Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάνουν νόμο για εξ ημισείας φροντίδα παιδιών μετά τα διαζύγια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 28.02.2021

Κάνουν νόμο για εξ ημισείας φροντίδα παιδιών μετά τα διαζύγια

Thumbnail
Τομή στο οικογενειακό δίκαιο / Πληροφορίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μια νέα νομοθεσία έρχεται για να αλλάξει το στάτους που επικρατεί στην επιμέλεια των παιδιών μετά τα διαζύγια. Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συζητεί τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου που θα επιτρέπει την κηδεμονία και φροντίδα των παιδιών εξ ημισείας και στους δυο γονείς. Αντικειμενικός στόχος είναι το συμφέρον του παιδιού, και για να εξασφαλίζεται η επαφή και με τους δυο γονείς.

Υπάρχει θέληση να εγκαθιδρυθεί μια δικαιοσύνη που θα βάζει μπροστά το συμφέρον του παιδιού. Βασική φιλοσοφία της προσέγγισης είναι να υπάρχει εξίσου ευθύνη των γονέων για τα παιδιά τους, είτε είναι διαζευγμένοι είτε εν διαστάσει.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, ετοιμάζει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής για την τελική συζήτηση. Στο τελικό κείμενο θα ενσωματωθούν τόσο οι απόψεις της Επιτροπής όσο και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Η Οffsite αλίευσε πληροφορίες για τα όσα συζητούνται τα οποία είναι τα ακόλουθα: Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Η άσκηση γονικής μέριμνας δηλαδή φροντίδας των παιδιών μέχρι να ενηλικιωθούν (την ηλικία δηλαδή των 18 ετών) θα αφορά και τους δυο γονείς. Οι προϋποθέσεις που θα γίνεται αυτό είναι:

Eφόσον δυο γονείς αποκτήσουν παιδιά και ο γάμος οδηγηθεί σε διαζύγιο τότε με αίτηση στο Δικαστήριο που θα υποβάλλεται και από τους δυο γονείς θα απαιτηθεί η εξ ημισείας φροντίδα και επιμέλεια των παιδιών. Το Δικαστήριο εξετάζοντας τις περιστάσεις των δυο γονέων και αφού θα λάβει υπόψην εκθέσεις του Γραφείου Ευημερίας θα μπορεί να αποφασίσει τα εξής:

  • Η εξ ημισείας φροντίδα θα μπορεί να γίνεται από τους δυο γονείς κάθε εβδομάδα (3.5 ημέρες και 3.5 ημέρες).
  • Το Δικαστήριο θα μπορεί να καθορίσει το χρόνο  της εξ ημισείας φροντίδας (μήνες, εβδομάδες αλλά και την περίοδο των εορτών).
  • Θα εξετάζει και άλλες παραμέτρους όπως  η μόνιμη κατοικία των γονέων και τι είναι προς όφελος των παιδιών.

Υπό στενή παρακολούθηση

Το οποιοδήποτε διάταγμα όμως και απόφαση του Δικαστηρίου θα ελέγχεται και αναλόγως θα τροποποιείται. Παράλληλα,οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα ετοιμάζουν εκθέσεις για κάθε περίπτωση χωριστά (ο έλεγχος αφορά γονείς και παιδιά). Στοχος είναι να διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων. Σε περίπτωση που ο ένας εκ των δυο γονέων στραφεί στο Δικαστήριο ισχυριζόμενος παραβίαση του διατάγματος ή προβληματική φροντίδα των παιδιών από την αντίθετη πλευρά, τότε το διάταγμα θα μπορεί να τροποποιηθεί.

Τι ισχύει σήμερα

Με τα σημερινά δεδομένα η επιμέλεια των παιδιών ανήκει στη μητέρα, εκτός εάν προκύπτουν άλλα δεδομένα.Είτε εκ συμφώνου, είτε μετά από απόφαση του Δικαστηρίου, κατά βάση ο πατέρας μπορεί να έχει την επιμέλεια των παιδιών συγκεκριμένες μέρες συνήθως Σαββατοκύριακα. Η περίοδος επιμέλειας από τον πατέρα καθορίζεται στη δικαστική απόφαση.

 

Home