Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Και drones στη μάχη κατά πυρκαγιών

Offsite Team
- 06.05.2022

Και drones στη μάχη κατά πυρκαγιών

Τι γίνεται με εθελοντές πυροσβέστες

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο και γίνονται οι προετοιμασίες,  σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για οποιονδήποτε ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι φέτος θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πρώτου σταδίου του Ολιστικού Προγράμματος παρατήρησης και εγρήγορσης για πυρκαγιές.

Πώς προετοιμάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συντήρησης τόσο του μηχανοκίνητου ή άλλου εξοπλισμού που διαθέτουμε για τις πυρκαγιές και ήδη η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από τον Μάϊο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ημερολογιακά.  «Ουσιαστικά η αντιπυρική περίοδος στην Κύπρο φτάνει μέχρι τον Δεκέμβριο», σημείωσε.

Την ίδια ώρα έχουν στελεχωθεί οι σταθμοί ελέγχου στην ύπαιθρο με το ωρομίσθιο προσωπικό κυρίως, με επικεφαλείς τους επαγγελματίες πυροσβέστες.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, η ΠΟΥ βρίσκεται σε προγραμματισμό των ανάλογων παρατηρητηρίων ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της υπαίθρου.

Επίσης, βρίσκονται στις διαδικασίες για την εφαρμογή προγράμματος περιπολιών σε συνεργασία με όλες τις ομάδες καταστολής, το τμήμα Δασών, την Αστυνομία, την Υπηρεσία Θήρας και την Πολιτική Άμυνα εκεί όπου χρειάζεται ώστε να γίνονται περιπολίες και δια ζώσης παρακολουθήσεις περιοχών εκεί που αξιολογείται ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. 

Οι περιοχές αυτές καθορίζονται, όπως ανέφερε σύμφωνα με τις θέσεις τους, της καύσιμης ύλης που υπάρχει είτε λόγω πληροφοριών είτε επειδή διαχρονικά παρατηρείται έξαρση πυρκαγιών.

«Υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη ώστε να επικεντρωνόμαστε σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε.

Η τεχνολογία σύμμαχος της ΠΟΥ

Φέτος, σημείωσε ο κ. Κεττής δεν θα γίνονται μόνο δια ζώσης παρακολουθήσεις και επιτηρήσεις καθώς έχουν και την τεχνολογία στα εργαλεία της η ΠΥ η οποία θα γίνεται και πιο έντονη η χρήση της για τον έγκυρο εντοπισμό και έγκαιρη καταστολή πυρκαγιών. Για παράδειγμα, η χρήση drones τα οποία έχει η πυροσβεστική αλλά και άλλες υπηρεσίες στην διάθεση τους και για σκοπούς αξιολόγησης μιας πυρκαγιάς, ώστε να οριοθετείτε, να εντοπίζονται τα ανοιχτά μέτωπα και να χτυπιούνται τόσο από αέρος όσο και με επίγειες δυνάμεις αλλά και για σκοπούς επίβλεψης περιοχών για πιθανές πυρκαγιές που ίσως υπάρχουν.

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει γίνει μια μελέτη για ένα Ολιστικό Πρόγραμμα παρατήρησης και εντοπισμού πυρκαγιών και εγρήγορσης, το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από φέτος. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξολοκλήρου, σημείωσε καθώς χρειάζεται αρκετός εξοπλισμός», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος; 

Υπήρξε μεγάλο πρόβλημα λόγω των προγραμμάτων της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση μετά την οικονομική κρίση. Όμως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν προσληφθεί πέραν των 100 πυροσβεστών, σημείωσε. Μάλιστα η πρώτη σειρά έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της και είναι ήδη στους σταθμούς της πυροσβεστικής ενώ άλλες δύο σειρές βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις, γύρω στις 80 σήμερα και αναμένεται να φτάσει στις 88 μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη, υπάρχει προγραμματισμός και αναμένεται ότι θα προσληφθούν κι άλλοι πυροσβέστες καθώς είχε ξεκινήσει η διαδικασία πριν την αυτονόμηση της ΠΥ τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ανέφερε, είχαν προσληφθεί ως αστυνομικοί κάποιοι και θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα στην ΠΥ, σημείωσε, μέχρι να γίνονται αυτόνομες οι προσλήψεις από την πυροσβεστική.

Επίσης, σημείωσε, υπάρχει κρατική έγκριση για το 2020-2023 να συμπληρωθούν άλλες 120 θέσεις.

