλές φορές είναι αλόγιστη & προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές & περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, των βραβείων Life Food Print και των πιστοποιητικών EMAS.

Ο κ. Καδής είπε ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως, τουλάχιστον τέσσερις φορές και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, κάτι που αναλογεί σε οικονομική σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Σε περιβαλλοντικό κόστος, συνέχισε, η σπατάλη αυτή αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη στρατηγική ‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’, που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο έχει προωθήσει και υλοποιεί την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, όπως και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κινήτρου για τους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Τι είναι τα βραβεία

Τα βραβεία για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτελούν ένα θεσμό που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 2014.

Το έργο «Life FoodPrint» συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια τόσο για τη δραστική μείωση της σπατάλης τροφίμων όσο και για την ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Τα πιστοποιητικά του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EMAS, απονέμονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που στοχεύουν, ανάμεσα σε άλλα, στη μείωση των δαπανών που συνδέονται με τη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, στη βελτίωση των σχέσεων με το προσωπικό τους και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της φήμης τους έναντι των πελατών τους.

Ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου στο δικό του χαιρετισμό είπε πως η Κύπρος και οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υιοθετήσει εθνικά σχέδια για προώθηση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, δηλαδή συμβάσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν περιβαλλοντικά κριτήρια προκειμένου ο δημόσιος τομέας να επιλέγει αγαθά, υπηρεσίες και έργα με λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.  

Ανέφερε ότι οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις δίνουν πραγματικά κίνητρα και ευκαιρίες για παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, φιλικών στο περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα μπροστά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση καθώς και την εντεινόμενη κλιματική κρίση.

Ο διοικητής αναφέρθηκε επίσης στην σπατάλη τροφίμων σε ΕΕ και παγκόσμια και στο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 °C.

«Η ευθύνη των κεντρικών τραπεζών δεν περιορίζεται βέβαια στη βελτίωση του δικού τους περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στα πλαίσια της αποστολής τους για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την εποπτεία των τραπεζών και διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, οι κεντρικές τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες, να ασχοληθούν με την κλιματική κρίση, αφού αυτή επηρεάζει την οικονομία, τον πληθωρισμό και το χρηματοοικονομικό σύστημα», ανέφερε.

Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό του κ. Καδή:

 

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή κατά τη διάρκεια της οποίας θα βραβεύσουμε δράσεις, πρακτικές και πολιτικές που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Η φετινή τελετή διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, η οποία στοχεύει στην προβολή δράσεων μείωσης και αειφόρου διαχείρισης των αποβλήτων.

Μετά από δύο χρόνια διακοπής, λοιπόν, λόγω των περιορισμών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, βρισκόμαστε και πάλι εδώ, για την απονομή των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για το 2022.

Παράλληλα, σήμερα βραβεύουμε πρακτικές επιχειρήσεων εστίασης, φιλοξενίας και μεταποίησης, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ως μέρος του έργου Life Food Print. Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι βραβεύσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και τους άλλους εταίρους.

Θα απονείμουμε, επίσης, σήμερα, τα πιστοποιητικά  του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστού ως EMAS, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτό για πρώτη φορά.

Τα βραβεία για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις αποτελούν ένα θεσμό που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 και, έκτοτε, αγκαλιάστηκαν με θέρμη από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Η μεγάλη συμμετοχή φορέων, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι Πράσινες Συμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για παροχή κινήτρων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της χρήσης χημικών και επικίνδυνων ουσιών. Τα βραβεία, ως αποτέλεσμα της συλλογικής και μεθοδικής προσπάθειας όλων, μεταφέρουν ελπιδοφόρα μηνύματα για μια πιο πράσινη οικονομία και ευρύτερα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το θέμα αυτό είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως, τουλάχιστον τέσσερις φορές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, κάτι που αναλογεί σε οικονομική σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Σε περιβαλλοντικό κόστος, η σπατάλη αυτή αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων.

Το έργο «Life FoodPrint», μέσω του οποίου βραβεύονται σήμερα επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και μεταποίησης για τις καλές πρακτικές τους, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια τόσο για τη δραστική μείωση της σπατάλης τροφίμων όσο και για την ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. Συγχαίρω θερμά τις επιχειρήσεις που βραβεύονται, οι οποίες, με τις πρακτικές τους αυτές, συνεισφέρουν σημαντικά στην κάλυψη των στόχων που έχουμε θέσει για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Ειδικά για τo σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, το Υπουργείο μας, έχει προωθήσει και υλοποιεί την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, όπως και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κινήτρου για τους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Το τελετουργικό της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει και την απονομή των πιστοποιητικών του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστού ως EMAS, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αυτό. Με τη συμμετοχή τους στο ΕΜΑS, οι φορείς αυτοί στοχεύουν, ανάμεσα σε άλλα, στη μείωση των δαπανών που συνδέονται με τη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, στη βελτίωση των σχέσεων με το προσωπικό τους και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και της φήμης τους έναντι των πελατών τους. Η διαδικασία καταχώρισης στο EMAS είναι διαφανής και αξιόπιστη, και ελέγχεται από ανεξάρτητο τρίτο φορέα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, που αγκαλιάζει και στηρίζει τον θεσμό των Βραβείων των Πράσινων Συμβάσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και την ΟΕΒ, για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ και συγχαίρω, επίσης, όλους τους φορείς που βραβεύονται σήμερα, για τη σημαντική δράση τους προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

ΚΥΠΕ 

Home