Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάμερες σε αυτοκίνητα - Πολύ πίσω η Κύπρος - Τι ισχύει

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
28.03.2022

Κάμερες σε αυτοκίνητα - Πολύ πίσω η Κύπρος - Τι ισχύει

Σε όλη την ΕΕ οι κάμερες στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ως τεκμήρια σε δυστυχήματα - Λιγότερος χρόνος και λιγότερο κόστος για όλους αλλά στην Κύπρο ούτε Αστυνομία, ούτε Υπ Δικαιοσύνης ζητούν να γίνει Νομοθεσία

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα αυτοκίνητα νέας γενιάς μπορεί να έχουν πολλές δυνατότητες. Μια από αυτή θα  είναι η τοποθέτηση  κάμερας στο αυτοκίνητο. Αυτή η τεχνολογική αναβάθμιση των οχημάτων εφαρμόζεται  σε ευρωπαϊκές χώρες και μπορεί να καταγράψει τα δεδομένα ατο οδικό δίκτυο και να αποτελέσει αντικρουόμενη μαρτυρία στο Δικαστήριο για τροχαίο ή για τροχαία παράβαση και την επιβολή προστίμου. Τι ισχύει άραγε στην Κύπρο;

Η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Λοίζίδου -Νικολαϊδου που βάζει απαγορευτικό προς το παρόν στην οποιαδήποτε τοποθέτηση κάμερας σε αυτοκίνητα δεν αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Η Επίτροπος μιλώντας στην Οffsite ανέφερε ότι δεν είναι αρνητική το θέμα να συζητηθεί στη βάση νομικής βάσης που να επιτρέπει τη χρήση κάμερας από ιδιωτικά αυτοκίνητα. Διερωτήθηκε γιατί εφόσον υπάρχει κάμερα σε αυτοκίνητα το έννομο συμφέρον του ενός να υπερισχύει όλων των άλλων πολιτών που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο;.Κληθείσα να σχολιάσει ότι στο εξωτερικό υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση κάμερας στα αυτοκίνητα ,άρα δεν επηρεάζονται ούτε τα προσωπικά δεδομένα, ανέφερε ότι «στο εξωτερικό υπάρχει άλλη κουλτούρα και διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο». Ενδεχομένως είπε στο εξωτερικό η κάμερα να ενεργοποιείται σε τροχαία μόνο για σκοπούς μαρτυρίας στο Δικαστήριο. Όπως είπε εάν υπάρξει αλλαγή δεδομένων στην Κύπρο είναι έτοιμη να ξαναμελετήσει το ζήτημα.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, ούτε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Ζαννέτου - Χριστοδουλίδου προχώρησε σε θέσπιση νομοθεσίας

Στέφη: «Θέμα Αστυνομίας»

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε στην Offsite  τα εξής: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν αυτοκίνητα με  ενσωματωμένες κάμερες. Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα και εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή δεδομένων δεν θα μας απασχολήσει, έστω και εάν θα βοηθήσει στην προσκόμιση μαρτυρίας στο Δικαστήριο». Επιμένοντας και ρωτώντας τι μπορεί να αλλάξει τη στάση του Υπουργείου  η κα Δράκου είπε ότι «εφόσον η Αστυνομία κρίνει σκόπιμη αυτή την αλλαγή θα δούμε το ενδεχόμενο ενός νομοθετικού πλαισίου. Εξάλλου, όμως η θέση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων είναι αρνητική».

Αστυνομία: «Δεν μας αφορά άμεσα»

Η Offsite επικοινώνησε με τον βοηθό υπεύθυνο Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας  Χάρη Ευριπίδου ο οποίος σχολιάζοντας το ζήτημα ανέφερε ότι: «Το θέμα δεν αφορά άμεσα την Αστυνομία. Είναι θέμα των οδηγών και ασφαλειών. Τέθηκε συγκεκριμένο ερώτημα στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και είναι αρνητική».

Δεν ρώτησαν τον Σαββίδη

Η Offsite επικοινώνησε και με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ο οποίος ανέφερε ότι δεν έφθασε στο γραφείο του είτε κάποια ερώτηση, είτε κάποιο νομοσχέδιο για να τοποθετηθεί η να γνωματεύσει επί του θέματος.

