Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καλές αλλά λίγες οι βροχές - Η κατάσταση στα φράγματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
11.12.2021 - 06:30

Καλές αλλά λίγες οι βροχές - Η κατάσταση στα φράγματα

Πόσο νερό υπάρχει στα φράγματα - Μειωμένες ποσότητες για άρδευση αν δεν υπάρξουν βροχές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ευεργετικές μεν αλλά πολύ λίγες ήταν οι βροχές των τελευταίων ημερών που σημειώθηκαν στις πλείστες περιοχές της Κύπρου. 

Μπορεί να διανύουμε τα μέσα Δεκεμβρίου ωστόσο δε θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει έρθει για τα καλά ο χειμώνας. Είδαμε το Τρόοδος να ντύνεται έστω για λίγο στα λευκά, οι βροχές είχαν λίγη διάρκεια, και οι χαμηλές θερμοκρασίες -και την μέρα αλλά και το βράδυ- παραμένουν θυμίζοντάς μας ότι διανύουμε ένα χειμωνιάτικο μήνα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μιλώντας στην Offsite ο λειτουργός Α’ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κ. Μάριος Χατζηκωστή τόνισε πως δεν άλλαξε και ιδιαίτερα η κατάσταση στα φράγματα, με το μόνο θετικό να είναι ότι έχει ποτιστεί η διψασμένη γη από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, άρα μειώθηκε και η ποσότητα νερού που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για πότισμα.

«Εάν έχουμε βροχές και το επόμενο διάστημα τότε θα υπάρξει και η ροή στα φράγματα. Προς το παρόν οι εισροή νερού στα φράγματα είναι πολύ λίγη», σημείωσε και τόνισε πως η βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών κάλυψε το 50% της βροχόπτωσης του Δεκέμβρη. 

Την ίδια ώρα υποστήριξε πως εάν η χρονιά ως προς την εισροή νερού στα φράγματα καταλήξει να κακή έως μέτρια, την επόμενη χρονιά θα δοθούν μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή, εάν αυξηθεί κατά 80-90 ε.κ.μ η εισροή νερού μέχρι τον Μάρτιο, τότε θα είναι οι ίδιες ποσότητες με την περσινή χρονιά και θα δοθούν πλήρεις ποσότητες νερού για άρδευση και ύδρευση. «Αντιθέτως θα πρέπει να γίνουν μειώσεις στις ποσότητες». 

Η εικόνα στα φράγματα

Μέχρι την Παρασκευή (10/12) η αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα ανέρχεται στο 47.8%. Ποσοστό το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με πέρσι που την αντίστοιχη περίοδο η αποθηκευμένη ποσότητα έφθασε το 74.2%.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η πληρότητα στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου που είναι ο Κούρης, έφθασε το 48.7% με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να είναι στα 55.971 ε.κ.μ (εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα του νησιού, το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, η πληρότητα βρίσκεται στο 63.7%, με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να φθάνει τα 33.367 ε.κ.μ.

Στο φράγμα Ευρέτου, η πληρότητα είναι στο 49.3%, ενώ η αποθηκευμένη ποσότητα νερού άγγιξε τα 11.821 ε.κ.μ.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις ποσότητες νερού στα φράγματα

1

2

*φωτογραφία αρχείου

Home