Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κάνουν την εμφάνιση τους τα φίδια - Τι πρέπει να ξέρετε

Της Κυπριάνας Σταύρου
- 02.06.2019

Κάνουν την εμφάνιση τους τα φίδια - Τι πρέπει να ξέρετε

Thumbnail
Η Offsite μίλησε με τον κύπριο Ερπετολόγο, Γιάννη Αγγελή, για συμβουλές σχετικά με αντιμετώπιση των φιδιών το καλοκαίρι.

Το Καλοκαίρι έφθασε και η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά. Μαζί με τον ερχομό του Καλοκαιριού, τα φίδια ξύπνησαν και βγήκαν στο “σεργιάνι” κάτι που τρομάζει τους περισσότερους κυρίως λόγω της άγνοιας για την επικινδυνότητα των φιδιών, αν και τα περισσότερα από τα φίδια που έχει το νησί μας είναι ακίνδυνα προς τον άνθρωπο.

Τα δηλητηριώδης φιδια της Κύπρου

Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη φιδιών καταγεγραμμένα αλλά όπως μας αναφέρει ο Κύπριος Ερπετολόγος, Γιάννης Αγγελή μόνο η οχιά ή αλλιώς φίνα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο: "Η οχιά μόνο είναι δηλητηριώδης. Είναι λανθασμένη η θεώρηση  ότι είναι τρια τα δηλητηριώδη φίδια στην Κύπρο. Τα άλλα δυο φίδια κατατάσσονται στα οπισθόγλυφα."

Τα οπισθόγλυφα φίδια της Κύπρου είναι η Σαΐττα και ο Ξυλόδροπης: "Υπάρχουν τρια είδη φιδιών: Tα δηλητηριώδης, τα μη δηλητηριώδης και τα οπισθόγλυφα. Είναι τρεις διαφορετικές κατηγοριες. Εμείς στην Κύπρο ένα έχουμε δηλητιριώδης την οχια, 2 οπισθόγλυφα και έξι ακινδυνα. Είναι λανθασμένη η θεώρηση  ότι είναι τρια τα δηλητηριώδη" ενώ όπως μας δηλώνει ο ερπετολόγος: "Οσπισθογλυφο φιδι σημαίνει έχει δηλητηριο στα πισω δοντια και είναι απλα για να  μπορέσουν να τραφουν. Είναι ακίνδυνο για τους ανθρωπους."

Πως να ξεχωρίσουμε το δάγκωμα ενός δηλητηριώδη ή μη δηλητηριώδη φιδιού

Καταρχάς όταν το φίδι είναι μη δηλητηριώδης στο μέρος του δαγκώματος θα αφήσει μια κοκκινίλα που απλά χρειάζεται να απολυμανθει για να αποφευχθεί μόλυνση. Εάν το φίδι που μας δάγκωσε είναι δηλητηριώδης, δηλαδή φίνα, θα δούμε στο σημείο του δαγκώματος μία ή δύο μικρές τρύπες. 

Για αυτό αν σε δαγκώσει οχιά η πρώτη αντίδραση πρέπει να είναι η μετάβαση σε νοσοκομείο: "Έχεις 2 με 8 ωρες οταν σε δαγκώσει η οχια ενώ μόλις σε δαγκώσει πρέπει να πας νοσοκομείο αμέσως. Στην Κύπρο έχουμε εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία όπου και αν είμαστε"

Σημαντικό είναι να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την οχιά από τα άλλα φίδια για να γίνει άμεση μετάβαση στο νοσοκομέιο αν και σύμφωνα με τον Κ. Γιαννη είναι πολύ εύκολο να την διαχωρίσεις από τα άλλα είδη. "Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις την οχιά. Είναι κοντή, έχει τριγωνική κεφάλη και πάνω στην κεφαλή έχει 2 μαύρες κουκίδες."

Να σημειώσουμε ότι το δηλητήριο της οχιάς δεν κυκλοφορεί μέσα στο αίμα, αλλά καταστρέφει τα κύτταρα στην περιοχή του δαγκώματος και προχωρεί καταστρέφοντας τα επόμενα. Γι’ αυτό, είναι λάθος ότι πρέπει να δέσουμε πολύ σφιχτά την πληγή ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία του αίματος και άρα και του δηλητηρίου. Μπορεί να καταστρέψουμε ή να προκαλέσουμε ζημιά στους ιστούς.

Τι να μην κάνετε σε περίπτωση δαγκώματος

Στην ιστοσελίδα του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου σημειώνεται τι πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση δαγκώματος. Καταρχάς, δεν πρέπει να κόβετε η  περιοχή του δαγκώματος λόγω πρόκλησης πιθανής ζημιάς στους ιστούς που μπορεί να προκαλέσει χειρότερα αποτελέσματα απλώνοντας το δηλητήριο σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης, να μην τοποθετείτε ποτέ αιμοστατικό επίδεσμο στη περιοχή του δαγκώματος γιατί μπορεί να προκαλέσει την απώλεια του άκρου.

