Καραγιάννης: Αυστηρός αυτοπεριορισμός για τους επαναπατρισθέντες

Καραγιάννης: Αυστηρός αυτοπεριορισμός για τους επαναπατρισθέντες

Σταθερή η κατάσταση του ιού

Οι επαναπατρισθέντες πρέπει να τηρούν από τώρα και στο εξής μια σοβαρή στάση απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί και να αυτοαπομονώνονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δεδομένου ότι από σήμερα καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ο έλεγχος COVID-19 είναι αρνητικός.  

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει μέχρι τώρα «σταθερή» όσον αφορά τα κρούσματα. Ερωτηθείς για τα επτά κρούσματα επαναπατρισθέντων που είχαμε χθες, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ήταν «εισαγόμενα, δεν είναι εγχώρια μετάδοση». Επιπλέον σημείωσε ότι «τα σχολεία μπήκαν ήδη σε μια ρουτίνα».

 

Σε σχέση με το πότε θα έχουμε επιδημιολογική εικόνα από τη δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, σημείωσε ότι θα πρέπει να δώσουμε δεκαπέντε ημέρες σταθεροποίησης και να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως έχουν.

 

Κληθείς να πει αν είναι επικίνδυνο τώρα που οι επαναπατρισθέντες δεν θα τίθενται σε καραντίνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είπε ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε πρόβλημα.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

«Θα γίνεται το τεστ σε όλους τους επαναπατρισθέντες και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα αν και εφόσον τηρήσουν τον αυστηρό αυτοπεριορισμό στον οποίο θα πρέπει να μείνουν για δεκαπέντε ημέρες, τώρα που η καραντίνα έχει εκλείψει. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους ή αν δεν μπορούν εκεί να πηγαίνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου με την άδεια της κυβέρνησης», σημείωσε.  

Όπως εξήγησε, με την άφιξη των επαναπατρισθέντων θα τους παίρνεται δείγμα και θα μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. «Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό θα μένουν σε αυτοπεριορισμό. Εκείνοι που είναι θετικοί θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους σε αυστηρό αυτοπεριορισμό και να κρατούν αποστάσεις από τους οικείους τους. Εάν δεν έχουν την δυνατότητα να είναι με τους οικείους τους να ζητούν, όπως μείνουν στο κέντρο στην Τερσεφάνου», υπέδειξε.  

Το σημαντικό, τόνισε, είναι οι επαναπατρισθέντες να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, να ακολουθούν τις οδηγίες και να αυτοπεριορίζονται με υπεύθυνο τρόπο.  

Ανέφερε, ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων, θα υπάρχουν τουλάχιστον τρία ξενοδοχεία, ειδικά αν νοσήσει κάποιος τουρίστας για να μένουν εκεί σε καραντίνα.  

«Θα δούμε με το άνοιγμα των ξενοδοχείων τι θα γίνει. Πιστεύω ότι τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα και ειδικά προετοιμασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες. Έχουν αρκετούς εξωτερικούς χώρους τα ξενοδοχεία, δεν βλέπω να υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.  

Όλα καλά με τον εκκλησιασμό

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα των εκκλησιών αναφέροντας ότι όλα κύλησαν ομαλά.  

«Τα πάντα πήγαν πολύ καλά. Και οι ιερείς γνώριζαν ακριβώς τι να κάνουν και ο κόσμος ήξερε. Υπήρχε τάξη. Δεν είδα τίποτα το ανησυχητικό», σημείωσε.  

Αυτό που ανησυχεί την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα, υπέδειξε, είναι ο συνωστισμός στις καφετέριες και στα εστιατόρια, όπου δεν κρατούνται τα μέτρα προστασίας και κυριότερο οι αποστάσεις.  

«Είναι ανησυχητικό από την άποψη ότι όταν είναι με άτομα που δεν τα γνωρίζουν, τότε αν υπάρχει κάποιο κρούσμα και μεταδώσει πώς θα ξέρουμε από ποιον κόλλησαν ενώ η ιχνηλάτηση θα είναι πιο δύσκολη», είπε ο καθηγητής.  

Με το βλέμμα στις παραλίες 

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το βλέμμα στρέφεται στις παραλίες για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος γενικά.  

Σημείωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών «δεν μπορέσαμε να δούμε πώς θα λειτουργούσαν οι πλαζ και πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν ο κόσμος τηρεί τις αποστάσεις, αν γίνεται σωστή απολύμανση των ξαπλώστρων».  

Είπε πως αυτό που τον ανησυχεί είναι αν η απολύμανση των ξαπλώστρων γίνεται καθώς πρέπει. «Έστω κι αν χρησιμοποιούν νεφελοποιητές, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όταν φυσά αέρας δεν παίρνει μακριά τον ψεκασμό ή να τον στεγνώνει γρήγορα και να μην έχει χρόνο να ενεργήσει. Είναι κάτι που θα πρέπει να χειριστούν καλά οι δήμοι», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Home