Σε αναμονή οι Ασφαλιστικές

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για το θέμα των καμερών σε αυτοκίνητα οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε αναμονή. Όπως μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Ανδρέας Αθανασιάδης, «χωρίς νομοθεσία οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να τοποθετηθούν. Εφόσον μελλοντικά υπάρξει νομοθεσία θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε ανάλογα».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι ισχύει στο εξωτερικό 

Η ενεργοποίηση του Sentry Mode ενεργοποιεί μια κατάσταση "Standby", όπως πολλά συστήματα συναγερμού στο σπίτι, η οποία χρησιμοποιεί τις εξωτερικές κάμερες του αυτοκινήτου για να βοηθήσει στον εντοπισμό και την προστασία από πιθανές απειλές.

Η  Live Camera, διαθέσιμη με Premium Connectivity, επιτρέπει την παρακολούθηση  εξ αποστάσεως του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου ενώ βρίσκεται σταθμευμένο

Τι είναι η λειτουργία Sentry Mode;

Η λειτουργία Sentry Mode μετατρέπει τις ενσωματωμένες κάμερες σε ένα σύστημα συναγερμού που προορίζεται να αποτρέψει επίδοξους κλέφτες αυτοκινήτων και άλλους άγνωστους . Εάν συμβεί κάτι στο όχημα, το Sentry Mode ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες του μέσω της εφαρμογής που θα μπορούσαν  να χρησιμοποιηθούν  για την παρακολούθηση μιας καταγραφής του συμβάντος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η κάμερα καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο δρόμο ενώ ένας οδηγός χειρίζεται ένα όχημα. Εάν προκληθεί  ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μια κάμερα ταμπλό θα μπορούσε να παράσχει ακλόνητες αποδείξεις ότι φταίτε,

Οι κάμερες ταμπλό έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια σε μικρά και ανεπιτήδευτα ηλεκτρονικά που τοποθετούνται εύκολα σε οποιαδήποτε θέση μέσα σε ένα όχημα. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν κάμερες στα αυτοκίνητά τους για προστασία αστικής ευθύνης. 

Εάν προκύψει  ατύχημα ή κατηγορία  για έγκλημα, ένας δικηγόρος τροχαίου ατυχήματος μπορεί να χρησιμοποιήσει το βίντεο από μια κάμερα ταμπλό ως αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο.

Οδηγοί ταξί και κοινόχρηστης διαδρομής

Οι κάμερες ταμπλό που τοποθετούνται σε ταξί ή οχήματα κοινής χρήσης βοηθούν στην προστασία τόσο των οδηγών όσο και των επιβατών. Αυτές οι κάμερες βλέπουν συνήθως το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μπορούν να καταγράφουν περιστατικά που μπορεί να συμβούν μεταξύ οδηγών και επιβατών. Εάν υπάρχει διαφωνία, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτησή της.

Οι κάμερες ταμπλό σε ιδιωτικά οχήματα μπορεί να είναι σε θέση να καταγράψουν αδιαμφισβήτητα πλάνα γεγονότων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία, εάν είναι απαραίτητο.

Σαφείς αποδείξεις

Τα πλάνα της κάμερας του ταμπλό είναι αμερόληπτα. Μπορούν να προσφέρουν σαφείς αποδείξεις για το ποιος ήταν υπεύθυνος για ένα ατύχημα και τις ιδιαιτερότητες του συμβάντος. Μια κάμερα ταμπλό καταγράφει βίντεο, ήχο και ορισμένες κάμερες σημειώνουν ακόμη και την ταχύτητα του οχήματος τη στιγμή του συμβάντος

Η εμπλοκή  σε ένα ατύχημα και εφόσον ο  άλλος οδηγός αμφισβητεί τις λεπτομέρειες, τα πλάνα της κάμερας  μπορούν να αποδείξουν ποιος φταίει. Μπορεί επίσης  να καταγραφούν τα στοιχεία ενός οδηγού μετά από ένα χτύπημα. 

Home