Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καραγιάννης: Το ΗΒ πρέπει να ενταχθεί στις χώρες Κατηγορίας Β

Offsite Team -
30.06.2020 - 11:40

Καραγιάννης: Το ΗΒ πρέπει να ενταχθεί στις χώρες Κατηγορίας Β

Thumbnail
"Προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη της χώρας λόγω των εξάρσεων κορωνοϊού"

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενταχθεί στις χώρες Κατηγορίας Β, από τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη της χώρας λόγω των εξάρσεων κορωνοϊού που παρατηρούνται καθώς και των τοπικών lockdown.  

Ερωτηθείς πότε θα συμπεριληφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και σε ποια κατηγορία χωρών που επισκέπτονται την Κύπρο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες». Σημείωσε ότι τώρα υπάρχει έξαρση στην χώρα με τοπικά lockdown, όπως εκείνο του Λέστερ.

«Αν υπάρχει ευρεία μετάδοση, τότε θα είναι δύσκολο για να ενταχθεί ακόμη και στην Κατηγορία Β», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου ότι η 15η Ιουλίου είναι μια λογική ημερομηνία για επανέναρξη των πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι αν η χώρα ενταχθεί στην Κατηγορία Β, θα μπορούσαμε να δεχτούμε ταξιδιώτες με την προσκόμιση εργαστηριακού ελέγχου.

Πρόσθεσε ότι καλό θα είναι να καθοριστεί μια ημερομηνία για την ένταξη των πτήσεων από Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός για τους τουριστικούς πράκτορες και τις αερογραμμές.

Σε παρατήρηση ότι έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα, είπε ότι δεν είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι τα κρούσματα ανιχνεύονται στα Αεροδρόμια. Σημείωσε ότι «δεν είναι επί καθημερινής βάσεως τα κρούσματα, είναι σχεδόν κάθε δύο ημέρες που μας έρχονται και είναι από τις χώρες που γνωρίζουμε ότι ανήκουν εκτός των δύο κατηγοριών».

Τόνισε ότι τα πιο πολλά κρούσματα που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν από χώρες της Κατηγορίας Γ μέσω ενδιαμέσων σταθμών.

Ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί. «Αυτή η κατάσταση είναι αναμενόμενη ότι κάποιοι που ανήκουν στις χώρες της Κατηγορίας Γ θα ταξιδέψουν από αεροδρόμια χωρών που είτε ανήκουν στην Κατηγορία Α ή στην Κατηγορία Β. Αυτοί δηλώνουν τους προορισμούς τους στην κάρτα που συμπληρώνουν. Με την άφιξη τους στην Κύπρο τους παίρνουν δείγμα αν δεν κατέχουν πιστοποιητικό», σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι για τα κρούσματα που κατ΄ αρχήν είναι αρνητικά στον ιό και μετά έχουν θετική ένδειξη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι οι ταξιδιώτες από την Κατηγορία Γ τίθενται σε 14 ημέρες αυτοπεριορισμό. Επομένως, συνέχισε, δεν είναι ανησυχητικό και δεδομένου ότι τηρούν τον αυτοπεριορισμό δεν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης.  

Όσον για την ανάπτυξη εμβολίων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δίνεται από τους επιστήμονες μάχη με τον χρόνο ώστε να εξευρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο ενάντια στον COVID 19.

«Έχει 6-7 εμβόλια αυτή την στιγμή που είναι πιο προχωρημένα από τα άλλα, δύο από την Αγγλία, ένα από τη Ρωσία, ένα από την Αμερική, δύο από την Κίνα που είναι σε προχωρημένο στάδιο δοκιμασίας. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Home