Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας

Offsite Team
- 20.05.2019

Καδής: Παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας

Thumbnail
Όσα κατάφερε το Υπουργείο Γεωργίας τον τελευταίο χρόνο

Τις δράσεις του Υπουργείου του από τον διορισμό του τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα παρουσίασε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, εστιάζοντας στις προσπάθειες του Υπουργείου να δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως είναι οι αποζημιώσεις των γεωργών και η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αλλά και στον στόχο μιας καθαρής και πράσινης Κύπρου.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «αυτή η πρωτοβουλία άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ενημέρωση των χωρών οι οποίες έχουν προσκληθεί ήδη να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία αυτή», προσθέτοντας ότι αφορά γύρω στις 15 χώρες.

Είπε ότι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν συνάντηση με τους Πρέσβεις αυτών των χωρών. Ο ίδιος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται στο περιθώριο  της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ενημερώσει για την πρόθεση και πρωτοβουλία της Κύπρου.

Διευκρίνισε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο αναλαμβάνει τον επιστημονικό συντονισμό αυτής της προσπάθειας μαζί με εμπειρογνώμονες από την περιοχή αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τομέας της γεωργίας, της ενέργειας, της υγείας.

«Ο στόχος θα είναι να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματική αλλαγής σε αυτούς τους τομείς που να επικυρωθεί τελικά από μια διάσκεψη ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο», είπε ο Υπουργός Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πλάνο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία». Σε ερώτηση αν αφορά χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, απάντησε καταφατικά.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο «πολιτικά προσφέρεται για να φέρει γύρω από το τραπέζι εταίρους συνεργάτες της Κύπρου, οι οποίοι ενδεχομένως σε άλλα πολιτικής φύσεως ζητήματα να μην είναι εύκολο να συνυπάρξουν». Επειδή ακριβώς η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με τους γείτονες της ήταν και ένας από τους λόγους που ανέπτυξε αυτή την πρωτοβουλία.  

Γεωργική Ασφάλιση

Για το ζήτημα της γεωργικής ασφάλισης ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «μέσα από μια εντατική διαβούλευση, μέσα από τη συναίνεση που εξασφαλίσαμε με τις αγροτικές οργανώσεις, καταλήξαμε σε ένα σχέδιο το οποίο εξορθολογίζει το σύστημα, το καθιστά πιο αποτελεσματικό, αποδίδει πιο γρήγορα στους αγρότες μας αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί και το καθιστά και πιο δίκαιο».

Το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή, εξασφαλίζει την συναίνεση, είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ότι θα εγκριθεί πιθανότατα και με ομοφωνία».

Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών

Για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, ο κ. Καδής είπε ότι λήφθηκε από το Υπουργικό για τον εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της λειτουργίας του, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να αναλάβουν την εμπορία των πατατών οι ίδιοι οι αγρότες.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Γεωργίας σε μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία έχει δρομολογηθεί «με τη διαμόρφωση νομοθεσίας και πάλι μετά από εντατική διαβούλευση. Την νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». 

«Θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας», είπε. Ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και ότι η Κύπρος προχώρησε έγκαιρα και θα βρεθεί στη Βουλή σύντομα τα σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην προσπάθεια να δοθεί πρόσθετη αξία στα προϊόντα της Κύπρου. Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα και ποιότητα στα προϊόντα μας, είπε, και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της προώθησης της προστασίας παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας.  Άλλη σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας δεν είναι άλλη από την καθιέρωση του σήματος του κυπριακού προϊόντος. Πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η διαβούλευση «και πολύ σύντομα θα φτάσουμε στη Βουλή με ένα νέο θεσμό που θα δίνει πραγματικά ταυτότητα και ελπίζουμε και αξία στα κυπριακά προϊόντα».

Μέτρα στήριξης Κύπριου αγρότη

Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρα στήριξης του Κύπριου αγρότη. Είπε ότι τον τελευταίο χρόνο €102 εκατ. έχουν παραχωρηθεί μέσα από τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο κ. Καδής μίλησε επίσης για ένα νέο πρόγραμμα μέτρων που θα προκηρυχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο για εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων σε ορεινές περιοχές, στήριξη της αιγοπροβατοτροφείας, εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης για γεωργούς, μετακίνηση οχληρών υποστατικών κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ότι, ένα ποσό €16 εκατ. έχει δοθεί για να καλύψει αυτές τις ζημιές, αλλά και για να καλύψει ζημιές προηγούμενων χρόνων που εκκρεμούσαν. Ενδεικτικά καλύψαμε ζημιές από το 2010, το 2013, το 2015 και το 2017.

Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε επίσης ότι 55 ερευνητικά έργα τρέχουν ή μόλις έχουν ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς πόρους από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, τα οποία διεκδικεί με ανταγωνιστικές διεργασίες. Αναφορά έκανε σε  έργα για την ορθολογική χρήση του νερού στο γεωργικό τομέα, το smart farming, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η προσπάθεια μας είναι να καταστήσουμε το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών «ένα φορέα ανώτερης εκπαίδευσης μέσω του οποίου θα παρέχονται πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών προς τους Κύπριους αγρότες». Και για το Δασικό Κολλέγιο είπε ότι στόχος να αναγνωριστεί ως φορέας ανώτερης εκπαίδευσης.  

Αναφερόμενος στην υδατική διαχείριση είπε ότι έχει ετοιμαστεί στρατηγική μελέτη για λήψη μέτρων. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετά και τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργείων και αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό μέχρι το τέλος του μήνα.

Προχωρήσαμε στη διαδικασία επίλυσης ενός ακόμα χρόνιου προβλήματος, του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν τριψήφιος αριθμός αρδευτικών τμημάτων στην Κύπρο. Δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Έχει κωδικοποιηθεί  και έχει παρουσιαστεί με απόφαση Υπουργικού ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ενός εκάστου από τα αρδευτικά τμήματα. Προχωρούν και μια σειρά από έργα υποδομής για ύδρευση και άρδευση, κυρίως μέσα από την αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, είπε..

Για τα δάση ο κ. Καδής ανέφερε ότι κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε τα δάση από τις πυρκαγιές. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι έχει συσταθεί Γενικό Κέντρο Επιχειρήσεων για πρώτη φορά για σκοπούς συντονισμού, ενώ έχει γίνει ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου με 8 μεγάλα και 13 μικρά πυροσβεστικά οχήματα.

Για τον Ακάμα, ανέφερε ότι «έχουμε καταλήξει και έχουμε διαμορφώσει στο σχέδιο αειφορικής ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα».  Η οριστικοποίηση του σχεδίου αναμένεται εντός το 2019, ενώ μέχρι το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που προβλέπονται στο σχέδιο.

Σε ερώτηση για τις Θαλασσινές Σπηλιές ο κ. Καδής διαβεβαίωσε πως «ό,τι πρότειναν οι εμπειρογνώμονες και ότι έχουμε πει ότι θα γίνει στην περιοχή, θα γίνει μέχρι και το τελευταίο ‘ν’». Ήδη εκδόθηκε το διάταγμα, το οποίο ήταν ανάμεσα στα μέτρα. Ήδη, πρόσθεσε, μια σειρά από άλλες δράσεις μπαίνουν σε εφαρμογή. Έχουν δημοσιευθεί αυτά τα μέτρα και μπορεί να παρακολουθήσει ο κάθε ένας πως υλοποιούνται.  

Αναφορικά με το Natura 2000,  ο κ. Καδής είπε ότι «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για ολοκλήρωσή του». Προς αυτό αναφέρθηκε στην ένταξη νέων περιοχών σ’ αυτό το ενοποιημένο δάσος Πάφου, το δάσος Λιοπετρίου, και τη θαλάσσια περιοχή Ωκεανίς.

Σχετικά με τις μελέτες εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον ανέφερε ότι έχει εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και ότι μεταξύ των μελετών που έγιναν υπήρξαν εγκρίσεις, υπήρχαν τροποποιήσεις αλλά υπήρξαν και απορρίψεις.  «Είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί στο τι κάνουμε», είπε.

Αναφορά έκανε ο κ. Καδής και σε τεχνική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα με σκοπό να καλύψουμε μετεωρολογικά την ΑΟΖ

Για τη διαχείριση των αποβλήτων, ανέφερε ότι έχει γίνει αναθεώρηση αυτής της μεγάλης πρόκλησης στη βάση των νέων δεδομένων. Έχουμε αξιοποιήσει μια ομάδα επιστημόνων που έχουν ιδιαίτερη γνώση. Μίλησε για συγκεκριμένη νομοθεσία που συνάδει με τις πρόνοιες της κυκλικής οικονομίας και η οποία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Είπε ακόμη ότι είναι στις προτεραιότητες μας να στηριχθούν οικονομικά οι τοπικές αρχές και ότι πολύ σύντομα να προχωρήσουμε στην εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων.