Τόνισε ακόμη ότι έχει αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των πυροσβεστών η θεωρητική και η πρακτική και οποιοσδήποτε πυροσβέστης προσληφθεί περνά από 3ετή ακαδημαϊκό κύκλο σπουδών. 

Επιπρόσθετα είναι και οι 169 περίπου ωρομίσθιοι οι οποίοι προσλήφθηκαν για να ανταποκρίνονται στις πυρκαγιές υπαίθρου και χρησιμοποιούντα τα μέγιστα και ήδη στελεχώνονται οι σταθμοί υπαίθρου και παρατηρητήρια από αυτούς.

Προωθείται από τη βουλή νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση  του ρόλου των εθελοντών πυροσβεστών

«Εμείς θέλαμε από την αρχή ένα εθελοντή πυροσβέστη που θα έχει τα εφόδια να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και πέραν των άλλων να είναι και καλυμμένος ασφαλιστικά, καθώς η δουλειά μας εξ υπακούει κινδύνους», ανέφερε σε σχέση με τον ρόλο του εθελοντή πυροσβέστη που προωθείται στη Βουλή.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο εθελοντισμός μπαίνει σε 3 ταχύτητες:

1/ Το ν/σ που συζητήθηκε στην Βουλή την Τετάρτη (4/5) αφορά εθελοντισμό που θα είναι καθαρά κάτω από την επίβλεψη της ΠΥ, θα εκπαιδεύονται από αυτήν, θα έχει καθοριστεί ένας αριθμός, όχι πολύ μεγάλος, θα κάνει υπηρεσία στους σταθμούς τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο και θα είναι ενδυματολογικά ντυμένος ώστε να προνοούνται όλα τα μέτρα πυρασφάλειας. «Θα αποτελούν κομμάτι της ΠΟΥ», σημείωσε.

2/Στο δεύτερο στάδιο θα μπορούν οι εθελοντές να καταγραφούν σε μητρώα υπηρεσιών μετά και από οδηγίες του Επιτρόπου του Πολίτη και επίσης να περνούν από μια εκπαίδευση.

3/ Υπάρχουν και οι άλλοι εθελοντές που δεν είναι καταγεγραμμένοι σε κάποιο οργανωμένο σύνολο, απλά είναι στα Κοινοτικά Συμβούλια και κάποιοι που λειτουργούν αυτόνομα και θα μπουν σε κάποια κατηγορία. 

«Εμείς επενδύουμε στον εθελοντισμό φτάνει να τηρούνται οι πρόνοιες που θέτονται», υπογράμμισε.

Θα καλυφθούν γενικά οι ανάγκες σε πτητικά μέσα χωρίς τα ρωσικά Καμόφ;

Το υπουργείο Γεωργίας και το τμήμα Δασών χειρίζεται τις προσφορές και ότι αφορά με την ένταξη εναέριων μέσων από το εξωτερικό. «Εμείς είμαστε σε επαφή μαζί τους και γίνονται υπερπροσπάθειες για να καλυφτούν τα κενά και σύντομα γιατί η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει», σημείωσε.

Όπως ανέφερε τα ρωσικά «Καμόφ» είναι αξιόπιστα με αρκετή επάρκεια νερού και μπορούσαν να καταπολεμήσουν πυρκαγιές και είναι ανάγκη να τα έχουμε, αλλά από εκεί και πέρα γίνονται υπερπροσπάθειες για να έχουμε τουλάχιστον τα δύο ισπανικά επιπρόσθετα από αυτά που διαθέτει το τμήμα Δασών και γίνεται και προσπάθεια για απόκτηση και ελικοπτέρων.

Πως εμείς ως πολίτες κ. Κεττή πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 

Τέλος ο κ. Κεττής τόνισε ότι η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα και αυτό προνοεί καθαρισμό, αποξηλώσεις, παρατήρηση, έγκαιρη ενημέρωση των ομάδων καταστολής. Η ΠΟΥ θα συνεχίσει με επιθετική τακτική και με χρήση επίγειων και εναέριων δυνάμεων από το πρωταρχικό στάδιο.

«Είναι έκκληση μου προς τον κόσμο να κάνει τις αποξηλώσεις σε ιδιωτικής χρήσης γης και είναι υποχρέωση του να το κάνει, έκκληση μου προς του Δήμους, αν και έχουν ήδη ξεκινήσει, να καθαρίσουν τους χώρους και τουλάχιστον εντός πόλεων που ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι σε σημεία με ξηρά χόρτα, κοντά σε βιομηχανίες, πετρελαιοεγκαταστάσεις, πρατήρια, γήπεδα», σημείωσε.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση Α. Κεττή:

 

 

Home