Σημαντικό επίσης να μην προσπαθείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα και να μην χρησιμοποιείτε πάγο πάνω στη πληγή γιατί η τοποθέτηση πάγου στη πληγή προκαλεί χειρότερα αποτελέσματα.

Συμβουλες για αποτροπή φιδιών από το να μπαίνουν στα σπίτια

Καταρχάς το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνεται είναι  διατήρηση καθαρών αυλών δηλαδή να μην έχουμε άχρηστα πράγματα όπως στοίβες από πέτρες, ξύλα, χόρτα ή άλλα αντικείμενα όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο τα φίδια ή τρωκτικά. Επίσης σημαντικό να γνωριζουμε επίσης ότι όταν έχουμε υποστατικά με ζώα και πουλιά προσελκύονται τρωκτικά που με τη σειρά τους προσελκύουν τα φίδια.

Όπως μας δηλώνεί ο κ. Αγγελής: "Σίγουρα σημαντικά είναι η καθαριότητα στην αυλή, η καταπολέμηση τρωκτικων και ψεκασμός με αντιαπωθητικό για ερπετα. Παραπάνω σημαντικό είναι η ορατότητα και καθαρότητα ειδικά και τα σ[ιτια που έχουν νερό ή γρασίδι στην αυλη. Σημαντική επίσης είναι και η ενδύμασια γενικότερα."

Εάν δούμε φίδι μέσα στo σπίτι πρέπει να ειδοποιήσουμε ειδικούς όπως τον κύριο Αγγελή που αναλαμβάνουν την απομάκρυνση των φιδιών και να μην πειράξουμε το φίδι σε καμιά περίπτωση: "Αν βρούμε φίδι καλύτερα να μην το πειράξουμε. Απλά βλέπουμε που είναι ακριβώς έτσι ώστε όταν έρθει ο ειδικός να τον κατατοπίσουμε που βρίσκεται ή που κρύφτηκε το φίδι".

Με τον κύριο Γιάννη Αγγελή μπορειτε να επικοινωνήσετε μέσω της σελίδας του στο Facebook, The reptile Jungle by yiannis aggeli, για ότι αφορά προβλήματα με φίδια στο σπίτι σας ή και αντιαπωθητικά για φίδια.

Μέτρα για αποφυγή φιδιών στη φύση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ερπετολογικού Σύνδεσμου, στην ύπαιθρο πρέπει να αποφεύγονται τα ψηλά χόρτα ή άλλη ψηλή βλάστηση εκτός με χοντρές δερμάτινες ή λαστιχένιες μπότες. Σημαντικό επίσης είναι η παραμονή όσο είναι δυνατό σε καθαρά μονοπάτια, να κρατάμε ένα ραβδί για μετακίνηση της βλάστησης και να μένουν τα πόδια και χέρια μακριά από ψηλή βλάστηση χωρίς καλή ορατότητα.

Πρέπει να υπάρχει επιφυλακτικότητα στην αναρρίχηση σε βράχους, ή δέντρα ενώ να αποφεύγονται οι πηγές, λιμνούλες ή ποτίστρες στην ύπαιθρο ειδικά όταν δεν υπάρχει καλό οπτικό πεδίο λόγω βλάστησης ή άλλων αντικειμένων.

Προστασία φιδιών με αυστηρές νομοθεσίες

Ορισμένα από φίδια στην Κύπρο, απειλούνται με εξαφάνιση τόσο λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος τους, όσο και λόγω της συχνής θανάτωσής τους από Κύπριους κυνηγούς. Τα φίδια όμως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας για αυτό και πρέπει να προστατεύονται. 

Τα φίδια στην Κύπρο προστατεύονται με αυστηρές νομοθεσίες κατά την θανάτωση τους όπως μας δηλώνει ο κ. Γιάννης: "Τα φίδια προστατεύονται από αυστηρες νομοθεσίες και απαγορευεται να τα θανατωνουμε. Και έτσι και αλλίως, το να σκοτώσουμε φιδι και να το ανεβάσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κερδίζουμε κάτι."