Αναφορά έκανε στη λειτουργία την τελευταία χρονιά 22 πράσινων σημείων και στα οφέλη που είχε η χρέωση της πλαστικής σακούλας με μείωση της τάξης του 85%.  

Για τις θαλάσσιες έρευνες είπε ότι το 2018 έχουμε πετύχει την πλήρη επίτευξη των στόχων απορρόφησης κονδυλίων.

Σε σχέση με την προστασία και την ευημερία των ζώων και την συμβολή στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις.

Για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, είπε ότι έχουν δημιουργηθεί πραγματικά νέες προοπτικές και περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών προϊόντων σε τρίτες χώρες».  

Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένα μέτρα για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στην τροφική αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων ζωικής προέλευσης. Σύμφωνα με τον κ. Καδή έχει επίσης διαμορφωθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την μείωση της χρήσης φαρμάκων και αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. «Είναι κάτι που καταγράφεται σε διεθνείς εκθέσεις, αποτελεί πρόκληση για εμάς και πρέπει να εργαστούμε συστηματικά τον για περιορισμό αυτών των ποσοτήτων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, προτεραιότητα αποτελεί η ευημερία των ζώων. «Το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι και θέμα πολιτισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «γι αυτό έχουμε επενδύσει πάρα πολλά σ’ αυτόν τον τομέα». Για πρώτη φορά ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία και ευημερία των ζώων, το οποίο περιλαμβάνει 5 νομοθετικές ρυθμίσεις, από την υποχρεωτική σήμανση κυνηγητικών σκύλων, μέχρι τους κανονισμούς για ρύθμιση των θεμάτων πώλησης και κατοχής ζώων και την αναθεώρηση του περί Σκύλων Νόμου.

Ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο δίνει «ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ευαισθητοποίησης μέσα από μια εκστρατεία διαφώτισης για καλλιέργεια συνείδησης αναφορικά με επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ευημερία των ζώων». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε ένα φιλμάκι για την υιοθέτηση σκύλων από καταφύγιο.  

Ο Υπουργός έκλεισε την παρουσίασή του διαβεβαιώνοντας «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πιο καθαρή και πράσινη Κύπρο με την υιοθέτηση των αρχών της αειφορείας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου μας».  

Σε ερώτηση για εντοπισμό διαρροής νερού μέσω δορυφόρου απάντησε ότι είναι μια τεχνική που μας παρουσιάστηκε εκτεταμένα στο Ισραήλ.

Εξ ’όσων έχω ενημερωθεί και στην Κύπρο το ΤΕΠΑΚ εφαρμόζει ανάλογες τεχνικές, είπε, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος παρακολουθεί τη διαφοροποίηση της υγρασίας στο έδαφος και μέσα αυτή την αναγνώριση να εντοπίσει που έχουμε διαρροές.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «μας απασχολεί η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, οι οποίες ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος και προσανατολιζόμαστε στο να εξετάσουμε πώς γίνεται πιο αποτελεσματικά η διαχείριση αυτών των ζητημάτων». Αναγνώρισε ότι το σύστημα «χρήζει βελτίωσης» και είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να το διαχειριστεί μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο.  

Σε ερώτηση για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι η λειτουργία της μονάδας αποτελεί μια «πολύ σημαντική πρόκληση» η οποία ήρθε στο Υπουργείο μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είπε ότι «με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα» και αναφέρθηκε στον διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων και υπέβαλαν εισηγήσεις, στη διερεύνηση της νομικής πτυχής του θέματος και στη συνεργασία του Υπουργείου με τον Γενικό Ελεγκτή.

«Βλέπουμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις και ετοιμαζόμαστε για λήψη αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή «μέσα στις πρώτες μας έγνοιες είναι και ο περιορισμός της οχληρίας που παρατηρείται στη γύρω περιοχή». Στόχος μας, πρόσθεσε, «είναι τι μέτρα μπορούν να ληφθούν άμεσα για τον περιορισμό αυτής της οχληρίας».

Προλογίζοντας τον κ. Καδή από την πλευρά της η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου του ευχήθηκε «όπως ήταν ο πρώτος χρόνος στη θέση του ως Υπουργός Γεωργίας να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια αποτελεσματικότητα και τα υπόλοιπα τέσσερα».

Home