Κάμερες: 25/10 ανάβουν τα φλας - Θα μας την χαρίζουν για 1 μήνα

Κάμερες: 25/10 ανάβουν τα φλας - Θα μας την χαρίζουν για 1 μήνα

Σε ποιο σημείο θα τοποθετηθούν οι πρώτες 4 - Θα παίρνεις πρόστιμο για ταχύτητα, κόκκινο, ζώνη, κινητό και όχι μόνο

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι στους κυπριακούς δρόμους οι πρώτες κάμερες τροχαίας όπου θα καταγράφουν διάφορες παραβάσεις. 

Θυμίζουμε ότι η πρώτη προσπάθεια τοποθέτησης καμερών έγινε το 2006. Προέκυψαν όμως διάφορα ζητήματα, σταμάτησαν και μετά από 15 χρόνια επανέρχονται.

Που θα μπουν οι πρώτες 4 κάμερες

Οι πρώτες 4 κάμερες θα λειτουργήσουν πιλοτικά στη διασταύρωση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη λεωφόρο Δημ.Σεβέρη στη Λευκωσία. Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα ψηφιστεί και η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του συστήματος, θα τοποθετηθούν 20 σταθερές κάμερες και 16 κινητές, ενώ τους επόμενους έξι μήνες θα τοποθετηθούν 66 κάμερες επιπλέον.

Οι παραβάσεις που θα γράφουν οι κάμερες

  • Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας
  • Mη χρήση της ζώνης ασφλειας.
  • Μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές.
  • Τη χρήση κινητού τηλεφώνου
  • Τη μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο 
  • Την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας. 

Οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία που θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Σε περίπτωση που το όχημα οδηγείτο από άτομο άλλο από τον ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα καλείται να υποδείξει ποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι.

Με την εφαρμογή του συστήματος αναμένεται μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 50%, αλλά και σημαντική μείωση στους θανάτους από τροχαία.

Θα μας την χαρίζουν για ένα μήνα

Ο Βοηθός Διευθυντής Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευριπίδου διευκρίνισε στην offsite ότι ότι δεν θα εκδίδονται πρόστιμα κατά τον 1ο μήνα της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Θα δίδονται όμως προειδοποιήσεις προς τους παραβάτες. Αστυνομικός δηλαδή θα ενημερώνει τους οδηγούς για την παράβαση που έκαναν αλλά δεν θα εκδίδει πρόστιμο. 

Το κόστος

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ. 

Home