Ποιά είναι τα οκτω φίδια της Κύπρου

Οπως αναφέραμε πιο πανω, στην Κύπρο, έχουμε 8 καταγγεγραμένα φίδια. Τα φίδια αυτή την περίοδο είναι πιο ενεργά από ποτέ επειδή ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και αναζητούν τροφή και ζευγάρωμα. Επίσης να σημειώσουμε η υψηλή θερμοκρασία  κάνει τα φίδια να κυκλοφορούν νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Αναλυτικά τα οκτώ φίδια της Κύπρου όπως αναφέρονται στην Ιστοσελίδα του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου:

 Άνηλος

Image result for Ανηλιος φιδι

Πολύ μικρό φίδι με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 30-35 cm που συνήθως εντοπίζεται κατά την περίοδο της άνοιξης κάτω από πέτρες. Μπορεί να θεωρηθεί ως σχεδόν τυφλό και το χρώμα του που είναι μπεζ/ρόζ, σε συνδυασμό με τη μορφή του, το κάνουν να μοιάζει με γαιοσκώληκα.

Κυπριακό φίδι 

Image result for κυπριακο φιδι

Πολύ λεπτό φίδι με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο και ζει συνήθως σε χώρους με πυκνή βλάστηση, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε ρυάκια, ποταμούς και ρεματιές.Τα νεαρά έχουν ελαιοπράσινο χρώμα σώματος ενώ τα ενήλικα έχουν μαύρο χρώμα.

Μαύρο φίδι

Πιθανότατα το μεγαλύτερο είδος φιδιού στην Ευρώπη με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα (αν και σπανίως να εντοπιστούν άτομο στην Κύπρο μεγαλύτερα από 2 μέτρα).Τα νεαρά έχουν ελαιοπράσινο χρώμα με σκούρες καφέ νιφάδες στην ραχιαία επιφάνια.

Κατά την ενηλικίωση, το μοτίβο αυτό χάνεται και τα άτομα αποκτούν ενιαίο γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Έχει χοντρό, μυώδες κορμί, είναι πολύ ευκίνητο και έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία.

Σαΐττα

Μεγάλο και αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα. και μπορεί να εντοπιστεί από ζεστά, ξηρά ενδιαιτήματα με πετρώδη εδάφη, μέχρι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και σε δάση και περιοχές με πολλούς θάμνους.

Τα νεαρά έχουν καφέ χρώμα σώματος με πολλές διακεκομμένες λευκές ή κίτρινες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα διαθέτουν ομοιόχρωμο γκρίζο προς ελαιοπράσινο χρώμα. Το πιγούνι φέρει λευκά στίγματα και η κοιλιά συνήθως έχει κίτρινο χρωματισμό.

Νερόφιδο

Tα νερόφιδα μπορεί να φτάσουν σε μήκος το ένα μέτρο και εντοπίζονται σε τρείς ξεχωριστούς χρωματισμούς, γκρίζο με ασπροκίτρινο, ενιαίο μαύρο και στικτό (μαύρος χρωματισμός στον οποίο διακρίνονται αχνόλευκα στίγματα).  

Είναι πολύ ήρεμο φίδι, το οποίο δεν επιδίδεται σχεδόν ποτέ σε επιθετικές συμπεριφορές ούτε ακόμα και αν ενοχληθεί. Ως μέτρο άμυνας εκκρίνει δύσοσμο υγρό από αδένες που έχει στο πίσω μέρος του σώματος. 

Ξυλόδροπης 

Image result for Ξυλόδροπης 

Λεπτό και μικρό φίδι που δε ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο. Συναντάται σε ζεστά, ξηρά πετρώδη εδάφη καθώς και σε χαλάσματα παλιών σπιτιών.

Διαθέτει σώμα γκρίζου μπεζ χρώματος με σκούρες καφέ μπάρες τοποθετημένες κατ’ εναλλαγή στο πάνω μέρος της πλάτης του.

Όταν ενοχληθεί κουλουριάζεται, συρίζει δυνατά και προσπαθεί να δαγκώσει. Τα μάτια του έχουν μια κάθετη κόρη η οποία διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του.

Δρόπης

Φίδι που συχνάζει συνήθως σε βραχώδεις περιοχές με λίγο νερό και αραιή βλάστηση από δέντρα και θάμνους.

Είναι ανοικτού καφέ χρώματος με ιδιαίτερους σχηματισμού σε μορφή ρόμβου και χρώμα σκούρο καφέ σε όλο το μήκος της πλάτης του.

Αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 150 cm.Είναι ιδιαίτερα επιθετικό όταν ενοχληθεί αν και είναι ακίνδυνο. 

Οχιά

Η οχιά ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα έχει εξαιρετικά χοντρό σώμα σε σχέση με τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου και είναι στο χρώμα της άμμου. Διαθέτει σκούρους καφέ ορθογώνιους σχηματισμούς στην πλάτη τοποθετημένους κατ’ εναλλαγή.

Έχει ιδιαίτερα κοντή ουρά και χοντρό τριγωνικό κεφάλι. Η κόρη των ματιών είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του ζώου.

Home