Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Στόχος η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου

Offsite Team
- 17.09.2022

Καδής: Στόχος η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου

Στόχος η διασφάλιση της ποιότητας τροφίμων και η στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα, είπε ο Υπ.Γεωργίας

Η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη μεταποίηση και αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Ο κ. Καδής χαιρέτησε το πρωί ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της οικοτεχνίας στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και η σημασία της ποιότητας των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη σωστή εφαρμογή της», που οργάνωσε η Νέα Αγροτική Κίνηση, στις Πλάτρες, στο πλαίσιο προγραμμάτων του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, με τη στήριξη της Παγκύπριας Ένωσης Γεωπόνων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως, με δεδομένο ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κύπρου διαβιούν στο πανέμορφο περιβάλλον της οροσειράς του Τροόδους, βασιζόμενοι στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στον τουρισμό, «η αναβάθμιση του τομέα της οικοτεχνίας στις ορεινές περιοχές αποτελεί σημαντικό στόχο της Κυβέρνησης».

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, προωθείται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την οικοτεχνία στις ορεινές περιοχές και το οποίο στοχεύει να δώσει νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη.

>>> Διαβάστε επίσης: Προχωρούν οι εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς <<<

«Με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται η οικοτεχνική παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων και προϊόντων από μέλι, με μόνο περιορισμό, και παράλληλα πλεονέκτημα, την επιτόπια παραγωγή τους», είπε και υπέδειξε πως «περαιτέρω ώθηση στην οικοτεχνία δίνεται και μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, που αποτελείται από 250 δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2030».

Διαμηνύοντας ότι η προστασία των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι, το Υπουργείο, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει μεγάλη σημασία στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων, με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία των κατοίκων της υπαίθρου.

Αυτό, πρόσθεσε, δίνει και τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διακρίνουν και να εμπιστευτούν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα οι παραγωγοί εξασφαλίζουν την ομαλή διάθεση των προϊόντων τους, ενώ έφερε ως παραδείγματα προϊόντων ποιότητας τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης όπως το χαλλούμι, αλλά και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τη μεταποίηση και αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς».

Αδιαπραγμάτευτος στόχος, συνέχισε, είναι η αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου, η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, η διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και η στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού τομέα.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας τομέας, μετά από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του αγροτικού μας τομέα, θέτοντας σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που ολοκληρώνεται η μεταβατική της περίοδος, έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια.

Ο Υπουργός υπέδειξε ότι για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας η Κύπρος συμμετείχε ενεργά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Καδής συνεχάρη τους διοργανωτές, τους εισηγητές και συμμετέχοντες της Ημερίδας και εύχηθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της.

(ΚΥΠΕ)

Home