Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καμπανάκι κινδύνου:Αύξηση 128% των υποθέσεων βίας στην οικογένεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
12.01.2022 - 06:00

Καμπανάκι κινδύνου:Αύξηση 128% των υποθέσεων βίας στην οικογένεια

Σε ευρωπαϊκή μελέτη συμμετέχει η Κύπρος - Αύξηση στα περιστατικά που σοκάρει μέσα σε 3 χρόνια (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H βία στην οικογένεια απασχολεί και την Κύπρο. Η Offsite δημοσιεύει σήμερα ότι το νησί μας συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή μελέτη μεταξύ πέντε χωρών που τα αποτελέσματά τους θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με βάση στοιχεία που εξασφάλισε η Offsite, μεταξύ 2019 μέχρι 2021 στην Κύπρο  παρουσιάζεται διαχρονική αύξηση των υποθέσεων βίας στην οικογένεια κατά 128%.

Σημειώνεται ότι το 2015 καταγράφηκαν 851 περιστατικά, το 2016  835, το 2017 788, το 2018 942, το 2019 1194, το 2020 1860 και το 2021 2025. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αναλύοντας τα αποτελέσματα,  ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγητής στο  Τμήμα Νομικής  του Frederick University Δρ Άνδρος Καπαρδής ανέφερε ότι «η κατάσταση τα τελευταία χρόνια χειροτερεύει όπως δείχνουν και τα νούμερα. Ο Δρ Καπαρδής τόνισε ότι η πανδημία διόγκωσε το πρόβλημα, αφού ο κορωνοϊός χτύπησε πολλούς αστυνομικούς και μέλη των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτόματα, μειώθηκε ο αριθμός των μελών Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Δύσκολα τη… νύχτα

Σύμφωνα με τον Δρα Καπαρδή, μέσα από την ευρωπαϊκή έρευνα που συμμετέχει ο ίδιος εκπροσωπώντας την Κύπρο, παρατηρείται ότι στην Κύπρο  παρουσιάζονται «τρομερές ελλείψεις στην άμεση παρέμβαση Αστυνομίας και άλλων φορέων μετά τις ώρες γραφείου, δηλαδή κατά τις βραδινές ώρες οπότε και σημειώνονται πολλά περιστατικά βίας στην οικογένεια».

Ο Δρ Καπαρδής τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη των εξειδικευμένων φορέων όπως το Σπίτι του Παιδιού σε άλλες επαρχίες πλην της Λευκωσίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενίσχυση του θεσμού προστατεύοντας γυναικόπαιδα και ευάλωτα άτομα στη βία σε όλες τις πόλεις».

Στη μελέτη πέραν της Κύπρου συμμετέχουν οι: Iταλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, ενώ η έρευνα θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:

Η ξαφνική καταιγίδα έσβησε τη φωτιά στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Offsite Team -
25.06.2022 - 09:40

Η ξαφνική καταιγίδα έσβησε τη φωτιά στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατασβέστηκε χάρη στις βροχές η φωτιά στα κατεχόμενα, εκτίμηση και ευχαριστίες από Στιούαρτ προς όσους βοήθησαν

Η καταιγίδα που σημειώθηκε χθες βράδυ έσβησε την πυρκαγιά στα κατεχόμενα, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, να εκφράζει εκτίμηση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ε/κ πλευρά και ευχαριστίες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ και Τουρκία για τη βοήθεια που πρόσφεραν.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως "ενώ ήταν προγραμματισμένο να αποστείλουμε και σήμερα τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια, γύρω στις 6 το πρωί σήμερα μάς ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως και δεν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια".

Πρόσθεσε πως η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τις χθεσινοβραδινές βροχές.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, "εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν".

 

ΚΥΠΕ

 

Home