Καμπανάκι κινδύνου:Αύξηση 128% των υποθέσεων βίας στην οικογένεια

Καμπανάκι κινδύνου:Αύξηση 128% των υποθέσεων βίας στην οικογένεια

Σε ευρωπαϊκή μελέτη συμμετέχει η Κύπρος - Αύξηση στα περιστατικά που σοκάρει μέσα σε 3 χρόνια (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H βία στην οικογένεια απασχολεί και την Κύπρο. Η Offsite δημοσιεύει σήμερα ότι το νησί μας συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή μελέτη μεταξύ πέντε χωρών που τα αποτελέσματά τους θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με βάση στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite, μεταξύ 2019 μέχρι 2021 στην Κύπρο  παρουσιάζεται διαχρονική αύξηση των υποθέσεων βίας στην οικογένεια κατά 128%.

Σημειώνεται ότι το 2015 καταγράφηκαν 851 περιστατικά, το 2016  835, το 2017 788, το 2018 942, το 2019 1194, το 2020 1860 και το 2021 2025. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αναλύοντας τα αποτελέσματα,  ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγητής στο  Τμήμα Νομικής  του Frederick University Δρ Άνδρος Καπαρδής ανέφερε ότι «η κατάσταση τα τελευταία χρόνια χειροτερεύει όπως δείχνουν και τα νούμερα. Ο Δρ Καπαρδής τόνισε ότι η πανδημία διόγκωσε το πρόβλημα, αφού ο κορωνοϊός χτύπησε πολλούς αστυνομικούς και μέλη των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτόματα, μειώθηκε ο αριθμός των μελών Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Δύσκολα τη… νύχτα

Σύμφωνα με τον Δρα Καπαρδή, μέσα από την ευρωπαϊκή έρευνα που συμμετέχει ο ίδιος εκπροσωπώντας την Κύπρο, παρατηρείται ότι στην Κύπρο  παρουσιάζονται «τρομερές ελλείψεις στην άμεση παρέμβαση Αστυνομίας και άλλων φορέων μετά τις ώρες γραφείου, δηλαδή κατά τις βραδινές ώρες οπότε και σημειώνονται πολλά περιστατικά βίας στην οικογένεια».

Ο Δρ Καπαρδής τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη των εξειδικευμένων φορέων όπως το Σπίτι του Παιδιού σε άλλες επαρχίες πλην της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενίσχυση του θεσμού προστατεύοντας γυναικόπαιδα και ευάλωτα άτομα στη βία σε όλες τις πόλεις».

Στη μελέτη πέραν της Κύπρου συμμετέχουν οι: Iταλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, ενώ η έρευνα θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Home