Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Υποδομές τεράστιας σημασίας στην Ελ. Αμμόχωστο

Offsite Team
- 24.05.2019

Καδής: Υποδομές τεράστιας σημασίας στην Ελ. Αμμόχωστο

Thumbnail
Τι είπε ο Κώστας Καδής

Την εκτίμηση ότι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δημιουργούνται υποδομές τεράστιας σημασίας, που εξυπηρετούν την περιοχή και τον άνθρωπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

 

Σε δηλώσεις στο περιθώριο παρουσίασης του έργου διαμόρφωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου και της περιοχής του Ποταμού Λιοπετρίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είναι «ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, αλιευτικής υποδομής το οποίο θα βελτιώσει γενικότερα τις συνθήκες αλιείας των αλιέων μας αλλά παράλληλα θα αναβαθμίσει ευρύτερα την περιοχή. Πρόκειται για σύγχρονες υποδομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με τη συμβολή και λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες και τις απόψεις των ίδιων των αλιέων της περιοχής» είπε και πρόσθεσε πως «πέραν του ότι θα εξυπηρετεί τους αλιείς, θα εξωραΐσει την περιοχή, θα την καταστήσει πόλο έλξης για τον επισκέπτη και θα αναβαθμίσει ευρύτερα το περιβάλλον».

 

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει εκτιμηθεί στα 8μιση περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα κονδύλια είναι στους προϋπολογισμούς, έχουν διενεργηθεί όλες οι μελέτες και έπρεπε να γίνουν αρκετές μελέτες για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και προχωρούμε με την προκήρυξη των προσφορών με στόχο την κατακύρωση και την υλοποίηση του έργου σε μια περίοδο 30 μηνών».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργούνται υποδομές τεράστιας σημασίας, οι οποίες εξυπηρετούν ολοκληρωμένα και ολιστικά την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, με σεβασμό στο περιβάλλον και εξυπηρετώντας παράλληλα και τον άνθρωπο. Είναι έργα που οι τοπικές κοινωνίες τα ανέμεναν εδώ και δεκαετίες» είπε και σημείωσε πως «αυτά τα έργα γίνονται πράξη».

Ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου Κυριάκος Τρισόκκας εξέφρασε ευχαριστίες για την παρουσία του Υπουργού στη περιοχή αλλά και γιατί «τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεση που έδωσε. Το έργο αυτό ήταν όνειρο ζωής για το Λιοπέτρι και επιτέλους χάρις στις ενέργειες του Υπουργού Γεωργίας μπαίνει στο δρόμο για την υλοποίηση του».  

Πρόσθεσε ότι «με την υλοποίηση του έργου θα αναβαθμιστεί σημαντικά η περιοχή και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσει και η κατασκευή της μαρίνας Παραλιμνίου, ώστε μαζί με τη λειτουργία της μαρίνας Αγίας Νάπας να αυξηθεί η κάθοδος τουριστών».  

Εξάλλου σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ότι «ο Υπουργός ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, την προκήρυξη των προσφορών για την έναρξη των εργασιών της Διαμόρφωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου και του Ποταμού στην Κοινότητα Λιοπετρίου και την οργάνωση τους σε ένα Εθνικό Πάρκο, με έντονο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα».  

Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και αναμένεται να αποπερατωθεί σε 30 μήνες. Το κόστος του ανέρχεται στα €8,5 εκ. και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 (75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς), συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της αλιείας στην ευρύτερη περιοχή.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μετά τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καταρτίστηκε ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Εργου με εκπροσώπους από τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Περιβάλλοντος, Δασών, Αναπτύξεως Υδάτων, Δημοσίων Έργων, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου. Οι επαγγελματίες ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες  τους στο πολυδιάστατο έργο της Επιτροπής Παρακολούθησης για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός χώρου ειδικά διαμορφωμένου για την κάλυψη των αναγκών τους».  

Αναφέρεται ακόμα ότι «σήμερα το Αλιευτικό Καταφύγιο αποτελείται από εφήμερες και πρόχειρες κατασκευές των ίδιων των αλιέων, χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την εκτέλεση των εργασιών τους».  

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο Υπουργός ανέφερε ότι «κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφύγιου σε έναν σύγχρονο, ασφαλή και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες αλιείς. Ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου θα πραγματοποιηθεί και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του ποταμού και στη δημιουργία ενός πόλου έλξης για τον επισκέπτη, προσφέροντάς του υπηρεσίες και εναλλακτικούς τρόπους αναψυχής».

Home